Ογκολογία

Γενετικό τεστ προβλέπει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας

Γενετικό τεστ προβλέπει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας

Γενετικό τεστ προβλέπει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας , σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine αποκαλύπτει πώς μία γενετική δοκιμή πέτυχε στο να προβλέψει ποιοι ασθενείς θα ήταν απίθανο να ωφεληθούν από τη χημειοθεραπεία κατά του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο.

Οι ερευνητές λένε ότι η Oncotype DX δοκιμή μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να προσδιορίσει ποιοι ασθενείς είναι απίθανο να ωφεληθούν από τη χημειοθεραπεία μεταξύ γυναικών με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο.Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Joseph Sparano, του Montefiore Medical Center στη Νέα Υόρκη, και οι συνεργάτες του παρουσίασαν πρόσφατα τα ευρήματά τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρκίνου στη Βιέννη, της Αυστρία.

Η μελέτη αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα ενός γενετικού τεστ που ονομάζεται Oncotype DX, που δημιουργήθηκε από Genomic Health, Inc.Η δοκιμή λειτουργεί με την αναζήτηση για την παρουσία του καρκίνου, εντοπίζοντας 21 γονίδια του μαστού που προκαλούν καρκίνο και παράγοντας μια βαθμολογία που προβλέπει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του μαστού. Οι βαθμοί κυμαίνονται από 0-100, με την υψηλότερη βαθμολογία να δείχνει ένα μεγαλύτερο κίνδυνο για υποτροπή.

Η ομάδα χρησιμοποίησε το τεστ σε 10.273 γυναίκες ηλικίας 18-75 που είχαν πρώιμου σταδίου, υποδοχέα-θετικό καρκίνο του μαστού, όπου ο καρκίνος ωθείται από τα οιστρογόνα ή προγεστερόνη.Περίπου 2 στις 3 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στις ΗΠΑ ήταν θετικοί στους ορμονικούς υποδοχείς. Οι γυναίκες με διάγνωση τέτοιων καρκίνων κανονικά υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, ακολουθούμενη και με ορμονοθεραπεία.

Πολλές γυναίκες που είναι θετικές σε υποδοχείς ορμονών του μαστού υποβάλλονται επίσης σε χημειοθεραπεία για να καταστραφούν οποιαδήποτε καρκινικά κύτταρα που μπορεί να έχουν εξαπλωθεί πέρα από το μαστό και να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής.Σύμφωνα με τον Δρ Sparano και τους συνεργάτες του, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το Oncotype DX μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προβλέψουμε ποιες γυναίκες με καρκίνο του μαστού θα μπορούσαν να αποφύγουν τη χημειοθεραπεία χωρίς αύξηση του κινδύνου για υποτροπή. Σε αυτή την τελευταία μελέτη, η ομάδα έθεσε ως στόχο να επικυρώσει περαιτέρω αυτά τα συμπεράσματα.

Χρησιμοποιώντας το Oncotype DX τεστ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 16% των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν σε χαμηλό κίνδυνο για υποτροπή του καρκίνου του μαστού (σκορ 10 ή λιγότερο), το 67% ήταν στον ενδιάμεσο κίνδυνο (α σκορ 11-25), ενώ 17 % ήταν σε υψηλό κίνδυνο για υποτροπή (ένα σκορ 26 ή υψηλότερο).Οι γυναίκες με χαμηλό κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του μαστού υποβλήθηκαν σε αγωγή με ορμονοθεραπεία, μόνο εκείνες στον ενδιάμεσο κίνδυνο έλαβαν θεραπεία με αυξητική ορμόνη με ή χωρίς χημειοθεραπεία, ενώ οι γυναίκες με υψηλό κίνδυνο για υποτροπή έλαβαν ορμονοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, αυτή είναι η πρώτη κλινική δοκιμή για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο με βάση τα αποτελέσματα της δοκιμής Oncotype DX.Αν και η μελέτη είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να αξιολογηθεί περαιτέρω κατά πόσον η χημειοθεραπεία είναι αποτελεσματική για τη μείωση επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού μεταξύ ομάδων μέσου και υψηλού κινδύνου, ανεξάρτητοι αξιολογητές της μελέτη συνιστούν τα αποτελέσματα για την ομάδα χαμηλού κινδύνου να κυκλοφορήσουν άμεσα.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι περίπου το 99% των γυναικών χαμηλού κινδύνου, αντιμετωπίζεται με ορμονική θεραπεία χωρίς υποτροπή του καρκίνου του μαστού μέσα σε 5 χρόνια. Ο αριθμός των γυναικών με διηθητικό καρκίνο, είχε ποσοστό επιβίωσης 94% φτάνοντας τα 5 χρόνια, ενώ ο κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου ήταν λιγότερο από 1%. Με βάση αυτά τα ευρήματα, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες γυναίκες στο πρώιμο στάδιο του καρκίνου του μαστού είναι απίθανο να χρειαστούν χημειοθεραπεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξελίξεις και προοπτικές στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

Novartis : "Φιλοδοξία είναι να βελτιώσουμε την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέος επιστημονικός στόχος για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

«Δείχνει επίσης ότι η συνδυασμένη αναστολή των δύο κύριων οδών προμήθειας θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε έναν επιτυχημένο αποκλεισμό της παροχής ενέργειας με αποτέλεσμα την πείνα του όγκου και την επακόλουθη συρρίκνωση».

Ανακαλύφθηκε βασικός παράγοντας - υπεύθυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και ο τρίτος σε συχνότητα στη γυναίκα, αλλά συνολικά ο πρώτος στον γενικό πληθυσμό. Κάθε χρόνο αναδεικνύονται 10.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Μπορεί, άραγε, η τεχνολογία mRNA να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Κορωνοϊός και καρκίνος: Μπορεί η τεχνολογία RNA να βοηθήσει και στις νεοπλασίες; Η τεχνολογία RNA (mRNA) που χρησιμοποιείται στα εμβόλια Moderna και Pfizer COVID- 19 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Ερευνητές αναπτύσσουν ένεση για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Οι ερευνητές του Yale αναπτύσσουν μια θεραπεία καρκίνου του δέρματος που περιλαμβάνει την ένεση νανοσωματιδίων στον όγκο, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα με μια διπλή προσέγγιση, ως πιθανή εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση.