Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Top News

Αρρυθμίες και δυσλειτουργίες στη λίστα χειρουργείων – Τι συμβαίνει

Αρρυθμίες και δυσλειτουργίες στη λίστα χειρουργείων – Τι συμβαίνει

Δυσλειτουργίες αλλά και παρατυπίες σημειώνονται στη λίστα χειρουργείου παρά το “όραμα” της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που έκανε λόγο για απόλυτη διαφάνεια και ισότιμη αντιμετώπιση των ασθενών. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από τα νοσοκομεία στοιχεία για τις χειρουργικές επεμβάσεις για κάθε γιατρό ξεχωριστά, προκειμένου βρει τα “αγκάθια”. Συγκεκριμένα έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία ανά κλινική και ανά χειρουργό για τον αριθμό των επεμβάσεων που διενεργούνται και τον χρόνο αναμονής των ασθενών.

Οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα πρέπει να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία έως τέλος Μαρτίου. Στη συνέχεια το υπουργείο Υγείας θα καλέσει τους διοικητές να δώσουν εξηγήσεις στην περίπτωση που εντοπιστεί δυσλειτουργία στη διαδικασία. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταχώρηση των στοιχείων της Λίστας (διάγνωση, κατηγοριοποίηση, ημερομηνία κλινικής εκτίμησης, προγραμματισμός κ.α.) που θα εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα και όλα τα νοσοκομεία.

Η μεθοδολογία

Η διαδικασία απλή: ο διευθυντής ιατρός συνεχίζει να φτιάχνει το πρόγραμμα των τακτικών χειρουργείων με βάση το πως προσέγγισε την κλινική ο ασθενής. Στη συνέχεια σε συνεννόηση με τον διοικητή συντάσσεται ένας κατάλογος-λίστα ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα εάν γίνει έλεγχος από το υπουργείο.

Έτσι, δικαιολογείται και το φαινόμενο ίδιες εγχειρήσεις να χαρακτηρίζονται διαφορετικά από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Για παράδειγμα, εγχείρηση κήλης χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς μίας χειρουργικής κλινικής ως κατηγορίας 1 και να διενεργείται σε δύο εβδομάδες και από μία άλλη χειρουργική κλινική -ακόμα και του ίδιου νοσοκομείου- η ίδια επέμβαση να χαρακτηρίζεται ως κατηγορίας 5 και να περιμένει 4-6 μήνες.

Ένα ακόμη πρόβλημα στην εφαρμογή της Λίστας αφορά στη συνεδρίαση της Επιτροπής Χειρουργείου. Αν και συνεδριάζει τακτικά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλες τις αρμοδιότητες που της έχει αναθέσει το υπουργείο Υγείας. Τα «αγκάθια» στην εφαρμογή της Λίστας αποκαλύφθηκαν στην  πρόσφατη αξιολόγηση των διοικητών από το υπουργείο Υγείας. Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε ότι:

ο ασθενής δεν γνωρίζει που πρέπει να απευθυνθεί για να λάβει την ημερομηνία διεξαγωγής της χειρουργικής επέμβασης,

σε πολλά νοσοκομεία αναρτάται το πρόγραμμα χειρουργείων και όχι η λίστα (τηρείται ανά τμήμα με όλα τα περιστατικά που έχουν προγραμματιστεί), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει σωστός έλεγχος της σειράς προτεραιότητας, η «κατηγοριοποίηση» των χειρουργικών περιστατικών από τους χειρουργούς δεν είναι σωστή.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το μαχαίρι του Σαλμάν Ρούσντι έρχεται 33 χρόνια μετά τον φετφά που εξέδωσε το Ιράν για τη ζωή του

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος που ήταν εκτός ελέγχου στην ατμόσφαιρα και σε φθίνουσα τροχιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

«Το θερμικό φορτίο της δεξαμενής αποθήκευσης αναλωμένου καυσίμου και ο όγκος του νερού ψύξης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ επαρκούν για την αποτελεσματική απομάκρυνση της θερμότητας χωρίς την ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε δήλωση.

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]

Close Icon