Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Editorial

Αυξήσεις σοκ σε 461 φάρμακα

Αυξήσεις σοκ σε 461 φάρμακα

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι αυξήσεις σε 461 φαρμακευτικά σκευάσματα οι οποίες δεν αφορούν μόνο στα φθηνά φάρμακα αλλά και ακριβά που η λιανική του τιμή θα φτάσει τα 1276,56 ευρώ ! Συνολικά τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αυξάνονται οι λιανικές τους τιμές είναι 126 , ενώ οι αυξήσεις θα φτάσουν έως και  457,4 %.

Συνολικά σε 46 φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν αυξήσεις πάνω από 100% , ενώ 284 σκευάσματα έχουν πάνω από 10% αύξηση.

Και το επισημαίνουμε αυτό γιατί όπως γράψαμε  πρόσφατα στο www.healthweb.gr  δεν  δικαιολογείτο η τιμή των σκευασμάτων να είναι χαμηλότερη από αυτή των 2 χαμηλότερων τιμών στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, εκτός αν υπήρξε σοβαρή αμέλεια από τον ΕΟΦ στις ανατιμολογήσεις , θα πρέπει δυστυχώς και πάλι να επισημάνουμε στον ΕΟΦ και σ’ όλους όσους είναι αρμόδιοι  για τη τιμολόγηση των φαρμάκων ότι στο ΦΕΚ Β΄ 1100/ 15-2-2024 που τροποποιεί την υπουργική απόφαση για τις διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων αναγράφεται ότι  ‘’Σε έκτακτες και ειδικές περιπτώσεις που σχετίζονται με την απρόσκοπτη διάθεση των φαρμάκων και προστασία της δημόσιας υγείας και των ασθενών,  ο εθνικός οργανισμός φαρμάκων μπορεί να υποβάλει αιτιολογημένες προτάσεις για την εφαρμογή ειδικών κριτηρίων σε κάθε κατηγορία φαρμάκων κατά την τιμολόγηση ή ανατιμολόγηση , προκειμένου να τιμολογηθούν με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Υγείας. Για την εφαρμογή της παρούσας συνεκτιμάται το μερίδιο του φαρμάκου στην αγορά, το οποίο θα πρέπει να είναι σημαντικό, η επάρκεια αντίστοιχων φαρμάκων στην αγορά και ιδίως εάν το φάρμακο έχει τιμή χαμηλή  έως 5 € ή η τιμή του έχει μεγάλη απόκλιση από την τιμή του μέσου όρου των δύο χαμηλότερων χωρών της ευρωζώνης, καθώς και η επιβάρυνση που θα προκύψει από την αύξηση.’’

Οι φαρμακευτικές εταιρείες μάλιστα σε επιστολή του στο Γενικό Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας κύριο Άρη Αγγελή ζητούσαν διευκρινίσεις για το εάν τα 5 € θα είναι η λιανική ή η ex-factory τιμή .

Το σκεπτικό ήταν λοιπόν τα 5 € και οι αυξήσεις που θα δοθούν στις νέες λιανικές τιμές να μην ξεπερνούν τα 10 €.Παρ’ όλα αυτά ο ΕΟΦ ανακοίνωσε αυξήσεις  της τάξεως του 457,4% και τιμές 1276,56 ευρώ . Κύριε υπουργέ σας ενημέρωσαν γι’ αυτές τις αυξήσεις σε τόσα σκευάσματα που δεν έχουν  καμία σχέση με την υπουργική απόφαση που εσείς υπογράψατε;

Επίσης , όλοι γνωρίζουν εδώ και 3 χρόνια ότι η συμμετοχή των ασθενών δεν είναι 0%, 10% και 25% αλλά εξαρτάται από το φάρμακο αναφοράς και συνήθως φτάνει στο 60% , ενώ με το 1 € της συνταγής πλέον στο 70% .

