Editorial

Ελληνικός Οργανισμός  Επαλήθευσης Φαρμάκων : Αγγαρεία για το Υπουργείο Υγείας το ΦΕΚ για την σύσταση του HMVO

Ελληνικός Οργανισμός  Επαλήθευσης Φαρμάκων : Αγγαρεία για το Υπουργείο Υγείας το ΦΕΚ για την σύσταση του HMVO

Δημοσιεύτηκε επιτέλους σε ΦΕΚ η σύσταση του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO )  για την σειριοποίηση των φαρμακευτικών προϊόντων.

Της Νικολέτας Ντάμπου 

Να θυμίσουμε ότι το serialization για την ιχνηλάτηση των ψευδεπίγραφων φαρμάκων εφαρμόζεται σε όλες οι ευρωπαϊκές χώρες από το 2019 εκτός από την Ελλάδα και την Ιταλία καθώς είναι οι χώρες οι οποίες ζήτησαν και πήραν παράταση δυσκολεύοντας τις εξαγωγές των φαρμάκων που παράγουν .  Να σημειώσουμε ότι το θέμα της εφαρμογής του serialization στην Ελλάδα αναδεικνύει από την πρώτη στιγμή το www.healthweb.gr – διαβάστε  ΕΔΩ . 

Το ΦΕΚ για την σύσταση του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO ) όπως είναι γραμμένο,  δείχνει ότι το υπουργείο Υγείας έκανε αγγαρεία προκειμένου να απαλλαγεί από την υποχρέωση για την σύσταση του Οργανισμού. Πιο απαράδεκτο και άχρηστο ΦΕΚ δεν έχει δημοσιευθεί μέχρι σήμερα. Απόδειξη είναι ότι  στο Άρθρο 4 του ΦΕΚ για την σύσταση του HMVO γράφει: « Ο Ελληνικός Οργανισμός Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO) δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα ούτε πτωχευτική ικανότητα και θα λάβει είτε την μορφή ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ είτε ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ >>. Το πιο εντυπωσιακό που γράφει είναι ότι ο HMVO θα λάβει την μορφή Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας δηλαδή η ηγεσία του υπουργείο Υγείας θα δημιουργήσει μία ΜΚΟ για την επαλήθευση των φαρμάκων.

  • Αναρωτιόμαστε ποια είναι η σκοπιμότητα ο HMVO να έχει μορφή ΜΚΟ ; Μήπως για να γίνονται διορισμοί στελεχών και υπαλλήλων χωρίς διαδικασίες; Μήπως για να υπάρχουν Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι στην ΜΚΟ για να λαμβάνουν μισθούς  που δεν θα υπόκεινται σε περιορισμούς;
  • Μπορεί να μας πει κάποιος από το υπουργείο Υγείας,  ποιο θα είναι το κόστος δημιουργίας και λειτουργίας του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO )  ;

Αναμένουμε να δούμε ποιοι θα είναι οι ευνοημένοι και ποιοι όχι από την σύσταση του οργανισμού επαλήθευσης φαρμάκων (HMVO )  .

Και με μεγάλη περιέργεια αναμένουμε να δούμε εάν τώρα που θα υπάρχει sirialization η Ελλάδα θα κάνει την ‘’ παγκόσμια πατέντα’’ να διατηρήσει και το ΕΟΦόσημο;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Serialization φάρμακα: Ο Βασίλης Κικίλιας έχει μπλοκάρει τον οργανισμό διαχείρισης των φαρμάκων ( NMVO)

Πώς η φαρμακευτική βιομηχανία εφαρμόζει το serialization

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Clawback φαρμάκων υπολογισμός : Ότι είναι εκπρόθεσμο δεν είναι ηθικό

Της Νικολέτας Ντάμπου  Δημοσιεύτηκε την ημερομηνία 2.6.2021 το ΦΕΚ για τον υπολογισμό του clawback των φαρμάκων για το  2020, όπως έχουμε γράψει και άλλη φορά οι κανόνες του παιχνιδιού – η πράξη επιβολής  του clawback  δεν μπορεί να γίνεται εκ των υστέρων αλλά των εκ των προτέρων διότι όπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πρέπει […]

Η υποκρισία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την θνητότητα του Νοσοκομείου Αγρινίου

Σάλος έχει προκληθεί από το γεγονός ότι στο νοσοκομείο Αγρινίου οι 40 από τους 41 ασθενείς που είχαν εισαχθεί στην ΜΕΘ με κορωνοϊό τελικά έφυγαν από τη ζωή , ρίχνοντας η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όλη την ευθύνη στον διοικητή .

Yπ.Υγείας : Έχει προβλέψει στην ηλεκτρονική εφαρμογή τις αλλαγές των εμβολιαστικών σχημάτων ;

Την τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος για όσους έχουν νοσήσει που θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου, ανακοίνωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύγκρουση αρμοδιοτήτων στο Νέο ΔΣ του ΕΟΠΠΥ

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΠΥ,  στο οποίο η πρόεδρος είναι προσωρινή , δημιουργεί προβληματισμό  η επιλογή του Γενικού διευθυντή οικονομικών υποθέσεων του οργανισμού κ. Κωσταντίνου Μπαρούς να τοποθετηθεί ως μέλος . 

Νοσοκομεία : Το Υπ. Υγείας ‘ πάγωσε’ την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ για προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους;

Το Υπουργείο Υγείας  έχει καθυστερήσει  τέσσερις μήνες την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ , για την  προμήθεια των  φαρμάκων υψηλού κόστους στα  δημόσια νοσοκομεία .

Γιατί καθυστερούν τα εμβόλια, τι φταίει; Υπάρχει λύση;

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή καλούσε τον Απρίλιο τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση σε βασικά φάρμακα κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πανδημία είχε αναδείξει σημαντικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά στην διασφάλιση του εφοδιασμού με τα αναγκαία κρίσιμα φάρμακα, καθώς και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μία τέτοια πανδημία στην αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμάκων στην ΕΕ.

Φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα : Η αναζήτηση της αποτελεσματικότητας είναι η μόνη επιλογή

Η φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα, μετά την ραγδαία αύξηση των φαρμακευτικών  δαπανών την δεκαετία του 1990 μέχρι και το  2007 καθώς αυξάνονταν  με πολύ ταχύτερο ρυθμό από το ΑΕΠ ,έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια για να περιορίσει τις φαρμακευτικές δαπάνες, μειώνοντας τις τιμές και  μετατοπίζοντας μέρος του κόστους ,ειδικότερα στους ασθενείς.