Tεχνολογία

ΗΠΑ: Ρομπότ έκανε την πρώτη χειρουργική επέμβαση στο έντερο χοίρου χωρίς ανθρώπινη συμμετοχή

ΗΠΑ: Ρομπότ έκανε την πρώτη χειρουργική επέμβαση στο έντερο χοίρου χωρίς ανθρώπινη συμμετοχή

Σύμφωνα με δηλώσεις του Άλεξ Κρίγκερ, είναι πλέον δυνατόν να αυτοματοποιηθεί μία από τις πιο ευαίσθητες και λεπτές εργασίες στη χειρουργική, αφού το ρομπότ εκτελώντας την διαδικασία σε τέσσερα ζώα, παρήγαγε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι οι άνθρωποι.

ΗΠΑ: Η ρομποτική επιστήμη έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στις μέρες μας και δικαίως μπορούμε πλέον να μιλάμε για τεχνολογικά θαύματα. Τα ρομποτικά συστήματα κάνουν σχεδόν τα πάντα. Από το να παίζουν μουσική και να κατασκευάζουν αυτοκίνητα μέχρι να χειρουργούν και μάλιστα χωρίς τη συμμετοχή ανθρώπων. Ο δρόμος για μια πλήρως αυτοματοποιημένη χειρουργική στο μέλλον άνοιξε μετά από την επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιήθηκε από ρομπότ, στον μαλακό ιστό του εντέρου ενός χοίρου, χωρίς καμιά ανθρώπινη παρέμβαση ή βοήθεια.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Ρομποτικής «Science Robotics» από ερευνητές με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Άλεξ Κρίγκερ από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, οι οποίοι σχεδίασαν το νέο σύστημα Smart Tissue Autonomous Robot (STAR).

Στην επέμβαση που πραγματοποίησε το ρομπότ, επανασύνδεσε τα δύο άκρα ενός εντέρου με εξαιρετικά επιτυχή τρόπο. Να σημειωθεί ότι η σύνδεση των δύο άκρων ενός εντέρου θεωρείται πολύ δύσκολη διαδικασία στη γαστρεντερική χειρουργική, διότι απαιτεί υψηλή ακρίβεια επαναλαμβανόμενων κινήσεων. Το παραμικρό λάθος από πλευράς του χειρουργού ή τρέμουλο των χεριών του, μπορεί να έχει καταστροφικές επιπλοκές για τον ασθενή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Άλεξ Κρίγκερ, είναι πλέον δυνατόν να αυτοματοποιηθεί μία από τις πιο ευαίσθητες και λεπτές εργασίες στη χειρουργική, αφού το ρομπότ εκτελώντας την διαδικασία σε τέσσερα ζώα, παρήγαγε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι οι άνθρωποι.

Για τα ρομπότ, η χειρουργική σε μαλακό ιστό είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της απρόβλεπτης φύσης της που απαιτεί από αυτό να μπορεί να αναπροσαρμόζει πολύ γρήγορα τις κινήσεις του ανάλογα με το είδος των προβλημάτων που συναντά.

Αμερικανοί ερευνητές, ωστόσο, σχεδίασαν ένα εξελιγμένο σύστημα για να καθοδηγεί το STAR, το οποίο αποτελείται από ένα νέο τρισδιάστατο ενδοσκόπιο με βελτιωμένη μηχανική όραση και έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης. Χάρη σε αυτό το νέο σύστημα ελέγχου, το STAR διαθέτει αυξημένη δυνατότητα αυτονομίας και βελτιωμένη χειρουργική ακρίβεια, που του επιτρέπει να αναπροσαρμόζει τις ρομποτικές κινήσεις σε πραγματικό χρόνο, όπως θα έκανε ένας άνθρωπος χειρουργός.

