Θεραπείες & Φάρμακα

Ρωσία εμβόλιο Sputnik: 91,6% η αποτελεσματικότητά του λέει το Lancet

Ρωσία εμβόλιο Sputnik: 91,6% η αποτελεσματικότητά του λέει το Lancet

Το Sputnik V έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να διατηρείται σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου αντί για τις συνθήκες πολύ χαμηλότερες από την κατάψυξη που απαιτούνται για ορισμένα άλλα εμβόλια.

ADMAN

Ρωσία εμβόλιο Sputnik:  Το εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας είναι 91,6% αποτελεσματικό έναντι του συμπτωματικού Covid-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη ότι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι οι ανησυχίες διαφάνειας ανακούφιζαν το τρύπημα, το οποίο η Μόσχα έχει ήδη ξεκινήσει.

Το Sputnik V – που πήρε το όνομά του από τον δορυφόρο της Σοβιετικής εποχής – εγκρίθηκε στη Ρωσία μήνες πριν από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων από τις κλινικές δοκιμές του τελικού σταδίου, οδηγώντας σε σκεπτικισμό από ειδικούς. Ωστόσο, η νέα ανάλυση δεδομένων από 20.000 συμμετέχοντες στη φάση 3, που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, υποδηλώνει ότι ο εμβολιασμός δύο δόσεων προσφέρει περισσότερο από 90% αποτελεσματικότητα έναντι του συμπτωματικού Covid-19. “Η ανάπτυξη του εμβολίου Sputnik V έχει επικριθεί για ασυνήθιστη βιασύνη, κοπή γωνιών και έλλειψη διαφάνειας”, δήλωσε κοινό ανεξάρτητο σχόλιο από τον Ian Jones του Πανεπιστημίου του Reading και την Polly Roy της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

 

“Αλλά το αποτέλεσμα που αναφέρεται εδώ είναι σαφές και αποδεικνύεται η επιστημονική αρχή του εμβολιασμού, πράγμα που σημαίνει ότι ένα άλλο εμβόλιο μπορεί τώρα να συμμετάσχει στον αγώνα για τη μείωση της επίπτωσης του Covid-19”. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το Sputnik V συγκαταλέγεται μεταξύ των εμβολίων με την υψηλότερη απόδοση, μαζί με τα τρυπήματα Pfizer / BioNTech και Moderna που ανέφεραν επίσης περισσότερο από 90% αποτελεσματικότητα.

Πριν από τα αποτελέσματα των δοκιμών φάσης 3, η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού για πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω. Ο Kirill Dmitriev, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, το οποίο ήταν μέρος της ανάπτυξης του Sputnik V, δήλωσε ότι το εμβόλιο έχει ήδη καταχωριστεί σε 16 χώρες. “Δεν υπάρχουν επιχειρήματα για τους επικριτές αυτού του εμβολίου, το άρθρο στο The Lancet είναι ματ”, είπε, προσθέτοντας ότι ήταν προσιτό και εύκολο στην αποθήκευση.

Το Sputnik V έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να διατηρείται σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου αντί για τις συνθήκες πολύ χαμηλότερες από την κατάψυξη που απαιτούνται για ορισμένα άλλα εμβόλια. Σύμφωνα με την έκθεση Lancet, 14.964 συμμετέχοντες στην ομάδα εμβολίων και 4.902 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου έλαβαν δύο τρυπήματα με διαφορά 21 ημερών στη δοκιμή Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου.

Όσοι έλαβαν μέρος δοκιμάστηκαν για το Covid-19 κατά την εγγραφή, ξανά όταν είχαν τη δεύτερη δόση και μετά μετά από αυτό εάν ανέφεραν συμπτώματα. Από τη δεύτερη δόση, επιβεβαιώθηκαν 16 περιπτώσεις συμπτωματικού Covid-19 στην ομάδα εμβολίων και 62 περιπτώσεις στην ομάδα εικονικού φαρμάκου, δίνοντας αποτελεσματικότητα ισοδύναμη με 91,6%. Ωστόσο, οι συγγραφείς δήλωσαν ότι η αποτελεσματικότητα υπολογίστηκε μόνο σε συμπτωματικά περιστατικά και είπε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εκτιμηθεί πώς επηρεάζει την ασυμπτωματική νόσο.

«Χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες» 

Η έκθεση Lancet ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της δοκιμής “δεν θεωρήθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που να σχετίζονται με τον εμβολιασμό”. Η ανάλυση περίπου 2.000 συμμετεχόντων ηλικίας άνω των 60 ετών έδειξε επίσης ότι το εμβόλιο ήταν εξίσου αποτελεσματικό και καλά ανεκτό σε αυτήν την ομάδα. Η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη και σχεδιάζει να προσλάβει συνολικά 40.000 άτομα.

Το Sputnik V χρησιμοποιεί διαφορετικά αφοπλισμένα στελέχη του αδενοϊού, έναν ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, ως φορείς για τη χορήγηση της δόσης του εμβολίου. Από αυτή την άποψη, είναι παρόμοιο με το τρύπημα Oxford / AstraZeneca, το οποίο ανέφερε αποτελεσματικότητα περίπου 60 τοις εκατό όταν δόθηκαν δύο πλήρεις τρυπήματα στις δοκιμές του.

