Top News

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος σχετίζεται με μικρότερο εγκέφαλο

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος σχετίζεται με μικρότερο εγκέφαλο

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) σχετίζεται με μικρότερο συνολικό όγκο του εγκεφάλου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Neurology. Η NAFLD είναι ηπατική νόσος που αρχίζει με την συσσώρευση λίπους στο ήπαρ σε άτομα που δεν καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Συνδέεται στενά  με το μεταβολικό σύνδρομο (παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη, δυσλιπιδαιμία).

Αίτια που προκαλούν λιπώδη νόσο του ήπατος είναι: η παχυσαρκία (εκτιμάται ότι το 75% των παχύσαρκων ατόμων διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν λιπώδη διήθηση), ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η δυσλιπιδαιμία, η αρτηριακή υπέρταση, η υποθρεψία, η ταχεία απώλεια βάρους, η ολική παρεντερική σίτιση, η χειρουργική εντερική παράκαμψη λόγω παχυσαρκίας, γενετικοί παράγοντες, ενδοκρινοπάθειες, φάρμακα και τοξικά αίτια Απλή λιπώδης διήθηση είναι αυτό που συμβαίνει στην πλειονότητα των ασθενών  με NAFLD και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν καλοήθη πορεία.

Ωστόσο μπορεί να εξελιχθεί σε πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου, που είναι η  μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH)  που σημαίνει λιπώδες ήπαρ με φλεγμονή, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε ίνωση, κίρρωση και σε μερικές περιπτώσεις καρκίνο του ήπατος.

Ο Galit Weinstein, Ph.D., από το πανεπιστήμιο της Χάιφα στο Ισραήλ και συνεργάτες του, εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ των ευρημάτων απεικόνισης της NAFLD και εγκεφαλικής μαγνητικής τομογραφίας σε μια συγχρονική μελέτη που περιελάμβανε 766 άτομα από την ομάδα των απογόνων της μελέτης Framingham. Οι συμμετέχοντες επελέγησαν αν δεν έκαναν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή άνοια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμα και μετά την προσαρμογή για όλες τις μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου, της κατανάλωσης οινοπνεύματος, του σπλαχνικού λιπώδους ιστού, του δείκτη μάζας σώματος , της εμμηνόπαυσης, της συστολικής αρτηριακής πίεσης , της υπέρτασης, του τρέχοντος καπνίσματος, της καρδιαγγειακής νόσου, υπήρχε σημαντική συσχέτιση της NAFLD με μικρότερο ολικό όγκο εγκεφάλου.

Οι διαφορές στο συνολικό όγκο εγκεφάλου για τα άτομα με και χωρίς NAFLD αντιστοιχούσαν σε 4,2 και 7,3 έτη γήρανσης του εγκεφάλου στο γενικό δείγμα και σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών αντίστοιχα. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικοί συσχετισμοί μεταξύ NAFLD και όγκου του ιππόκαμπου ή της λευκής ουσίας ή κρυπτικών εγκεφαλικών εμφράκτων. “Η NAFLD σχετίζεται με μικρότερο ολικό όγκο εγκεφάλου, ανεξάρτητα από τον σπλαγχνικό λιπώδη ιστό και τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, δείχνοντας μια πιθανή σχέση μεταξύ της ηπατικής στεάτωσης και της γήρανσης του εγκεφάλου”, γράφουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

Συγκλονίζει η ανάρτηση νεαρής κοπέλας από το Αφγανιστάν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]

Ένα βήμα πιο κοντά στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου

Η λειτουργία του εγκεφάλου βασίζεται στις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Για να χαρτογραφήσουν αυτές τις συνδέσεις και να δημιουργήσουν το connectome, το “διάγραμμα καλωδίωσης” ενός εγκεφάλου, οι νευροβιολόγοι συλλαμβάνουν εικόνες του εγκεφάλου με τη βοήθεια τρισδιάστατης ηλεκτρονικής μικροσκοπίας. Μέχρι τώρα, όμως, η χαρτογράφηση μεγαλύτερων περιοχών παρεμποδίστηκε από το γεγονός ότι, ακόμη και με σημαντική […]

Αλγόριθμος “δείχνει” πότε ο ασθενής χρειάζεται αντικαταθλιπτικά

Ερευνητές του McLean Hospital έχουν ολοκληρώσει μια μελέτη που προσπάθησε να καθορίσει ποια άτομα με κατάθλιψη είναι τα καλύτερα προσαρμοσμένα για αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στην Psychological Medicine οδήγησαν στην ανάπτυξη ενός στατιστικού αλγορίθμου που εντοπίζει τους ασθενείς που μπορεί να ανταποκριθούν καλύτερα στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα πριν αρχίσουν τη θεραπεία. Ο Christian […]