Άποψη

Εμβόλιο Moderna αποτελεσματικότητα: Πόσο ασφαλής είναι έναντι του κορωνοϊού

Εμβόλιο Moderna αποτελεσματικότητα: Πόσο ασφαλής είναι έναντι του κορωνοϊού

Η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 mRNA-1273, σύμφωνα με την κλινική μελέτη COVE.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης COVE που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα (30/12/20) από τους L.R.Baden και συνεργάτες στο έγκριτο περιοδικό The New England Journal of Medicine (DOI: 10.1056/NEJMoa2035389).

Πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη φάσης 3 που πραγματοποιήθηκε σε 99 κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Άτομα υψηλού κινδύνου για λοίμωξη και επιπλοκές COVID-19 τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 1:1 να λάβουν 2 ενδομυικές ενέσεις με διαφορά 28 ημερών είτε του εμβολίου mRNA-1273 (100μg) είτε εικονικό εμβόλιο. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν η πρόληψη της COVID-19 τουλάχιστον 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου σε εθελοντές που δεν είχαν προηγουμένως νοσήσει από COVID-19. Στη μελέτη συμμετείχαν 30.420 εθελοντές συνολικά – 15.210 έλαβαν mRNA-1273 και 15.210 έλαβαν εικονικό εμβόλιο. Περισσότεροι από το 96% των συμμετεχόντων έλαβαν δύο ενέσεις, ενώ το 2.2% είχαν ατομικό ιστορικό λοίμωξης SARS-CoV-2 κατά την ένταξη στη μελέτη. Συμπτωματική νόσος COVID-19 επιβεβαιώθηκε σε 185 συμμετέχοντες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (56.5 ανά 1000 ανθρωπο-έτη) και 11 συμμετέχοντες στην ομάδα του mRNA-1273 (3.3 ανά 1000 ανθρωπο-έτη).

Επομένως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανήλθε στο 94.1%. Η αποτελεσματικότητα του mRNA-1273 ήταν στα ίδια επίπεδα και όταν αναλύθηκε ο αριθμός των λοιμώξεων COVID-19 στις 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, και μεταξύ των εθελοντών που είχαν ατομικό ιστορικό προηγούμενης λοίμωξης COVID-19 κατά την ένταξή τους στη μελέτη και μεταξύ των εθελοντών που είχαν ηλικία 65 ετών ή μεγαλύτερο. Συνολικά, 30 εθελοντές εμφάνισαν σοβαρή νόσο COVID-19, συμπεριλαμβανομένου και ενός θανάτου. Όλοι ήταν στην ομάδα που έλαβε το εικονικό εμβόλιο. Μετρίου βαθμού, παροδικά περιστατικά ανοσολογικών αντιδράσεων στο εμβόλιο παρατηρήθηκαν συχνότερα στην ομάδα των εθελοντών που έλαβαν mRNA-1273, ωστόσο οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν σπάνιες και η συχνότητα δε διέφερε μεταξύ των εθελοντών που έλαβαν mRNA-1273 και εικονικό εμβόλιο.

Συμπερασματικά, το εμβόλιο mRNA-1273 έχει 94.1% αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη της λοίμωξης COVID-19, συμπεριλαμβανομένου και σοβαρής νόσου, με καλό προφίλ ασφαλείας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ενημέρωση για τον εμβολιασμό ασθενών ειδικών κατηγοριών

"Καμπανάκι" Μπάιντεν για τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς

Στον Καναδά άρχισε η διανομή του εμβολίου της Moderna

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συνάντηση Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ΙΦΕΤ

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Στη συνάντηση οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο την προάσπιση της δημόσιας υγείας με άμεση κάλυψη των αναγκών των ασθενών σε απαραίτητα φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

CDC ΗΠΑ : Συστήνουν την χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

CDC ΗΠΑ : Σύμφωνα με τη Walensky, η νέα οδηγία του CDC δίνει ένα μήνυμα ακόμα και στους εμβολιασμένους ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί καθώς μπορούν δυνητικά να είναι φορείς του ιού και να τον μεταδώσουν σε άλλους.

Σχολεία Ενταξιακού Αθλητισμού «Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί.»

Σχολεία Ενταξιακού Αθλητισμού: Στόχος είναι η ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με νοητική αναπηρία, η υποστήριξη των οικογενειών τους και η ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα που τους αφορούν.

Κορωνοϊός παραλλαγή δέλτα : Οι λόγοι που είναι τόσο επικίνδυνη

Κορωνοϊός παραλλαγή δέλτα : Υπάρχον πολλοί άγνωστοι παράγοντες ακόμα για την κατανόηση της COVID-19. Bασικά κενά στην γνώση περιλαμβάνουν τον αριθμό των υποδοχέων ACE2 που απαιτούνται για τη σύνδεση σε κάθε ακίδα πρωτεΐνης, το πότε όταν ακριβώς η υπομονάδα S2 διασπάται από την TMPRSS2, ο αριθμός των ακίδων που απαιτούνται για τη σύντηξη μεταξύ ιών και κυτταρικών μεμβρανών.

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Στη συνάντηση οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις προκλήσεις που έχει επιφέρει η πανδημία στο υγειονομικό σύστημα της χώρας και τις επιπτώσεις αυτής στην έγκαιρη διάγνωση αλλά και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο.

ΕΚΠΑ : Καταλαμβάνει την 224η θέση ανάμεσα στα καλύτερα 12.000 πανεπιστήμια

ΕΚΠΑ : Σημαντική διάκριση για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με βάση τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων «Webometrics Ranking Web of Universities», η οποία δημοσιεύθηκε στις 27 Ιουλίου 2021.  Σύμφωνα με τη δημοσίευση της Κατάταξης, το ΕΚΠΑ  βρίσκεται στην 224η  θέση παγκοσμίως μεταξύ 12.000 Πανεπιστημίων.