Το λέμε αυτό γιατί εάν η τιμή του φαρμάκου αναφοράς δεν αυξηθεί, τότε η συμμετοχή θα φτάσει και στο 90 με 99% ! Αυτό για να μην πείτε ότι δεν το γνωρίζατε όταν γιγαντωθούν οι αντιδράσεις για τις αυξήσεις των φαρμάκων και τη συμμετοχή τους στα φάρμακα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Έρχονται αυξήσεις των τιμών φαρμάκων: Πώς κάποια σκευάσματα είχαν χαμηλότερη τιμή από το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών;

Κάτι παράξενο συμβαίνει με τα στοιχεία πωλήσεων των φαρμάκων

Επιβάρυνση με επιπλέον rebate 3% σε ακριβά φάρμακα

Οι πωλήσεις φαρμάκων του 2020 πλησιάζουν τις πωλήσεις του 2009

Ρωμανός στο healthweb.gr: Ανοίγει νέος πενταετής κύκλος στην Ευρώπη με κυρίαρχα θέματα τον ανταγωνισμό ,ακρίβεια και κοινή αμυντική πολιτική

Φάρμακα: Αυξήσεις  στη συμμετοχή των ασφαλισμένων καταγγέλουν οι φαρμακοποιοί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυξάνονται τα οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων και φορέων της ΠΦΥ το 2025

Ευχάριστα νέα για την υγεία από την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2025. Τα χρηματικά όρια των δημόσιων νοσοκομείων και φορέων της ΠΦΥ αυξάνονται κατά 725 εκατομμύρια € το 2025

Το Συμβούλιο της ΕΕ εγκρίνει νέους κανόνες για τις ουσίες ανθρώπινης προέλευσης

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε νέους κανόνες που αποσκοπούν στη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας του αίματος, των ιστών και των κυττάρων που χρησιμοποιούνται στην υγειονομική περίθαλψη και στη διευκόλυνση της διασυνοριακής κυκλοφορίας αυτών των ουσιών στην ΕΕ.

Ιστορική εξέλιξη: Επετεύχθη συμφωνία της Παγκ. Συνέλευσης Υγείας για ευρεία, δέσμη τροπολογιών για τη βελτίωση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας

Επετεύχθη συμφωνία της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας για ευρεία, αποφασιστική δέσμη τροπολογιών για τη βελτίωση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας.

Έρχονται τα QALY’s στην Ελλάδα; Νέες μέθοδοι ελέγχου από τον ΕΟΠΥΥ

Με το ν. 5107-2024 ψηφίστηκε  ο δείκτης εξομάλυνσης προκειμένου να  μειωθούν οι δαπάνες υγείας μέσω της θεσμοθέτησης σύγχρονων μορφών ελέγχου της αιτούμενης προς αποζημίωση δαπάνης υγείας. Με το νέο σύστημα εισάγεται δείκτης εξομάλυνσης, η υπέρβαση του οποίου ανά περιφερειακή ενότητα και κατηγορία διαγνωστικής εξέτασης/ιατρικής υπηρεσίας οδηγεί σε μη αποζημίωση της καθ’ υπέρβαση αιτηθείσας δαπάνης.

Ελλείψεις φαρμάκων και Ψηφιακή αποτύπωση όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας

Από το Σεπτέμβριο του 2023 το Υπουργείο Υγείας είχε εξαγγείλει  τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων(Η.Σ.Πα.Δι.Φ.) το οποίο  θα αποτύπωνε ψηφιακά όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, που ξεκινά από τις φαρμακευτικές εταιρείες, συνεχίζεται στις φαρμακαποθήκες και καταλήγει στα χέρια του ασθενή μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς.

Πριν το 2026 δεν θα ιδρυθεί το Κέντρο Ακτινοθεραπείας στο 'Σωτηρία'

Στο ταμείο ανάκαμψης εντάχθηκε η ίδρυση κέντρου ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο «H Σωτηρία» για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών με καρκίνο και την έλλειψη τμημάτων ακτινοθεραπείας στη χώρα.  

Τα ληξιπρόθεσμα στα νοσοκομεία έφτασαν τον Ιανουάριο του 2024 στα 1451 εκατομμύρια ευρώ

Έχουμε γράψει έγκαιρα για τον εκτροχιασμό των  ληξιπρόθεσμων στα νοσοκομεία τα οποία έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί από το 2018 ( 294 εκατομμύρια ευρώ ) τον Ιανουάριο του 2024 (1451 εκατομμύρια ευρώ).

Close Icon