Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Tεχνολογία

Τεχνητή Νοημοσύνη: Μπορεί να προβλέψει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας του καρκίνου του μαστού

Τεχνητή Νοημοσύνη: Μπορεί να προβλέψει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας του καρκίνου του μαστού

Ο νέος αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης και το πλήρες σύνολο δεδομένων των εικόνων συνθετικής συσχετισμένης απεικόνισης διάχυσης CDI του καρκίνου του μαστού έχουν δημοσιοποιηθεί μέσω της πρωτοβουλίας Cancer-Net, ώστε άλλοι ερευνητές να μπορούν να βοηθήσουν στην πρόοδο του τομέα.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Μηχανικοί του Πανεπιστημίου του Waterloo ανέπτυξαν τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) για να προβλέψουν αν οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού θα επωφεληθούν από τη χημειοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Ο νέος αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης, μέρος της πρωτοβουλίας Cancer-Net ανοικτού κώδικα με επικεφαλής τον Δρ Alexander Wong, θα μπορούσε να βοηθήσει τις ακατάλληλες υποψήφιες να αποφύγουν τις σοβαρές παρενέργειες της χημειοθεραπείας και να ανοίξει τον δρόμο για καλύτερα χειρουργικά αποτελέσματα για όσες είναι κατάλληλες.

“Ο καθορισμός της κατάλληλης θεραπείας για μια δεδομένη ασθενή με καρκίνο του μαστού είναι πολύ δύσκολος αυτή τη στιγμή και είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουμε τις περιττές παρενέργειες από τη χρήση θεραπειών που είναι απίθανο να έχουν πραγματικό όφελος για την εν λόγω ασθενή”, δήλωσε ο Wong, καθηγητής μηχανικής σχεδιασμού συστημάτων. “Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη εάν ένας ασθενής είναι πιθανό να ανταποκριθεί καλά σε μια συγκεκριμένη θεραπεία δίνει στους γιατρούς το απαραίτητο εργαλείο για να συνταγογραφήσουν την καλύτερη εξατομικευμένη θεραπεία για έναν ασθενή, ώστε να βελτιωθεί η ανάρρωση και η επιβίωση”. Σε ένα έργο με επικεφαλής την Amy Tai, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Εργαστηρίου Όρασης και Επεξεργασίας Εικόνας (VIP), το λογισμικό ΤΝ εκπαιδεύτηκε με εικόνες καρκίνου του μαστού που έγιναν με μια νέα μέθοδο μαγνητικού συντονισμού εικόνας, που επινόησε ο Wong και η ομάδα του, η οποία ονομάζεται συνθετική συσχετισμένη απεικόνιση διάχυσης (CDI). Με τη γνώση που συλλέχθηκε από εικόνες συνθετικής συσχετισμένης απεικόνισης διάχυσης CDI παλαιών περιπτώσεων καρκίνου του μαστού και πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματά τους, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει αν η προεγχειρητική χημειοθεραπεία θα ωφελήσει νέες ασθενείς με βάση τις εικόνες συνθετικής συσχετισμένης απεικόνιση διάχυσης CDI.

Γνωστή ως νεοεπικουρική χημειοθεραπεία, η προεγχειρητική θεραπεία μπορεί να συρρικνώσει τους όγκους για να καταστήσει δυνατή ή ευκολότερη τη χειρουργική επέμβαση και να μειώσει την ανάγκη για μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η μαστεκτομή. “Είμαι αρκετά αισιόδοξος για αυτή την τεχνολογία, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη με βαθιά μάθηση έχει τη δυνατότητα να δει και να ανακαλύψει μοτίβα που σχετίζονται με το αν ένας ασθενής θα επωφεληθεί από μια συγκεκριμένη θεραπεία”, δήλωσε ο Wong, διευθυντής του VIP Lab και κάτοχος της καναδικής ερευνητικής έδρας για την τεχνητή νοημοσύνη και την ιατρική απεικόνιση. Μια εργασία σχετικά με το έργο, με τίτλο Cancer-Net BCa: Πρόβλεψη παθολογικής πλήρους ανταπόκρισης στον καρκίνο του μαστού με τη χρήση ογκομετρικών βαθιών ραδιομετρικών χαρακτηριστικών από συνθετική απεικόνιση συσχετιζόμενης διάχυσης, Breast Cancer Pathologic Complete Response Prediction using Volumetric Deep Radiomic Features from Synthetic Correlated Diffusion Imaging, παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Med-NeurIPS στο πλαίσιο του NeurIPS 2022, ενός σημαντικού διεθνούς συνεδρίου για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο νέος αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης και το πλήρες σύνολο δεδομένων των εικόνων συνθετικής συσχετισμένης απεικόνισης διάχυσης CDI του καρκίνου του μαστού έχουν δημοσιοποιηθεί μέσω της πρωτοβουλίας Cancer-Net, ώστε άλλοι ερευνητές να μπορούν να βοηθήσουν στην πρόοδο του τομέα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η χημειοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μελέτη

