Άποψη

Αντώνης Δημόπουλος : Νέες προκλήσεις και ευκαιρίες στην πολιτική Υγείας

Αντώνης Δημόπουλος : Νέες προκλήσεις και ευκαιρίες στην πολιτική Υγείας

Οι επανειλημμένες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην υγεία και η προσωπική του δέσμευση σε αυτή προσδίνουν ιδιαίτερη σημασία τόσο στην απομάκρυνση όλης της προηγουμένης ηγεσίας όσο και στην επιλογή της τωρινής. Γράφει για το www.healthweb.gr ο Αντώνης Δημόπουλος, ορθοδοντικός, πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας.

Ατυχώς ο νέος υπουργός δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου για διαβούλευση και σχεδιασμό αλλαγών και ταυτόχρονα με τα άλλα προβλήματα και τα λάθη των προηγουμένων πρέπει να απαντήσει πιο αποτελεσματικά στη συνεχιζόμενη πανδημία . Αναγκαστικά θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα με συγκεκριμένους υλοποιήσιμους στόχους  χωρίς να χαθεί στην γραφειοκρατία των είκοσι διευθύνσεων του υπουργείου .Έχει την δυνατότητα να αξιοποιήσει ουσιαστικά τα στελέχη από την  ανθρωπογεωγραφία της υπηρεσίας που είναι διατεθειμένα να συμμετάσχουν και να εργασθούν για αλλαγές  χωρίς να εμπλακεί  σε κομματικούς μικρόκοσμους. Επίσης να επιλέξει σωστά τις  αλλαγές που είναι άμεσα δυνατές και καίριες ,εκμεταλλευόμενος ταυτόχρονα τα νέα δεδομένα και την δυναμική τους . Είναι σημαντικό  να αποφευχθούν μετωπικές, άγονες  επικοινωνιακές αντιπαραθέσεις σε ένα χώρο που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει μείζονες συγκλίσεις και συναινέσεις τουλάχιστον αυτήν την περίοδο της κρίσης.

  1. Είναι βέβαιο ότι η πανδημία έχει ακόμα πολύ δρόμο αλλά υπάρχει καλύτερη γνώση και περισσότερη ευφυΐα και ευελιξία από την πολιτεία ,αλλά και περισσότερη προσοχή από μέρος του κόσμου και το μεγάλο πλεονέκτημα του τείχους των εμβολιασμένων. Στην τωρινή συγκυρία είναι η παιδεία  το κρίσιμο στοίχημα που αντανακλά στην κοινωνία και την οικονομία την ψυχολογία της ψυχραιμίας αλλά και αποτελεσματικότητας του κράτους . Τα τρέχοντα  μέτρα μπορούν ωστόσο να εκτονώσουν επαρκώς την πίεση στις κρίσιμες επόμενες εβδομάδες διατηρώντας ανοιχτά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια  χωρίς σπασμωδικές κινήσεις και παρά τις μιντιακές κραυγές πανικού των λοιμωξιολόγων.  Η ταχεία εμπλοκή των παιδιάτρων στους εμβολιασμούς , τα πολλαπλά συνεχή τεστ ,η γρήγορη απομόνωση  των κρουσμάτων  αλλά και η εναλλακτική των μικρών τοπικών λοκντάουν χωρίς συνολικές συνέπειες είναι μονόδρομος. Παράλληλα με την κοινωνική εγρήγορση η ετοιμότητα όλων των υπηρεσιών υγείας με κυρίαρχη την λειτουργία του ΕΟΔΥ την διαθεσιμότητα και αποτελεσματικότητα των ΜΕΘ και την συνέχιση των εμβολιασμών είναι η κρίσιμη παράμετρος ασφαλείας .
  2. Η πραγματική πρόκληση όμως σήμερα πέρα από την επιτυχή διαχείριση του τρέχοντος είναι η μετεξέλιξη του συ μπλόκου της πρωτοβάθμιας φροντίδας και η ταχεία επέκταση των δικτύων οικογενειακών γιατρών σε όλη την επικράτεια .Η ενεργοποίηση του μονοψωνίου του ΕΟΠΥΥ και η άμεση  ολοκλήρωση των πληροφοριακών του συστημάτων , μπορεί να πετύχει την συμβολαιακή γρήγορη κινητοποίηση  των ιδιωτών γιατρών με συγκεκριμένα κίνητρα και πλαίσιο εργασίας .Η  δημιουργία των δικτύων αυτών που συμπεριλαμβάνει τα κέντρα υγείας ,τα ΤΟΜΥ , τα δημοτικά ιατρεία αλλά και ιδιωτικές ομάδες γιατρών, όπως και όλους τους τοπικούς κοινωνικούς εργάτες(επισκέπτες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους κλπ) με βάση τους δήμους είναι σημαντική αλλαγή  . Το μεγάλο όπλο που έχει στην διάθεση του ο νέος οικογενειακός γιατρός  είναι η χρήση για πρώτη φορά του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου και ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για κάθε ασθενή του. Προσφέρει  τεράστιο όφελος σε κάθε πολίτη καθώς  επιτέλους εξορθολογίζεται η σχέση  του με το σύστημα υγείας και ανακόπτεται το παράλογο των περιττών εξετάσεων και της υπερσυνταγογράφησης και καθίσταται πράγματι σύμβουλος υγείας κάθε οικογένειας.
  3. Ένα τρίτο μέτωπο, εξίσου σημαντικό, ο τομέας των νοσοκομείων έχει απόλυτη ανάγκη   αμέσων παρεμβάσεων  εκσυγχρονισμού αλλά και οργανωτικού ανασχεδιασμού όπως η πανδημία ανέδειξε εμφατικά .Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που διαχρονικά ταλανίζουν τα ελληνικά νοσοκομεία και αφορούν την ελλιπή χρηματοδότηση, την αποτελεσματική διοίκηση ,τις μεγάλες ελλείψεις στο ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως στο νοσηλευτικό προσωπικό . Αυτό όμως που είναι κατεπείγον είναι ο συντονισμός του στόλου των νοσοκομείων ,η διαμόρφωση συμπλεγμάτων και δικτύων ,η προώθηση με όλους τους τρόπους της συνεργασίας όλων σε επίπεδο περιφέρειας .Καίρια σημασία στην προώθηση μιας τέτοιας προσπάθειας είναι  η αντιστοίχιση των διοικητικών με τις υγειονομικές περιφέρειες και η συστηματική και αποφασιστική εμπλοκή της αυτοδιοίκησης .Η ενοποίηση της ψηφιοποίησης όλων των νοσοκομείων μπορεί να αποδειχθεί ο καταλυτικός παράγων για την τόσο επιθυμητή συνέργεια όλων σε κάθε περιφέρεια.

