Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Editorial

ΕΚΑΒ-ΕΣΥ:Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για να βελτιωθεί το σύστημα Υγείας και το ΕΚΑΒ

ΕΚΑΒ-ΕΣΥ:Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για να βελτιωθεί το σύστημα Υγείας και το ΕΚΑΒ

Στην Ελλάδα για να αναδειχθούν τα προβλήματα πρέπει είτε να γίνει κάτι τραγικό (  Τέμπη , θάνατοι συμπολιτών μας λόγω έλλειψης  ασθενοφόρων ) ή  εκλογές !Δυστυχώς αυτή την περίοδο συνέβησαν και τα δύο. Και συνάνθρωποι  μας έχασαν άδικα τη ζωή τους και εκλογές έχουμε που κυριαρχεί μια στείρα αντιπαράθεση για την Υγεία. Εμείς θα μείνουμε σε αυτό το άρθρο μόνο στο ΕΚΑΒ.

Όλοι θυμήθηκαν τώρα τις σημαντικές ελλείψεις που έχει το ΕΚΑΒ τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή .Και βέβαια δεν φαίνεται κανείς από όσους υπόσχονται να γνωρίζει τα προβλήματα του ΕΚΑΒ. Υπάρχει μελέτη που να δικαιολογεί τις 1200 προσλήψεις; Όχι μάλλον. Μόνο με απλή (μπακαλίστικη) λογιστική και παλαιό οργανόγραμμα.

Όσοι θέλουν να βοηθήσουν το ΕΣΥ  και το ΕΚΑΒ θα πρέπει πριν διαγκωνιστούν για να κάνουν δηλώσεις να έχουν ρωτήσει και να έχουν λάβει απαντήσεις στα παρακάτω:

  • Πόσους εργαζόμενους απαιτεί το σύγχρονο ΕΚΑΒ και πόσοι απασχολούνται σήμερα σε αυτό. Όχι όμως αριθμητικά αλλά ποιοτικά και ουσιαστικά .
  • Όχι να προσλαμβάνονται διασώστες και λόγω ομορφιάς ή εντοπιότητας ή << μέσου >> να γίνονται σε ένα χρόνο (ή και λιγότερο) διοικητικοί υπάλληλοι.
  • Πόσα ασθενοφόρα απαιτεί ο σχεδιασμός του ΕΚΑΒ και πόσα είναι σε κυκλοφορία;
  • Πόσος χρόνος απαιτείται για την επισκευή ενός ασθενοφόρου ;
  • Γιατί δεν γίνεται άμεσα η επισκευή τους ; Εμείς δεν θα δεχτούμε ότι δεν έχει χρήματα το ΕΚΑΒ να πληρώσει για την συντήρησή τους γιατί παρατηρούμε ότι και πολλές απευθείας αναθέσεις κάνει και ξοδεύει σε μελέτες και συμβούλους.
  • Πόσοι διαγωνισμοί έχουν γίνει για απόκτηση νέων ασθενοφόρων, πόσοι έχουν ολοκληρωθεί, πόσα ασθενοφόρα καινούργια εντάχθηκαν στο στόλο, πόσα αναμένεται να ενταχθούν εάν ολοκληρωθούν όλοι οι διαγωνισμοί ( Αλήθεια θα ολοκληρωθούν σύντομα ή ποτέ;)

-Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ μπορεί να μας παρουσιάσει το σχέδιο του ΕΚΑΒ για τις θέσεις στις οποίες πρέπει να είναι αυτά όταν δεν είναι σε αποστολή;

-Γιατί τα ασθενοφόρα καθυστερούν στην παράδοση κάθε μίας  διακομιδής στις εφημερίες των νοσοκομείων και δεν αποδεσμεύονται άμεσα;

-Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τα ασθενοφόρα έχουν GPS . Στην Ελλάδα έχουν; Μάλλον όχι γιατί  θα τα εμποδίζουν τα προσωπικά δεδομένα που επικαλούνται οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ.

Και επειδή ήρθε το καλοκαίρι δεν θέλουμε να δούμε προκλητικές αποσπάσεις σε καλοκαιρινά πόστα  κοντά στα σπίτια αυτών που αποσπώνται και να λαμβάνουν και εκτός έδρας !( και πληρωμένες διακοπές το λες ). Όμως επειδή ακούμε για αεροκομιδές, βάσεις ελικοπτέρων και άλλα πολλά <<ενδιαφέροντα>> θα θέλαμε να μας ενημερώσει ο πρόεδρος  του ΕΚΑΒ, πόσα αεροπλάνα και πόσα ελικόπτερα παρέλαβε το 2023 το ΕΚΑΒ. Πόσα είναι συνολικά τα εναέρια μέσα; , που εδρεύουν ;. Ποιοι είναι οι χειριστές τους και πόσες αεροκομιδές έχουν κάνει μέχρι σήμερα ;

  • Γιατί εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε σε τι εξυπηρετεί η πανάκριβη μίσθωση  ελικοπτέρων όταν έχει τόσα το ΕΚΑΒ και όταν η πολεμική αεροπορία κάνει εκατοντάδες αεροκομιδές  κάθε χρόνο.