Σύμφωνα με τον Κρίγκερ, «είναι το πρώτο ρομποτικό σύστημα που μπορεί να σχεδιάζει, να προσαρμόζει και να εκτελεί χειρουργική επέμβαση σε μαλακό ιστό με μηδαμινή ανθρώπινη παρέμβαση» και προσθέτει: «Καθώς όλο και περισσότερες επεμβάσεις θα γίνονται λαπαροσκοπικά, θα είναι σημαντικό να υπάρχει ένα αυτοματοποιημένο ρομποτικό σύστημα σχεδιασμένο για τέτοιες περιπτώσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης

Ρομποτική υστερεκτομή: Τι είναι και ποια τα οφέλη της

Πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής αποκατάστασης κηλών του κοιλιακού τοιχώματος

Η ρομποτική τεχνολογία στην αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας

Ρομποτική τεχνολογία: Η συμβολή της στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Eρευνητές ανέπτυξαν αισθητήρα που βοηθάει τη μηχανή να εξακριβώσει την ταυτότητα των ατόμων μέσω της αναπνοής

Η ομάδα εξέτασε δείγματα αναπνοής από έξι άτομα και στη συνέχεια ένα μεγαλύτερο δείγμα 20 ατόμων. Τα ευρήματα αποκάλυψαν σταθερά ότι μπορούσαν να προσδιορίσουν το άτομο με μέση ακρίβεια λίγο κάτω από το 98% και στις δύο ομάδες δειγμάτων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνει αύξηση ρεκόρ στις διαδικτυακές "ρομαντικές" απάτες

Εκτός από την παροχή μιας εικόνας για τις γεωγραφικές περιοχές ανησυχίας, το SocialCatfish.com έχει παράσχει στο Digital Journal σημεία και συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε και δραστηριότητες που θα πρέπει να στέλνουν σήματα κινδύνου.

Μπορεί να γίνει αξιολόγηση στο Σύστημα Υγείας;

Start-up: Μία πρωτοποριακή πλατφόρμα λειτουργεί παρακολουθώντας όλα τα σχόλια των ασθενών που αφήνονται σε διαδικτυακές πλατφόρμες αναθεώρησης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσφέροντας έναν επαναστατικό νέο τρόπο αξιολόγησης της εμπειρίας φροντίδας των ασθενών.

Τέλος οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις με την υπογραφή Ελλήνων ερευνητών

Αυτή η σκόνη έχει χαμηλό κόστος και μεγάλη διάρκεια ζωής (>5 έτη), έχει λάβει πιστοποίηση ISO και ενεργοποιείται ακόμη και με την επίδραση του φωτός εσωτερικών χώρων (λάμπες αλογόνου, LED, πυρακτώσεως κλπ). Το σημαντικότερο είναι ότι δεν χρειάζεται κάποιος ειδικός τεχνικός για την εφαρμογή της.

Κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ με τη βοήθεια 10 έξυπνων προϊόντων

Το LectroFan Classic (SoundofSleep.com) προσφέρει 20 μοναδικούς ψηφιακούς ήχους για την κάλυψη των θορύβων, συμπεριλαμβανομένων 10 διαφορετικών ήχων ηλεκτρικού ανεμιστήρα και 10 παραλλαγών καθαρού λευκού θορύβου (συμπεριλαμβανομένων των παραλλαγών του ροζ και του καφέ θορύβου).

Οι επισκέψεις τηλεϋγείας θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν ακριβότερες για πολλούς Αμερικανούς

Ανέφερε επίσης τις ανησυχίες σχετικά με την προσβασιμότητα στην υγειονομική περίθαλψη για ασθενείς της υπαίθρου που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε επισκέψεις τηλεϋγείας τα τελευταία δύο χρόνια.

Νέα τεχνολογία μειώνει την πιθανότητα βλάβης των νεύρων από λάθη του χειρουργού

Καθώς τα πλουρονικά έχουν ήδη έγκριση από τον FDA, θα υποβληθεί φάκελος ταχείας έγκρισης για τη νέα τεχνολογία, βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών του Οργανισμού, οι οποίες επιτρέπουν κλινικές μελέτες φάσης Ι με ασφαλείς μικροδόσεις πιθανών υποψηφίων φαρμάκων, ταχύτερα από ό,τι συνήθως.