Tεχνολογία

Πανεπιστήμιο του Όρεγκον: Φωσφορίζον ζελέ προστατεύει τα νεύρα από χειρουργικές τομές

Πανεπιστήμιο του Όρεγκον: Φωσφορίζον ζελέ προστατεύει τα νεύρα από χειρουργικές τομές

Καθώς τα πλουρονικά έχουν ήδη έγκριση από τον FDA, θα υποβληθεί φάκελος ταχείας έγκρισης για τη νέα τεχνολογία, βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών του Οργανισμού, οι οποίες επιτρέπουν κλινικές μελέτες φάσης Ι με ασφαλείς μικροδόσεις πιθανών υποψηφίων φαρμάκων, ταχύτερα από ό,τι συνήθως.

Πανεπιστήμιο του Όρεγκον: Ένα ζελέ φωτίζει τα νεύρα περιορίζοντας τα λάθη στο χειρουργείο Κλινικές μελέτες ξεκινούν στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον για μια υδρογέλη που φωσφορίζει, προστατεύοντας τα νεύρα των ασθενών από τις χειρουργικές τομές Μια νέα τεχνολογία η οποία θα βοηθήσει τους χειρουργούς να γνωρίζουν πού βρίσκονται τα νεύρα του ασθενούς, μειώνοντας την πιθανότητα βλάβης των νεύρων, ανέπτυξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της πολιτείας του Όρεγκον.

Η τεχνολογία βασίζεται σε υδρογέλες, τρισδιάστατα δίκτυα πολυμερών που απορροφούν και συγκρατούν μεγάλες ποσότητες νερού και στοχεύει στην αντιμετώπιση μιας χειρουργικής επιπλοκής που είναι ευρέως διαδεδομένη και επίμονη.

Ανάλογα με τη διαδικασία, ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπίσει διψήφιο ποσοστό πιθανοτήτων να υποστεί τραυματισμό νεύρων στη διάρκεια του χειρουργείου, λέει ο Adam Alani αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως οι ασθενείς που χρειάζονται αφαίρεση του θυρεοειδούς αντιμετωπίζουν 15% πιθανότητα να υποστούν αλλαγές στη φωνή τους, εξαιτίας μετεγχειρητικής βλάβης στα νεύρα του λάρυγγά τους. Αν ληφθεί υπόψιν ότι το 12% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πιθανό να αναπτύξει μια πάθηση του θυρεοειδούς, για την οποία η θυρεοειδεκτομή είναι η συνήθης θεραπεία, τότε η συχνότητα αυτού του τύπου επέμβασης και μόνο, είναι συγκλονιστική.

«Οι τεχνικές προστασίας των νεύρων υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, αλλά η ταυτοποίηση και η ουσιαστική προστασία τους παραμένουν μια μεγάλη πρόκληση, καθώς τα ποσοστά επιτυχίας σχετίζονται στενά με τις δεξιότητες και την εμπειρία του κάθε χειρουργού. Η διεγχειρητική νευρική βλάβη επηρεάζει όλες τις χειρουργικές ειδικότητες και αποτελεί σημαντικό πρόβλημα ακόμη και για επεμβάσεις που γίνονται συνεχώς, όπως προστατεκτομές, υστερεκτομές, αποκατάσταση κήλης και θυρεοειδεκτομές», δήλωσε ο Alani.

Για την εκπόνηση της μελέτης ο Alani, συνεργάστηκε με τη αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, ύστερα από χρηματοδότηση από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Biomaterials.

Η έρευνα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση μιας τεχνικής προστασίας των νεύρων που ονομάζεται χειρουργική επέμβαση με φθορίζουσα καθοδήγηση. Συγκεκριμένοι ιστοί, σε αυτή την περίπτωση τα νεύρα, μπορούν να ανιχνευθούν καλύτερα εάν φωσφορίζουν – δηλαδή εκπέμπουν φως μετά την απορρόφηση του φωτός ή κάποιου άλλου είδους ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Για να συμβεί αυτό, οι ιστοί πρέπει να υποβληθούν σε επεξεργασία με ένα φθοριούχο υλικό, μέσω του οποίου μικροσκοπικά μόρια απορροφούν και εκπέμπουν φως συγκεκριμένου μήκους κύματος.

Το εργαστήριο του Alani ανέπτυξε μια αποτελεσματική φθοριούχο υδρογέλη που βασίζεται σε ενώσεις που ονομάζονται πλουρονικά ή πολοξαμερή. Πρόκειται για πολυμερή που συντίθενται από τη συμπύκνωση οξειδίων του αιθυλενίου και του προπυλενίου.

«Οι υδρογέλες έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την δημιουργία σκιαγραφικών μέσων σε τεχνολογίες απεικόνισης όπως η μαγνητική τομογραφία και η αξονική τομογραφία», είπε ο Αλάνι και πρόσθεσε «τα πλουρονικά χρησιμοποιούνται ήδη ως παράγοντας χορήγησης φαρμάκων σε προϊόντα που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Τα φυσικά χαρακτηριστικά του σκευάσματός μας που βασίζεται σε πλουρονικά επιτρέπουν την εφαρμογή του ειδικού για τα νεύρα σκιαγραφικού διαλύματος με σχετική ευκολία. Διαχέεται αρχικά ως υγρό και στη συνέχεια παραμένει στη θέση του, αφού σχηματίσει σχεδόν αμέσως ένα τζελ.

