Tεχνολογία

«Αυτοκόλλητο Υπερήχων»: Μπορεί να παρέχει εικόνες οργάνων, μυών και ιστών διάρκειας 48 ωρών

«Αυτοκόλλητο Υπερήχων»: Μπορεί να παρέχει εικόνες οργάνων, μυών και ιστών διάρκειας 48 ωρών

Επί του παρόντος, το αυτοκόλλητο είναι συνδεδεμένο σε ένα πλαίσιο δεδομένων μέσω καλωδίων. Ο Zhao και η ομάδα του εργάζονται για να δημιουργήσουν ένα αυτοκόλλητο δεύτερης γενιάς που να είναι ασύρματο και να μπορεί να συνδεθεί με το smartphone του χρήστη.

«Αυτοκόλλητο Υπερήχων»: Η νέα φορητή τεχνολογία λέει ναι Η λήψη ενός υπερήχου θα μπορούσε σύντομα να γίνει τόσο εύκολη όσο η τοποθέτηση ενός χάνζαπλαστ χάρη στις πρόσφατες καινοτομίες μιας ομάδας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT). Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα βιοσυγκολλητική συσκευή υπερήχων, ή «αυτοκόλλητο υπερήχων», που μπορεί να παρέχει εικόνες υπερήχων οργάνων, μυών και ιστών διάρκειας 48 ωρών.

Τελικά το αυτοκόλλητο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι, παρέχοντας οφέλη για οποιονδήποτε, αλλά είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για τη φροντίδα εγκύων και αθλητών.

Η συμβατική τεχνολογία υπερήχων είναι διαθέσιμη μόνο σε νοσοκομεία και απαιτεί μεγάλο, ογκώδη εξοπλισμό που παρέχει εικόνες από μία σύντομη συνεδρία.

Τώρα η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη ως ένα μικρό, φορετό έμπλαστρο.

«Θα αλλάξει το παιχνίδι στον τομέα της ιατρικής απεικόνισης, ειδικά της απεικόνισης υπερήχων, και στον τομέα των φορητών συσκευών», λέει ο Xuanhe Zhao, PhD, μέλος της ομάδας στο MIT και ανώτερος συγγραφέας της πρόσφατης εργασίας Science.

Μια ματιά μέσα

Για την απεικόνιση με παραδοσιακό υπερηχογράφημα, εφαρμόζεται πρώτα ένα τζελ στο δέρμα για να βοηθήσει στη μετάδοση των κυμάτων υπερήχων. Αυτά τα κύματα παράγονται από έναν αισθητήρα που μοιάζει με ραβδί το οποίο πιέζεται στην επιθυμητή περιοχή. Τα κύματα αναπηδούν από τα εσωτερικά όργανα του σώματος ενώ αντηχούν πίσω και συλλαμβάνονται από τον ανιχνευτή, δημιουργώντας μια εικόνα.

Αντί για τζελ και ένα ραβδί, ο Zhao και η ομάδα του επινόησαν ένα λεπτό έμπλαστρο που συνδυάζεται με ένα «σύζευγμα» που μοιάζει με Jell-O που διευκολύνει τη μεταφορά υπερηχητικών κυμάτων.

Το αυτοκόλλητο είναι τετράγωνο 2 εκατοστών και πάχους 2-3 χιλιοστών — περίπου όσο το μέγεθος και το πάχος ενός νικελίου. Το έμπλαστρο επιτρέπει την απεικόνιση τόσο κοντά στην επιφάνεια όσο και σε βάθος έως 20 εκατοστά.

Κόλλησέ το πάνω σου

Το αυτοκόλλητο δοκιμάστηκε σε 15 άτομα σε διαφορετικές περιοχές του σώματος – συμπεριλαμβανομένου του βραχίονα, του λαιμού και του στήθους – το οποίο τόνισε μόνο μερικά από τα πιθανά οφέλη του.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια 48 ωρών και συμμετείχαν σε καθημερινές δραστηριότητες όπως περπάτημα, τζόκινγκ και ποδηλασία.

Όταν εφαρμόστηκε στο χέρι, για παράδειγμα, το αυτοκόλλητο υπερήχων ήταν σε θέση να απεικονίζει συνεχώς τους δικέφαλους μυς σε διάστημα 48 ωρών. Ήταν αρκετά ευαίσθητο για τον Zhao να παρακολουθεί τη μικροζημία σε αυτούς τους μύες κατά τη διάρκεια και μετά από μια συνεδρία άρσης βαρών μιας ώρας.

«Στο μέλλον, ενδεχομένως σε συνδυασμό με κάποιον αλγόριθμο επεξεργασίας εικόνας, το αυτοκόλλητο υπερήχων θα σας προειδοποιεί όταν η άσκηση είναι επαρκής», λέει ο Zhao, κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει τραυματισμούς ή να βοηθήσει στην καθοδήγηση της αποκατάστασης. Όταν τοποθετήθηκε στον λαιμό, το αυτοκόλλητο μπορούσε να παρακολουθεί την αρτηριακή πίεση (ΑΠ).

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης με περιχειρίδα είναι δύσκολο να γίνει φορητή, αξιόπιστη και μακροπρόθεσμη, λέει ο Zhao.

Αυτή η συσκευή θα μπορούσε να παρακολουθεί συνεχώς τη διάμετρο της καρωτίδας και να προειδοποιεί τους ασθενείς και τους γιατρούς για αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Όταν τοποθετήθηκε στο στήθος, το αυτοκόλλητο απεικόνιζε την καρδιά, προσφέροντας πιθανές νέες επιλογές διαχείρισης για άτομα με καρδιακά προβλήματα. Σύμφωνα με τον Zhao, ο υπέρηχος μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο στήθος και να στείλει εικόνες ή βίντεο στους κλινικούς γιατρούς. Ένα άλλο χαρακτηριστικό – που δεν δοκιμάστηκε στη μελέτη, λέει ο Zhao, αλλά έχει δυνατότητες – είναι η ικανότητα παρακολούθησης των εμβρύων.

Γενικά οι γυναίκες κάνουν δύο έως τρεις υπερήχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το αυτοκόλλητο υπερήχων θα μπορούσε να επιτρέψει σε μια μητέρα και στον γιατρό της να βλέπουν το έμβρυό της όσο συχνά χρειάζεται για να εξασφαλίσουν καλή υγεία.

Επόμενα βήματα

Επί του παρόντος, το αυτοκόλλητο είναι συνδεδεμένο σε ένα πλαίσιο δεδομένων μέσω καλωδίων.

Ο Zhao και η ομάδα του εργάζονται για να δημιουργήσουν ένα αυτοκόλλητο δεύτερης γενιάς που να είναι ασύρματο και να μπορεί να συνδεθεί με το smartphone του χρήστη.

Υπολογίζει 2-5 χρόνια για να γίνει ασύρματο το ολοκληρωμένο σύστημα και να λάβει έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για ιατρική χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά είναι τα πρώτα βήματα σε αυτό που ελπίζει ότι θα είναι μια σημαντική κίνηση προς τα εμπρός στην τεχνολογία φορητών συσκευών, με τελικό στόχο την «καλύτερη υγεία για ολόκληρο τον κόσμο», λέει

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πιο σύγχρονη αντιμετώπιση της κήλης των αθλητών

Σύγχρονες θεραπείες και ρομποτική τεχνολογία για το πάγκρεας

"Έξυπνος" υπερηχογράφος παρακολουθεί ασθενείς με covid-19

‘Έξυπνος’ υπέρηχος πνευμόνων παρέχει τάχιστη δοκιμή για covid-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο με την αντλία ινσουλίνης Medtronic MiniMed™ 780G¹

Βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη θεραπεία δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης της Medtronic, ADAPT που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet Diabetes & Endocrinology, μεταξύ αυτών που χρησιμοποιούν το σύστημα αντλίας ινσουλίνης Medtronic MiniMed™ 780G¹, σε σύγκριση με τις ενέσεις ινσουλίνης.

Οι φοιτητές στα Βρετανικά Πανεπιστήμια προειδοποιούνται να προσέχουν τις κοινές διαδικτυακές απάτες

Βεβαιωθείτε ότι έχετε δει το ακίνητο αυτοπροσώπως πριν καταθέσετε οποιοδήποτε είδος προκαταβολής και επιδιώξτε να χρησιμοποιήσετε έναν αξιόπιστο φοιτητικό πράκτορα ενοικιάσεων για να αποφύγετε να πέσετε θύμα αυτού του είδους της απάτης.

Κιτ γρήγορης εξέτασης για τον προσδιορισμό της ανοσίας ενός ατόμου έναντι του SARS-CoV-2 και των παραλλαγών του

Χρησιμοποιώντας κλινικά δείγματα (συμπεριλαμβανομένων τόσο του ολικού αίματος όσο και του πλάσματος) και το Διεθνές Πρότυπο και Πίνακα Αναφοράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα αντισώματα κατά του SARS-CoV-2, η ομάδα διαπίστωσε ότι μια εξέταση ολικού αίματος όπως η cpVNT θα μπορούσε να είναι εξίσου κατατοπιστική με μια εξέταση μόνο για το πλάσμα.

Επιστήμονες στην Κίνα έφτιαξαν μάσκα που μπορεί να ανιχνεύσει στον αέρα τον κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και τον ιό της γρίπης (H5N1 και Η1Ν1).

Πρόσθεσε ότι αν μελλοντικά εμφανιστεί κάποιος νέος αναπνευστικός ιός, ο αισθητήρας μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί ανάλογα, ώστε να ανιχνεύει και τον νέο μικροοργανισμό.

Πώς να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στην τεχνητή νοημοσύνη

"Με άλλα λόγια, αν είστε μια μικρή εταιρεία και θέλετε να ασχοληθείτε με δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη, δεν χρειάζεται να έχετε μια τεράστια υποδομή πληροφορικής και το δικό σας κέντρο δεδομένων", εξηγεί ο Astorino.

Ήρθε η ώρα να αποσυνδεθείτε για να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας

Για παράδειγμα, η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο, διαταραγμένο και καθυστερημένο ύπνο, ο οποίος, με τη σειρά του, συνδέεται με κατάθλιψη, απώλεια μνήμης και κακές ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Νέα τεχνολογία για την απεικόνιση δεσμίδων αξονικών ινών στον αμφιβληστροειδή για την έγκαιρη διάγνωση οπτικών νευροπαθειών

Η ROTA υποστηρίζει μια εξαιρετικά ευαίσθητη και ειδική τεχνική για την προώθηση της διάγνωσης του γλαυκώματος και των οπτικών νευροπαθειών.

Η NASA χρηματοδότησε τεχνολογία που βοηθά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Το Τρίγωνο θα μπορούσε να αποδείξει την αποτελεσματικότητα ενός ένθετου υφάσματος σταθεροποίησης της θερμοκρασίας για ένα γάντι διαστημικής στολής ενσωματώνοντας υλικά αλλαγής φάσης σε μικροκάψουλες μέσα στο υλικό.