Αλλά το Sputnik V χρησιμοποιεί δύο διαφορετικά στελέχη αδενοϊού – ένα για κάθε τρύπημα. Οι προγραμματιστές είπαν ότι αυτό ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο ανάπτυξης του ανοσοποιητικού συστήματος αντίστασης στον αρχικό φορέα, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας πιο ισχυρής απόκρισης. Ο Αλέξανδρος Έντουαρντς, αναπληρωτής καθηγητής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, δήλωσε ότι η δοκιμή μπορεί να βοηθήσει στην απόδειξη αυτής της θεωρίας της ανοσολογικής απόκρισης. Τον Ιανουάριο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία είχε προσφέρει στη Ρωσία υποστήριξη στην ανάπτυξη του Σπούτνικ V, αφού οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι έχουν υποβάλει αίτηση εγγραφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υγεία, Stefan De Keersmaecker, δήλωσε την Τρίτη ότι βασικά κριτήρια επιλογής για την ΕΕ ήταν ότι η εταιρεία έχει παραγωγική ικανότητα εντός του μπλοκ. “Ο στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να παραδώσουμε προμήθειες πολύ γρήγορα, δηλαδή την ημέρα κατά την οποία το εμβόλιο παίρνει το πράσινο φως”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Ρωσία θα αιτηθεί να καταχωρηθεί το εμβόλιο Sputnik V στην ΕΕ

Έγκριση για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V ζητά βραζιλιάνικη φαρμακευτική εταιρεία

Η Ρωσία θα παράγει 30 εκατ. δόσεις του εμβολίου Sputnik-V μέχρι τον Ιούνιο του ‘21

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όταν οι φαρμακευτικές της Ινδίας προσπαθούν για την παραγωγή ποιοτικού φαρμάκου

Μακροπρόθεσμα, ο Gupta της Lupine επεσήμανε ότι οι ινδικές εταιρείες φαρμάκων έπρεπε «να κάνουν ό, τι χρειάζεται» για να διατηρήσουν τη σημαντική τους θέση στον παγκόσμιο χάρτη. «Δημιουργήσαμε τη θέση που έχει η Ινδία στον γενικό χάρτη με την αξία μας και είναι στο χέρι μας να μην τη χάσουμε», είπε, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εφησυχασμού.

Υποβολή δεδομένων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από την Jonson & Jonson για καταχώρηση του εμβολίου της ως επείγουσας χρήσης

Η J&J ανέφερε τον περασμένο μήνα πως το εμβόλιο ήταν 66% αποτελεσματικό στην πρόληψη της COVID-19 σε μια μεγάλη παγκόσμια δοκιμή τελευταίου σταδίου εναντίον πολλαπλών στελεχών του κορωνοϊού. Το επίπεδο προστασίας του εμβολίου κυμάνθηκε από 72% στις Ηνωμένες Πολιτείες, έως 66% στη Λατινική Αμερική και 57% στη Νότια Αφρική.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech σε άλλες θερμοκρασίες

Ο Ugur Sahin, διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, δήλωσε ότι η ικανότητα αποθήκευσης του εμβολίου σε υψηλότερες από τις αρχικά δηλωθείσες θερμοκρασίες, θα δώσει στα κέντρα εμβολιασμού «μεγαλύτερη ευελιξία», προσθέτοντας ότι η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσει νέες συνθέσεις για να κάνει τη δόση του εμβολίου «ακόμη πιο εύκολη στη μεταφορά και τη χρήση».

Τι λέει Γερμανός λοιμωξιολόγος για το εμβόλιο της AstraZeneca έναντι των άλλων

Οι συχνά τυπικές παρενέργειες όπως είναι ο πονοκέφαλος, η κόπωση ή ο μυϊκός πόνος είναι συνήθως έκφραση του γεγονότος ότι το εμβόλιο κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, δηλαδή να προκαλέσει μια ανοσολογική αντίδραση», κατέληξε ο λοιμωξιολόγος.

Επιφυλακτικό το Ισραήλ στην άρση του lockdown παρά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer

Ο καθηγητής δημόσιας υγείας Χαγκάι Λιβάιν δήλωσε ότι το εμβόλιο αποδεικνύεται άκρως αποτελεσματικό στην αποτροπή της λοίμωξης και της σοβαρής νόσου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Μεταξύ των εμβολιασμένων υπήρχαν 92% λιγότερες περιπτώσεις σοβαρής Covid-19, σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους.

Φάρμακο της covid-19 από το Ισραήλ

Πρόκειται για εισπνεόμενο σκεύασμα, το οποίο έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς στο Ισραήλ, ενώ η νέα θεραπεία αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ, με βάση την ουσία EXO-CD24. Το νοσοκομείο κάνει λόγο για «τεράστια ανακάλυψη» και ότι η ουσία EXO-CD24 του καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ θεράπευσε τους 29 από τους 30 ασθενείς, στους οποίους χορηγήθηκε, εντός 3-5 ημερών.

Αποτελεσματικό το εμβόλιο της pfizer και για τις μεταλλάξεις

Πολίτες που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer φάνηκε πως έχουν ισχυρή ανοσολογική απόκριση έναντι της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, υποδηλώνοντας πως το εμβόλιο θα συνεχίσει να προσφέρει προστασία έναντι σοβαρών επιπλοκών της ασθένειας στους επόμενους μήνες.