Οι επιτυχείς δοκιμές σε δύο ζωικά μοντέλα – ποντίκι και χοίρο – δείχνουν ότι η νέα τεχνολογία είναι μια κλινικά βιώσιμη μέθοδος για την φθορίζουσα καθοδήγηση προστασίας νεύρων κατά τη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής καθώς και άλλων χειρουργικών διαδικασιών».

Καθώς τα πλουρονικά έχουν ήδη έγκριση από τον FDA, θα υποβληθεί φάκελος ταχείας έγκρισης για τη νέα τεχνολογία, βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών του Οργανισμού, οι οποίες επιτρέπουν κλινικές μελέτες φάσης Ι με ασφαλείς μικροδόσεις πιθανών υποψηφίων φαρμάκων, ταχύτερα από ό,τι συνήθως.

«Η άμεση χορήγηση σκιαγραφικού παράγοντα στην περιοχή θεραπείας είναι μια θετική εναλλακτική λύση στη συστηματική χορήγηση φθοριζόντων παραγόντων», ανέφερε ο Alani, υπογραμμίζοντας πως «η επιλεκτική επισήμανση ιστών μόνο εντός του χειρουργικού πεδίου απαιτεί σημαντικά χαμηλότερη δόση από τη συστηματική χορήγηση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρωτοποριακό 4D καρδιακό έμπλαστρο για πρώτη φορά

Η εξέλιξη της ρομποτικής και η έρευνα για ανάπτυξη τεχνητού δέρματος

Υπέρ – χάπι μπορεί να αποκαλύψει την υγεία του εντέρου

Καινοτόμος μηχανισμός αυτο-ενυδατώνει το σύστημα των ματιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιστήμονες στη Νότια Κορέα αναπτύσσουν «τατουάζ» νανοτεχνολογίας που θα προειδοποιεί για προβλήματα υγείας;

Το μελάνι, στο μεταξύ, δεν προκαλεί προβλήματα υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι του πρότζεκτ και υπόσχονται πως είναι ανθεκτικό και δεν… ξεβάφει. «Όταν το μελάνι τοποθετείται στο δέρμα δεν βγαίνει αν το τρίψεις, το οποίο δεν ισχύει αν είναι απλά υγροποιημένο μέταλλο», πρόσθεσε ο Παρκ.

«Αυτοκόλλητο Υπερήχων», που μπορεί να παρέχει εικόνες οργάνων, μυών και ιστών διάρκειας 48 ωρών

Επί του παρόντος, το αυτοκόλλητο είναι συνδεδεμένο σε ένα πλαίσιο δεδομένων μέσω καλωδίων. Ο Zhao και η ομάδα του εργάζονται για να δημιουργήσουν ένα αυτοκόλλητο δεύτερης γενιάς που να είναι ασύρματο και να μπορεί να συνδεθεί με το smartphone του χρήστη.

Νέο μαθηματικό μοντέλο προβλέπει κατολισθήσεις μετά από πυρκαγιά

«Ένα πλεονέκτημα του μοντέλου μας είναι ότι χρησιμοποιεί τη βροχόπτωση όπως θα έπεφτε στον πραγματικό κόσμο… Προσομοιώνουμε χωρικά πολύπλοκη και χρονικά εξελισσόμενη βροχόπτωση και πώς αυτή η βροχόπτωση αλληλεπιδρά με την επιφάνεια της γης»

Η νέα τεχνολογία προκαλεί ψεύτικες ειδήσεις και παραπληροφόρηση

Η νέα τεχνολογία θα αξιοποιήσει την τεχνολογία επεξεργασίας σήματος για να ανιχνεύσει τις εγγενείς παραμορφώσεις που παράγονται από τις συσκευές και τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται κατά τη δημιουργία ή την τροποποίηση οποιουδήποτε οπτικοακουστικού αρχείου.

Συμβουλές για να κρατάτε τα smartphone δροσερά στον ήλιο

Εάν βρίσκεστε ήδη σε ζεστό καιρό, θα ήταν συνετό να αποφύγετε τη χρήση αυτών των εφαρμογών εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα βρείτε σκιά ή ένα πιο δροσερό σημείο για να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας, θα κάνει μεγάλη διαφορά στη θερμοκρασία του. Κρατήστε το τηλέφωνό σας μακριά από τον ήλιο

Ειδικός αποκαλύπτει πώς τα παιχνίδια προπόνησης μυαλού και εγκεφάλου μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι ανησυχίας όταν ένας ασθενής έχει υποστεί εγκεφαλικό τραύμα. Τέτοιοι τραυματισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγή της ψυχικής κατάστασης, είτε δυσκολία συγκέντρωσης είτε αποπροσανατολισμό, καθώς και φόβους για εστιακά νευρολογικά προβλήματα.

Drones για μεταφορά φαρμάκων και τηλεϊατρική σε ελληνικό νησί -  Οι επενδύσεις της Amazon

Το project της Amazon περιλαμβάνει και τη μετατροπή της μαρίνας της Νάξου σε σύγχρονη με «έξυπνες λύσεις» που θα περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ευαίσθητων αισθητήρων για τις λειτουργίες της στάθμευσης, των απορριμμάτων αλλά και ψηφιακά εργαλεία που στοχεύουν στην αναβάθμιση εν γένει των λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού.