Editorial

Οι νοσήσαντες από Covid-19 που δεν έχουν δηλωθεί στο Εθνικό Μητρώο

Οι νοσήσαντες από Covid-19 που δεν έχουν δηλωθεί στο Εθνικό Μητρώο

Προβλήματα με νοσήσαντες από κορωνοϊό που δεν έχουν δηλωθεί στο Εθνικό Μητρώο Covid-19 της ΗΔΙΚΑ.

Όσοι άνθρωποι διαγιγνώσκονται θετικοί στον SARS-CoV-2 με μοριακό έλεγχο ή δοκιμασία ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου δηλώνονται στο Εθνικό Μητρώο Covid-19  της ΗΔΙΚΑ από το εργαστήριο, το νοσοκομείο ή το συνεργείο δειγματοληπτικού ελέγχου που εκτέλεσε την εξέταση. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η σωστή καταγραφή και μετέπειτα ιχνηλάτηση ενώ παράλληλα μετά το πέρας των 20 ημερών μπορούν, όσοι δηλώθηκαν, να εκδώσουν το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 (Νόσησης).

Από την αρχή της πανδημίας και μέχρι πριν λίγους μήνες, η οδηγία του ΕΟΔΥ (ιατρικά σωστή φυσικά), ήταν τα πρόσωπα, συνήθως το στενό οικογενειακό περιβάλλον, που ήρθαν σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα να παραμείνουν σε καραντίνα 14 ημερών. Τα περισσότερα αν όχι όλα τα μέλη της οικογένειας νόσησαν και αυτά. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι ότι καταγράφεται  στο μητρώο μόνο ο άνθρωπος που πραγματοποίησε το τεστ και ταυτοποιήθηκε ως θετικό κρούσμα ενώ τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που νόσησαν δεν καταγράφηκαν διότι δεν υπήρχε  οδηγία από τον ΕΟΔΥ διενέργειας ελέγχου με συνέπεια να μην μπορούν να λάβουν το πιστοποιητικό νόσησης και ή/και να τροποποιήσουν κατάλληλα τις ημερομηνίες εμβολιασμού.

Παρεμφερές πρόβλημα έχουν και όσοι νόσησαν και δεν είχαν συμπτώματα και το ανακάλυψαν τυχαία με τη διενέργεια ελέγχου αντισωμάτων έναντι της νουκλεοπρωτεΐνης του SARS-CoV-2.

  • Θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση  στο σοβαρό αυτό πρόβλημα .

 

Ν. ΝΤΑΜΠΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Covid free διασκέδαση : Όσα θα ισχύσουν σε εστίαση, ψυχαγωγία και νυχτερινά μαγαζιά

Ποιοι από τους νοσήσαντες με covid19 κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν πνευμονική ίνωση

Στέλιος Λουκίδης στο Healthweb.gr: Τα τεστ αντισωμάτων να χρησιμοποιούνται μόνο σε ερευνητικό επίπεδο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Covid Free GR: Η Κινεζοποίηση της ελληνικής κοινωνίας

Πριν από λίγη ώρα ανακοινώθηκε από τον υπουργό  ψηφιακής πολιτικής ότι ξεκινάει η λειτουργία της  εφαρμογής Covid Free GR μέσω της οποίας θα ελέγχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κάθε υποψηφίου πελάτη τόσο στα εστιατόρια όσο και σε άλλα μαγαζιά που θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους αλλά και όπου απαιτείται έλεγχος προκειμένου να γίνει κάποιος δεκτός. Από πλοία και αεροπλάνα μέχρι τα καταστήματα εστίασης και τα γυμναστήρια.

Clawback φαρμάκων υπολογισμός : Ότι είναι εκπρόθεσμο δεν είναι ηθικό

Της Νικολέτας Ντάμπου  Δημοσιεύτηκε την ημερομηνία 2.6.2021 το ΦΕΚ για τον υπολογισμό του clawback των φαρμάκων για το  2020, όπως έχουμε γράψει και άλλη φορά οι κανόνες του παιχνιδιού – η πράξη επιβολής  του clawback  δεν μπορεί να γίνεται εκ των υστέρων αλλά των εκ των προτέρων διότι όπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πρέπει […]

Η υποκρισία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την θνητότητα του Νοσοκομείου Αγρινίου

Σάλος έχει προκληθεί από το γεγονός ότι στο νοσοκομείο Αγρινίου οι 40 από τους 41 ασθενείς που είχαν εισαχθεί στην ΜΕΘ με κορωνοϊό τελικά έφυγαν από τη ζωή , ρίχνοντας η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όλη την ευθύνη στον διοικητή .

Yπ.Υγείας : Έχει προβλέψει στην ηλεκτρονική εφαρμογή τις αλλαγές των εμβολιαστικών σχημάτων ;

Την τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος για όσους έχουν νοσήσει που θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου, ανακοίνωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύγκρουση αρμοδιοτήτων στο Νέο ΔΣ του ΕΟΠΠΥ

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΠΥ,  στο οποίο η πρόεδρος είναι προσωρινή , δημιουργεί προβληματισμό  η επιλογή του Γενικού διευθυντή οικονομικών υποθέσεων του οργανισμού κ. Κωσταντίνου Μπαρούς να τοποθετηθεί ως μέλος . 

Νοσοκομεία : Το Υπ. Υγείας ‘ πάγωσε’ την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ για προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους;

Το Υπουργείο Υγείας  έχει καθυστερήσει  τέσσερις μήνες την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ , για την  προμήθεια των  φαρμάκων υψηλού κόστους στα  δημόσια νοσοκομεία .