Μόνο με άμεσες  και ειλικρινείς απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά μπορεί να βελτιωθεί το σύστημα Υγείας και το ΕΚΑΒ .Διαφορετικά θα είναι δηλώσεις προεκλογικές , χωρίς αντίκρισμα και με μεγάλη σπατάλη . Και ναι μεν επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ  το πρόγραμμα σταθερότητας στις προεκλογικές εξαγγελίες αλλά αυτό αφορά και τον ίδιο αφού οι οικονομική περιορισμοί ισχύουν και για αυτόν. Μην υπόσχεται ότι θα τα θα το αλλάξει γιατί θα είναι άλλο ένα μνημόνιο ‘’που δεν έσκισε’’  και θα χάσει άλλο ένα 10% .

  • Ο λαός και οι ασθενείς τον πιο αξιόπιστο ψηφίζουν  στο τέλος. Για  αυτό προσοχή στις υποσχέσεις.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ν. Παπαευσταθίου στο Healthweb: Στόχος μας η διασύνδεση των ΤΕΠ με το ΕΚΑΒ

Προς αναζήτηση άμεσης λύσης για το ΕΚΑΒ οδεύει το Υπουργείο Υγείας μέχρι τις ριζικές αλλαγές που πρόκειται να γίνουν

Ζώτος ΠΑΣΟΚ : Το 10% των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης να διατεθεί στις υπηρεσίες υγείας

Εκδήλωση μνήμης για την ημέρα «Θυσίας του Διασώστη»

Πλεύρης: Στην ημερίδα ΕΚΑΒ ΚΕΠΥ για επιχειρησιακά σχέδια έκτακτων αναγκών

Ιωάννα Σιαφάκα: Τα ιατρεία πόνου λειτουργούν με εθελοντές αναισθησιολόγους

Απαιτητικό το χαρτοφυλάκιο της Υγείας για τον νέο υπουργό

Ανακοινώθηκε στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά για τις 14 Ιουνίου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυξάνονται τα οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων και φορέων της ΠΦΥ το 2025

Ευχάριστα νέα για την υγεία από την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2025. Τα χρηματικά όρια των δημόσιων νοσοκομείων και φορέων της ΠΦΥ αυξάνονται κατά 725 εκατομμύρια € το 2025

Αυξήσεις  σοκ σε 461 φάρμακα

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι αυξήσεις σε 461 φαρμακευτικά σκευάσματα οι οποίες δεν αφορούν μόνο στα φθηνά φάρμακα αλλά και ακριβά που η λιανική του τιμή θα φτάσει τα 1276,56 ευρώ ! Συνολικά τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αυξάνονται οι λιανικές τους τιμές είναι 126 , ενώ οι αυξήσεις θα φτάσουν έως και  457,4 %.

Έρχονται αυξήσεις των τιμών φαρμάκων: Πώς κάποια σκευάσματα είχαν χαμηλότερη τιμή από το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών;

Εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθούν οι αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων οι οποίες είχαν δρομολογηθεί από τον Ιανουάριο του 2024

Επιβάρυνση με επιπλέον rebate 3% σε ακριβά φάρμακα

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις που διαθέτουν ακριβά φάρμακα θα επιβαρυνθούν με επιπλέον rebate 3% , όπως αναγράφεται στην υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου 2024, στο ΦΕΚ 3413Β .

Το Συμβούλιο της ΕΕ εγκρίνει νέους κανόνες για τις ουσίες ανθρώπινης προέλευσης

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε νέους κανόνες που αποσκοπούν στη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας του αίματος, των ιστών και των κυττάρων που χρησιμοποιούνται στην υγειονομική περίθαλψη και στη διευκόλυνση της διασυνοριακής κυκλοφορίας αυτών των ουσιών στην ΕΕ.

Ιστορική εξέλιξη: Επετεύχθη συμφωνία της Παγκ. Συνέλευσης Υγείας για ευρεία, δέσμη τροπολογιών για τη βελτίωση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας

Επετεύχθη συμφωνία της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας για ευρεία, αποφασιστική δέσμη τροπολογιών για τη βελτίωση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας.

Έρχονται τα QALY’s στην Ελλάδα; Νέες μέθοδοι ελέγχου από τον ΕΟΠΥΥ

Με το ν. 5107-2024 ψηφίστηκε  ο δείκτης εξομάλυνσης προκειμένου να  μειωθούν οι δαπάνες υγείας μέσω της θεσμοθέτησης σύγχρονων μορφών ελέγχου της αιτούμενης προς αποζημίωση δαπάνης υγείας. Με το νέο σύστημα εισάγεται δείκτης εξομάλυνσης, η υπέρβαση του οποίου ανά περιφερειακή ενότητα και κατηγορία διαγνωστικής εξέτασης/ιατρικής υπηρεσίας οδηγεί σε μη αποζημίωση της καθ’ υπέρβαση αιτηθείσας δαπάνης.

Close Icon