Άποψη

Εμβολιασμός Υγειονομικών : Συσχέτιση εμβολίου με την εμφάνιση η μη των συμπτωμάτων

Εμβολιασμός Υγειονομικών : Συσχέτιση εμβολίου με την εμφάνιση  η μη των συμπτωμάτων

Εμβολιασμός Υγειονομικών : Το εμβόλιο BNT162b2 της Pfizer/BioNTech έχει λάβει επείγουσα έγκριση για χορήγηση με βάση τα αποτελέσματα κλινικών μελετών που έδειξαν την προστασία που προσφέρει απέναντι στη συμπτωματική λοίμωξη COVID-19

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσίευσης στο έγκριτο περιοδικό JAMA (Yoel Angel et al. JAMA. May 6, 2021. doi:10.1001/jama.2021.7152).

Ο σκοπός των ερευνητών ήταν να προσδιορίσουν τη συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού με το εμβόλιο BNT162b2 και την εμφάνιση συμπτωματικής ή ασυμπτωματικής λοίμωξης COVID-19 μεταξύ υγειονομικών. Πρόκειται για μια μονοκεντρική, αναδρομική μελέτη κοορτής που πραγματοποιήθηκε σε ένα τριτοβάθμιο ιατρικό κέντρο στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ.

Αποτελέσματα έρευνας

  • Οι περιπτώσεις λοίμωξης COVID-19 επιβεβαιώθηκαν με διαγνωστική δοκιμασία PCR. Οι υγειονομικοί πραγματοποιούσαν τακτικούς ελέγχους PCR σε ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα μεταξύ 20 Δεκεμβρίου 2020 και 25 Φεβρουαρίου 2021. Συνολικά στη μελέτη συμμετείχαν 6710 υγειονομικοί με μέση ηλικία 44.3 έτη, ενώ το 66.5% ήταν γυναίκες. Η διάμεση περίοδος παρακολούθησης ήταν 63 ημέρες. 5953 υγειονομικοί (88.7%) έλαβαν τουλάχιστον 1 δόση του εμβολίου ΒΝΤ162b2, 5517 (82.2%) έλαβαν και τις δύο δόσεις, ενώ 757 (11.3%) δεν εμβολιάστηκαν. Οι εμβολιασμένοι είχαν μεγαλύτερη ηλικία από τους μη εμβολιασμένους (μέση ηλικία 44.8 έναντι 40.7 έτη) και ήταν συχνότερα άνδρες (31.4% έναντι 17.7%). Συμπτωματική λοίμωξη COVID-19 διαγνώσθηκε σε 8 πλήρως εμβολιασμένους υγειονομικούς και 38 μη εμβολιασμένους (ρυθμός επίπτωσης 4.7 έναντι 149.8 περιπτώσεις ανά 100000 ανθρωπο-ημέρες, αντίστοιχα). Ασυμπτωματική λοίμωξη COVID-19 διαγνώσθηκε σε 19 πλήρως εμβολιασμένους και 17 ανεμβολίαστους υγειονομικούς (ρυθμός επίπτωσης 11.3 έναντι 67.0 ανά 100000 ανθρωπο-ημέρες, αντίστοιχα).

Ο εμβολιασμός με ΒΝΤ162b2 έχει μικρότερη επίπτωση στους υγειονομικούς

  • Συμπερασματικά, ο εμβολιασμός των υγειονομικών με το ΒΝΤ162b2 συσχετίστηκε με σημαντικά μικρότερη επίπτωση συμπτωματικών και ασυμπτωματικών λοιμώξεων COVID-19 συγκριτικά με τους μη εμβολιασμένους τουλάχιστον 7 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στρατηγική συνεργασία : Viatris με GENESIS Pharma

Προσδόκιμο ζωής : Τόσο ζούνε οι γυναίκες στις διάφορες χώρες

Άγριες μέλισσες επεισόδιο 139 : Η Ασημίνα βρίσκετε σε δίλημμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ομιλία προέδρου ΕΣΑμεΑ, Ι. Βαρδακαστάνη, στην 71η Συνόδο Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΥ

ΕΣΑμεΑ: "Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να δεσμευτούν πολιτικά σχετικά με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία να διαχέεται σε όλες τις διαδικασίες εφαρμογής του ψηφίσματος του ΠΟΥ καθώς και σε όλες τις εργασίες του ΠΟΥ για την υγεία γενικότερα", είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ.

Αντώνης Δημόπουλος : Νέες προκλήσεις και ευκαιρίες στην πολιτική Υγείας

Οι επανειλημμένες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην υγεία και η προσωπική του δέσμευση σε αυτή προσδίνουν ιδιαίτερη σημασία τόσο στην απομάκρυνση όλης της προηγουμένης ηγεσίας όσο και στην επιλογή της τωρινής. Γράφει για το www.healthweb.gr ο Αντώνης Δημόπουλος, ορθοδοντικός, πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας.

Υπ. Υγείας: Απέτυχε η προηγούμενη ηγεσία στους εμβολιασμούς- Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους νοσήσαντες;

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου υγείας με υπουργό τον Βασίλη Κικίλια για τους εμβολιασμούς κατά του COVID  δεν έκανε απολύτως τίποτα. Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους νοσήσαντες;

Συστάσεις της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας για την 3η δόση στους ασθενείς με ρευματικά νοσήματα

Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία: H χορήγηση της επαναληπτικής δόσης να γίνεται κατά προτίμηση με mRNA εμβόλια (Pfizer, Moderna) και με το ίδιο εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε στον αρχικό εμβολιασμό, όπου αυτό είναι δυνατό.