Σύλλογοι Ασθενών

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Ελλάς) συστήθηκε στις 29/10/1995 ως Ν.Π.Ι.Δ. μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Σκοποί της είναι η δημιουργία δομών, υπηρεσιών και συνθηκών που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των ασθενών με άνοια, αλλά και των περιθαλπόντων τους, η υποστήριξη της έρευνας, η προώθηση μέτρων πρόληψης και η βελτίωση της διάγνωσης της ασθένειας. Στόχος της εταιρείας είναι να οδηγήσει στην όσο το δυνατόν μικρότερη περιθωριοποίηση και στην έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας.

Από την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας έως και σήμερα, είναι μέλος της Παγκόσμιας αλλά και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Alzheimer. Ως ενεργό μέλος των φορέων αυτών, συμμετέχει στα ετήσια Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά συνέδρια, αντίστοιχα, με παρουσιάσεις εργασιών και ερευνών πάνω στο θέμα της άνοιας και κάθε 2 χρόνια διοργανώνει το Πανελλήνιο Συνέδριο της Άνοιας.

Επιπλέον για πολλά χρόνια λειτουργούσαν δύο ακόμα παρόμοιες Μονάδες Νόσου Alzheimer, η μία εκ των οποίων στεγαζόταν στο Κ.Η.Φ.Η (Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) στην Πυλαία σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Η δεύτερη μονάδα λειτουργούσε στο Χαρίσειο Γηροκομείο Θεσσαλονίκης το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Άνω Τούμπας, με τη στενή συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Δράσεις-Απολογισμός 2013

Η Alzheimer Ελλάς, παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες, προσπαθεί να κρατήσει ψηλά τον πήχη των υπηρεσιών που προσφέρει, τόσο στους ασθενείς και στους περιθάλποντες όσο και στους επαγγελματίες υγείας και στο ευρύ κοινό. Μέσα στο 2013 και πιο συγκεκριμένα, στις 28 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου 2013, διοργανώθηκε το 8ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών στην Θεσσαλονίκη, όπου γιατροί, ψυχολόγοι και άλλοι επαγγελματίες υγείας μοιράστηκαν την πολύτιμη εμπειρία και γνώση διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ειδικών σε θέματα άνοιας.
Κομβικό σημείο κάθε χρονιά, αποτελεί και ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer (21 Σεπτεμβρίου) ο οποίος πραγματοποιείται με ενημερωτικές και άλλες εκδηλώσεις, όλο τον μήνα Σεπτέμβριο, με αποκορύφωμα τον Περίπατο Μνήμης (Memory walk), μια συμβολική πορεία για την καταπολέμηση του στίγματος.
Μέσα στο 2013 διοργανώθηκαν κοινωνικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως η Συναυλία στο Βασιλικό Θέατρο με μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Καββαδία, η Έκθεση Φωτογραφίας στο Μπέη Χαμάμ και η Εικαστική Έκθεση στο Remezzo, ενώ δεν έλειψαν οι καθιερωμένες πλέον εκδηλώσεις, όπως το Ετήσιο Μνημόσυνο, το «Τσούγκρισμα αβγού», η συμμετοχή στο Χριστουγεννιάτικο Bazaar του κολλεγίου Ανατόλια και η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή της Εταιρείας.
Τέλος, η εταιρεία συμμετείχε στην Ημερίδα «Νέες Τεχνολογίες για Ενεργό Γήρανση» και στη 2η Πανελλήνια Ημερίδα του Μηχανισμού Υποστήριξης Υπηρεσιών Υγείας και Δικτύωσης Συνεργασίας «Ψυχαργώς» του Υπουργείου Υγείας.

Υπηρεσίες

Οι Μονάδες Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Alzheimer της Alzheimer Ελλάς απευθύνονται σε άτομα που πάσχουν από τη Νόσο Alzheimer ή κάποια άλλη μορφή άνοιας καθώς και στις οικογένειές τους. Σκοπός των μονάδων είναι η έγκαιρη διάγνωση, η θεραπεία, η υποστήριξη της έρευνας, η ταχεία εισαγωγή στη χώρα μας νέων θεραπευτικών μεθόδων (φαρμακευτικών και μη φαρμακευτικών), η στήριξη της οικογένειας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των περιθαλπόντων τους. Σημειώνεται πως όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν.
Στην εταιρεία υπάρχει επίσης ομάδα κατ΄οίκον, η οποία αποτελείται από γιατρό, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό και οδοντίατρο, η οποία επισκέπτεται ασθενείς που αδυνατούν να μετακινηθούν ή βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της νόσου.
Λειτουργεί επίσης 24ωρη γραμμή βοήθειας, στον τηλεφωνικό αριθμό 2310-909000, όπου μπορεί το κοινό να απευθύνεται για να πάρει αξιόπιστες απαντήσεις σε θέματα άνοιας.
Παράλληλα, στα πλαίσια της έγκαιρης διάγνωσης και πληροφόρησης του κοινού, η Alzheimer Ελλάς διοργανώνει, σε τακτά χρονικά διαστήματα, σεμινάρια εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας καθώς και πρωτοποριακά προγράμματα τηλεκπαίδευσης, ενημερωτικές ομιλίες και ημερίδες σε όλη την Ελλάδα, σε στενή συνεργασία με ΚΑΠΗ, Δήμους, Μητροπόλεις, Πανεπιστήμια, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Μήνυμα Προέδρου – κ. Σπύρος Γκαβόπουλος