Χειρουργική ογκολογία και περιοχικές χημειοθεραπείες στη μάχη κατά του καρκίνου

Επιγενετικές θεραπείες: Νέοι σύμμαχοι για τις χημειοθεραπείες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η τηλεϊατρική πρωτοβάθμιας περίθαλψης συνδέεται με λιγότερα αντιβιοτικά για τα παιδιά

"Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης PCP μπορούν να παρέχουν φροντίδα υψηλής ποιότητας με αυτήν την τεχνολογία και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι πληρωτές δομούν προσεκτικά τα προγράμματα τηλεϋγείας και τις πληρωμές, έτσι ώστε η τηλεϋγεία ενσωματωμένη στην πρωτοβάθμια περίθαλψη να παραμένει βιώσιμη επιλογή για πρακτικές και οικογένειες."

ΣΕΙΒ: Άνω των 2,3 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών των εταιρειών με Ιατροτεχνολογικά  προϊόντα 

Κλαδική Μελέτη ΣΕΙΒ: Πολλαπλή και διαχρονική η προσφορά του κλάδου των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (Ι/Π) στην υγεία, την επιχειρηματικότητα  και την οικονομία.Οι εταιρείες του κλάδου απασχολούν πάνω από 11.000 εργαζόμενους. Στα 1,3 δισ. ευρώ οι απαιτήσεις των εταιρειών από τα νοσοκομεία.

Νέο μαθηματικό μοντέλο προβλέπει κατολισθήσεις μετά από πυρκαγιά

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern έχουν καταλήξει σε ένα μαθηματικό μοντέλο βασισμένο στη φυσική για να διερευνήσουν και να προβλέψουν περιοχές που είναι επιρρεπείς σε κατολισθήσεις σε περίπτωση πυρκαγιών.

Κρυφή κάμερα σε τουριστικό κατάλυμα στη Χαλκιδική καταγγέλθηκε από ζευγάρι νεαρής ηλικίας

Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού άνδρα, ιδιοκτήτη τουριστικού καταλύματος, για παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων και παραβίαση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και της προφορικής συνομιλίας.

Ο αντίκτυπος της μεταβαλλόμενης ευθύνης στην εμπειρία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε το ακριβές αποτέλεσμα μιας απόφασης πριν αυτή ληφθεί, ο Mackey εξήγησε ότι η ευθύνη για το περιεχόμενο μπορεί να βαρύνει τους συντονιστές συγκεκριμένων ομάδων σε ιστότοπους όπως το Reddit και το Mastodon.

Μπορούν τα εργαλεία εικονικής πραγματικότητας να βοηθήσουν στη διδασκαλία θεμάτων μαιευτικής και γυναικολογίας σε φοιτητές ιατρικής;

Οι γνώσεις αυξήθηκαν μετά και από τις δύο μαθησιακές εμπειρίες, αλλά διατηρήθηκαν μόνο στην ομάδα περιβάλλοντος μάθησης εικονικής πραγματικότητας VRLE κατά την παρακολούθηση μιας εβδομάδας. Τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες αντανακλούσαν υψηλό βαθμό ικανοποίησης από το εργαλείο περιβάλλοντος μάθησης εικονικής πραγματικότητας VRLE σε σύγκριση με το παραδοσιακό φροντιστήριο.

Close Icon