Συμπερασματικά,  η συγκυρία της πανδημίας αλλά και η ταχύτατη υλοποίηση και εφαρμογή της άυλης συνταγογράφησης την επέβαλλαν, παρακάμπτοντας αντιδράσεις ,αδράνειες και ιδιοτελείς αντιστάσεις πολλών χρόνων .Η σημαντική χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης ( 1,3 δις) στον τομέα της Δημόσιας Υγείας με έμφαση στην ψηφιακή επέκταση  στηρίζει καθοριστικά την συνέχιση της προσπάθειας εκσυγχρονισμού. Αυτό είναι  ένα έργο τεράστιο ,καθώς αποβλέπει στην εγκατάσταση μιας κοινής ψηφιακής γλώσσας και αναγκαστικής  συνέργειας  όλου του χώρου .Η τωρινή ηγεσία έχει ένα ανέλπιστο δώρο και μπορεί σε στενή συνεργασία με το Υπ. Ψηφιακής μεταρρύθμισης να το αξιοποιήσει στο έπακρο χωρίς μεγάλες, άγονες αντιπαραθέσεις. Είναι μια κεφαλαιώδης τομή που μπορεί να αλλάξει την κουλτούρα υγείας στην χώρα  αλλά και να απλοποιήσει τον τρόπο επαφής και πλοήγησης κάθε απλού πολίτη σε ένα πολύπλοκο σύστημα υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Υγεία στην έκθεση Πισσαρίδη-Αντώνης Δημόπουλος

Αντώνης Δημόπουλος μεταρρυθμιστικό διαρκές: Μετά την Πανδημία

Αντώνης Δημόπουλος :Το Κάπνισμα και η Δημόσια Υγεία

Αντώνης Δημόπουλος: Το λάθος του Πρωθυπουργού στην δημόσια Υγεία  

Προϋποθέσεις υλοποίησης μιας εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά φωτίζεται Ροζ τη Δευτέρα 25/10-Δράσεις ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο μαστού

ΑγκαλιάΖΩ: Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που έχει ορισθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού».

Εξισορρόπηση κόστους και αξίας στις προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού ;

Υπάρχει ισορροπία μεταξύ της αξίας (κλινικής) και του κόστους, στην προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού από τα νοσοκομεία, σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουν τις τρέχουσες προκλήσεις της πανδημίας και προσπαθούν να διαφυλάξουν την λειτουργική τους κατάσταση;

Συλλόγος Ρευματοπαθών Κρήτης: Διήμερες εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας

Συλλόγος Ρευματοπαθών Κρήτης: Ευχαριστίες του Συλλόγου προς όσους στήριξαν τις διήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας.

Οστεοπορωτικά κατάγματα: Η «μάστιγα» του 21ου αιώνα

Η οστεοπόρωση, γνωρίζουμε καλά τα τελευταία χρόνια, ότι είναι η οστική νόσος που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική πυκνότητα και ποιότητα, πράγμα που οδηγεί στην ευθραυστότητα των οστών και σε αυτό που ονομάζουμε οστεοπορωτικό κάταγμα ή κάταγμα χαμηλής βίας.