Ονομάζομαι Γκαβόπουλος Σπύρος. Είμαι Χειρουργός παίδων και μέχρι πρόσφατα οπότε συνταξιοδοτήθηκα υπηρετούσα σαν διευθυντής της Παιδοχειρουργικής κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Έχω την τιμή να υπηρετώ εθελοντικά την Alzheimer Ελλάς ως Πρόεδρος από τον Σεπτέμβριο του 2012. H εταιρία λειτουργεί δομές που δέχονται και υποστηρίζουν ασθενείς και περιθάλποντες, και απασχολεί περισσότερους από 50 υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων. Αξιοσημείωτο είναι ότι λειτουργεί ομάδα κατ οίκον που προσφέρει αναντικατάστατες υπηρεσίες στους ασθενείς μας. Μας απασχολεί όμως έντονα η υποχρηματοδότηση από μέρους της πολιτείας γεγονός που καθιστά το έργο μας δυσχερές και την λειτουργία μας επισφαλή. Ευελπιστώ μελλοντικά η εταιρία μας να είναι σε θέση να προσφέρει περισσότερες και εξειδικευμένες υπηρεσίες στους ασθενείς μας ΚΑΙ στον ιατρικό τομέα με σκοπό την εν γένει βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Διοικητικό Συμβούλιο:

  • Πρόεδρος: Γκαβόπουλος Σπύρος
  • Αντιπρόεδρος: Τσολάκη Μαγδαληνή
  • Γεν. Γραμματέας: Χουσιάδας Λάμπρος
  • Ταμίας: Τσαπικίδου Γλυκερία
  • Μέλη: Δημητριάδης Ανδρέας, Μπαλιδάκης Γεώργιος, Κεκλίκογλου Γαβριήλ
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κλινικές μελέτες στην Ελλάδα: Προβλήματα και εμπόδια για τους ασθενείς

Κυστική ίνωση: Η συγκλονιστική ομολογία του κ. Δημ. Κοντοπίδη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

 «Γεμίζουν φύλλα ζωής » κατά του Καρκίνου του Πνεύμονα

 «Γεμίζουμε φύλλα ζωής… πολεμάμε τον καρκίνο του Πνεύμονα!» είναι το μήνυμα της εκστρατείας ενημέρωσης που διοργανώνει η AstraZeneca, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ). Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού αναφορικά με τον καρκίνο του Πνεύμονα, τη φύση της νόσου και τις εξελίξεις στην αντιμετώπισή […]

11ο Greece Race for the Cure®: Οι εγγραφές ξεκίνησαν

Το Greece Race for the Cure® είναι αγώνας δρόμου 5K και περίπατος 2Κ που πραγματοποιείται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» σε ετήσια βάση, την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και με την έγκριση της αμερικανικής Οργάνωσης Susan […]

H ανεκτίμητη αξία του εμβολιασμού

H ανεκτίμητη αξίας του εμβολιασμού αναδείχθηκε από την εκδήλωση με τη μορφή ημερίδας – βιωματικού εργαστηρίου με τίτλο «Ενσυναισθάνομαι – Εμβολιάζω» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος  «Προμηθέας», σε συνεργασία με τη Civil Act, την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων και το πρότυπο βιωματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης Empathize with me doctor. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση παιδιάτρων/επαγγελματιών υγείας, ως […]

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α: Στο πλευρό των ανθρώπων με ρευματικά νοσήματα

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, επισημαίνει για μια ακόμα φορά, τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ρευματικά νοσήματα με την υπάρχουσα διαδικασία, στην παραλαβή των αναγκαίων φαρμάκων υψηλού κόστους από τα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Η επιστολή αναφέρει αναλυτικά ότι η ταλαιπωρία των ασθενών είναι πολύ […]

Σύλλογος εθελοντών δίνει χαρά σε καρδιοπαθή παιδιά που νοσηλεύονται τις ημέρες του Πάσχα

Για 5η συνεχή χρονιά «Οι Νονοί» της «Καρδιάς του Παιδιού», μοίρασαν πασχαλινές λαμπάδες σε όλα τα καρδιοπαθή παιδάκια που νοσηλεύονταν στα Νοσοκομεία της Αθήνας. Η διανομή των λαμπάδων έγινε, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και στα Νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία», Παίδων ΜΗΤΕΡΑ και ΙΑΣΩ Παίδων. Οι διάδρομοι των Νοσοκομείων γέμισαν από χαρούμενες παιδικές φωνούλες και […]

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ηπατίτιδα C

Στην ενημέρωση και κινητοποίηση των χρηστών ενδοφλέβιων ουσιών, του υποστηρικτικού τους δικτύου και των επαγγελματιών υγείας για τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τη θεραπεία της ηπατίτιδας C και την ευκολία της ίασης από μία νόσο που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα, ανεξαρτήτως του τρόπου ζωής του πάσχοντος, στοχεύει μια νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης που υλοποιεί ο Σύλλογος […]

Στον αέρα οι νεφροπαθείς στην Κεφαλονιά

Νεφρολόγοι, παθολόγοι και νοσηλευτές παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο από το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, γιατί δεν μπορούν να αντέξουν τις συνθήκες εργασίας, με αποτέλεσμα οι νεφροπαθείς στη νεφρολογική μονάδα να βρίσκονται σε κίνδυνο. Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού νεφροπαθείς και εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Η Μονάδα […]

Πρόσληψη ογκολόγου για το Μποδοσάκειο νοσοκομείο ζητούν οι καρκινοπαθείς

Την άμεση στελέχωση της μονάδας Χημειοθεραπείας του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας με έναν ακόμη ογκολόγο γιατρό ζητά με επιστολή του στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εορδαίας. Στην επιστολή του, εκτός από την κάλυψη της κενής θέσης επικουρικού ογκολόγου, ο Σύλλογος ζητά να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη μετατροπή και αναβάθμιση της μονάδας χημειοθεραπείας σε […]