Top News

Το οξειδωτικό στρες αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Το οξειδωτικό στρες αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Ramkumar Menon στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Galveston (UTMB) έχει αποκτήσει νέες γνώσεις σχετικά με τους παράγοντες που οδηγούν σε πρόωρο τοκετό. Αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Pathology .

Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, οι αμνιακές μεμβράνες εξυπηρετούν σημαντικές αναπτυξιακές και προστατευτικές λειτουργίες για το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Καθώς η γυναίκα πλησιάζει στο τέλος της εγκυμοσύνης της, ο αμνιακός σάκος αναπτύσσει αποδυναμώνεται και τελικά ρηγνύεται.”

“Τα μικρά ελλείμματα στις αμνιακές μεμβράνες που ονομάζονται microfractures συσσωρεύονται καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται, προκαλώντας μια φλεγμονώδη αντίδραση που συνδέεται με τον τοκετό”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Gracie Vargas, καθηγήτρια του UTMB στο τμήμα νευροεπιστήμης και κυτταρικής βιολογίας . “Όταν τα μικροελλείμματα συσσωρεύονται νωρίτερα στην εγκυμοσύνη από το αναμενόμενο, ο αμνιακός σάκος μπορεί να ραγεί νωρίς, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης και πρόωρου τοκετού”.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να καταλάβουν τι οδηγεί στα πρώιμα μικροελλείμματα και επικεντρώθηκε στο οξειδωτικό στρες . Στη διαδικασία της κυτταρικής αναπνοής, τα σώματά μας παράγουν υποπροϊόντα όπως οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Οξειδωτικό στρες συμβαίνει όταν ένα σώμα δεν είναι σε θέση να αφαιρέσει τα μερικές φορές τοξικά παραπροϊόντα ελεύθερων ριζών οξυγόνου, που συχνά οδηγούν σε ανισορροπία στον οργανισμό. “Το οξειδωτικό στρες είναι μια πηγή βλάβης που ασκεί πίεση στους σωματικούς ιστούς σε συνδυασμό με εξωτερικούς πιεστικούς παράγοντες άγχους όπως λοίμωξη, κακή διατροφή, υπερβολικό βάρος, κάπνισμα και λήψη ουσιών”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Lauren Richardson. “Μια προσπάθεια να μειωθούν οι οξειδωτικοί παράγοντες είναι ένας από τους λόγους για τη δημοτικότητα των τροφίμων που περιέχουν αντιοξειδωτικά και των αντίστοιχων ροφημάτων, προϊόντων φροντίδας του δέρματος και βιταμινών.”

“Το οξειδωτικό στρες προκάλεσε περισσότερα μικροελλείμματα στις αμνιακές μεμβράνες των γυναικών, με πρόωρη ρήξη των υμένων σε σχέση με τις γυναίκες που γέννησαν τελειώμηνα”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας και κύριος ερευνητής Ramkumar Menon, στο τμήμα μαιευτικής και γυναικολογίας. “Αυτό το διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι για πρώτη φορά επειδή οι προηγούμενες μικροσκοπικές μέθοδοι δεν ήταν αρκετά ευαίσθητες για να ανιχνεύσουν αυτά τα ελλείμματα”.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις αμνιακές μεμβράνες από γυναίκες που θα γεννούσαν. Συγκρίθηκαν κανονικές τελειόμηνες αμνιακές μεμβράνες με αντίστοιχες από γυναίκες που προετοιμάζονταν για καισαρική τομή και με γυναίκες που είχαν πρόωρο τοκετό.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το μαχαίρι του Σαλμάν Ρούσντι έρχεται 33 χρόνια μετά τον φετφά που εξέδωσε το Ιράν για τη ζωή του

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος που ήταν εκτός ελέγχου στην ατμόσφαιρα και σε φθίνουσα τροχιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

«Το θερμικό φορτίο της δεξαμενής αποθήκευσης αναλωμένου καυσίμου και ο όγκος του νερού ψύξης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ επαρκούν για την αποτελεσματική απομάκρυνση της θερμότητας χωρίς την ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε δήλωση.

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]