Editorial

Οι νοσήσαντες από Covid-19 που δεν έχουν δηλωθεί στο Εθνικό Μητρώο

Οι νοσήσαντες από Covid-19 που δεν έχουν δηλωθεί στο Εθνικό Μητρώο

Προβλήματα με νοσήσαντες από κορωνοϊό που δεν έχουν δηλωθεί στο Εθνικό Μητρώο Covid-19 της ΗΔΙΚΑ.

Όσοι άνθρωποι διαγιγνώσκονται θετικοί στον SARS-CoV-2 με μοριακό έλεγχο ή δοκιμασία ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου δηλώνονται στο Εθνικό Μητρώο Covid-19  της ΗΔΙΚΑ από το εργαστήριο, το νοσοκομείο ή το συνεργείο δειγματοληπτικού ελέγχου που εκτέλεσε την εξέταση. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η σωστή καταγραφή και μετέπειτα ιχνηλάτηση ενώ παράλληλα μετά το πέρας των 20 ημερών μπορούν, όσοι δηλώθηκαν, να εκδώσουν το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 (Νόσησης).

Από την αρχή της πανδημίας και μέχρι πριν λίγους μήνες, η οδηγία του ΕΟΔΥ (ιατρικά σωστή φυσικά), ήταν τα πρόσωπα, συνήθως το στενό οικογενειακό περιβάλλον, που ήρθαν σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα να παραμείνουν σε καραντίνα 14 ημερών. Τα περισσότερα αν όχι όλα τα μέλη της οικογένειας νόσησαν και αυτά. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι ότι καταγράφεται  στο μητρώο μόνο ο άνθρωπος που πραγματοποίησε το τεστ και ταυτοποιήθηκε ως θετικό κρούσμα ενώ τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που νόσησαν δεν καταγράφηκαν διότι δεν υπήρχε  οδηγία από τον ΕΟΔΥ διενέργειας ελέγχου με συνέπεια να μην μπορούν να λάβουν το πιστοποιητικό νόσησης και ή/και να τροποποιήσουν κατάλληλα τις ημερομηνίες εμβολιασμού.

Παρεμφερές πρόβλημα έχουν και όσοι νόσησαν και δεν είχαν συμπτώματα και το ανακάλυψαν τυχαία με τη διενέργεια ελέγχου αντισωμάτων έναντι της νουκλεοπρωτεΐνης του SARS-CoV-2.

  • Θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση  στο σοβαρό αυτό πρόβλημα .

 

Ν. ΝΤΑΜΠΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Covid free διασκέδαση : Όσα θα ισχύσουν σε εστίαση, ψυχαγωγία και νυχτερινά μαγαζιά

Ποιοι από τους νοσήσαντες με covid19 κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν πνευμονική ίνωση

Στέλιος Λουκίδης στο Healthweb.gr: Τα τεστ αντισωμάτων να χρησιμοποιούνται μόνο σε ερευνητικό επίπεδο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Με μύθους και με ψέματα δεν κάνεις εξοικονόμηση, μόνο σπατάλες και υπερχρεωμένα νοσοκομεία

Επιτέλους οι ιθύνοντες στο υπουργείο υγείας είδαν αυτό που όλοι οι άλλοι γνωρίζουν δηλαδή όλοι οι απλοί πολίτες και οι ασθενείς. Ότι τα νοσοκομεία έχουν  ξεμείνει από πόρους και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα αλλά ακόμα και σε φάρμακα.

Λιτότητα και στην Υγεία προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο

Ο αναπληρωτής υπουργός Oικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης με την εγκύκλιο  κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου για την περίοδο (2023 -2026) ζήτησε την αυστηρή συγκράτηση των δαπανών σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθούν οι νέοι δημοσιονομικοί στόχοι για τα πλεονάσματα που επανέρχονται από το 2023.

Οι λειτουργίες της ΥΠΕΔΥΦΚΑ δεν αντικαθίστανται από real time ελέγχους ή  ηλεκτρονικών αρχείων

Οι λειτουργίες της ΥΠΕΔΥΦΚΑ δεν μπορούν να αντικατασταθούν από τους real time ελέγχους ή ελέγχους ηλεκτρονικών αρχείων, όπως στοχεύουν να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με όσα είπε η Θεανώ Καρποδίνη αλλά και ο Υπουργός Υγείας κατά την ομιλία τους στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την ανανέωση της θητείας της προσωρινής Διοικήτρια του Οργανισμού.