Ρεπορτάζ Υγείας

Υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικοί: Βγαίνουν εκτός «μάχης» οι ανεμβολίαστοι – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας

Υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικοί: Βγαίνουν εκτός «μάχης» οι ανεμβολίαστοι – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για περίπου 15.000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία - Πως θα υλοποιηθεί το σχέδιο

Υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικοί: Στην τελική ευθεία για την ενεργοποίηση του plan Β στα νοσοκομεία και τις άλλες δομές υγείας του ΕΣΥ μετά την αναστολή εργασίας των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί, βρίσκεται το υπουργείο Υγείας. Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για περίπου 15.000 εργαζόμενους – κυρίως νοσηλευτές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό – του δημόσιου Συστήματος Υγείας που δεν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους ή δεν έχουν εμβολιαστεί έστω με μια δόση του εμβολίου για την πρόληψη της λοίμωξης Covid-19, κάτι που τους θέτει εκτός των δομών υγείας για τρεις μήνες με στέρηση αποδοχών.

Στο μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους υγειονομικούς αναφέρθηκε χθες κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση για την εμβολιαστική εκστρατεία κατά του κορωνοϊού ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι «απευθύνεται σε όσους είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα των πλέον ευπαθών συμπολιτών μας» και προβλέπει:

– την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση

– την επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος με βάση το σύστημα μισθοδοσίας στο δημόσιο τομέα, που προβλέπει προκαταβολή αποδοχών δεκαπενθημέρου

– την αλλαγή της εργασιακής κατάστασης όσων εμβολιαστούν μετά την αναστολή της εργασίας τους, καθώς ενδέχεται να τοποθετηθούν σε άλλη θέση μετά την επιστροφή τους, εφόσον οι ανάγκες της υπηρεσίας στην οποία υπάγονται θα έχουν διαφοροποιηθεί.

«Ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Το Υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιάταξη των δυνάμεων, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα Υγείας για όλους τους συμπολίτες μας και να αντιμετωπιστούν οι όποιες αρρυθμίες ενδεχομένως προκύψουν» τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Μετακινήσεις προσωπικού εντός νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας αρχικά αλλά κι εντός Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και σύμπτυξη κλινικών και τμημάτων, λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από αύριο για τρίμηνης διάρκειας προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, πλην ιατρών, και συμβάσεις fast track με τον ιδιωτικό τομέα για την παροχή υπηρεσιών εντός του ΕΣΥ όπου χρειαστεί, είναι οι τρεις βασικοί άξονες του έκτακτου επιχειρησιακού σχεδίου που θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα στο σύστημα υγείας της χώρας για την κάλυψη των κενών των ανεμβολίαστων εργαζόμενων.

Για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των δομών υγείας το αρμόδιο υπουργείο έχει ζητήσει από την αρχή του μήνα από τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να καταρτίσουν καταλόγους με το εμβολιασμένο και το ανεμβολίαστο προσωπικό και βάσει αυτών να εκπονηθούν τα επιχειρησιακά σχέδια λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το εμβολιασμένο προσωπικό του ΕΣΥ τα οποία επικαλέστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, έχει εμβολιαστεί το 85% των υγειονομικών εργαζομένων, προσθέτοντας επίσης πως η εικόνα θα είναι σαφέστερη αύριο. Ο ίδιος σημείωσε βεβαίως πως σε επίπεδο επί μέρους δομών υγείας, η εικόνα που διαμορφώνεται είναι διαφορετική και προκύπτουν συγκεκριμένα και στοχευμένα, μικρά ή μεγαλύτερα κενά, με βάση όσους τίθενται σε αναστολή εργασίας.

Πως θα υλοποιηθεί το σχέδιο

Το επιχειρησιακό σχέδιο θα ξεδιπλωθεί καταρχάς σε επίπεδο δομής υγείας και Υγειονομικής Περιφέρειας, με αναδιάταξη δυνάμεων και κατανομή του διαθέσιμου, εμβολιασμένου, προσωπικού, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα προκύψουν. Σημειωτέον, ότι ο συνδυασμός της νέας επιδημικής έξαρσης που οδηγεί στο ΕΣΥ καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς – χθες οι νοσηλευόμενοι συνολικά ξεπερνούσαν τους 2.500 σε όλα τα νοσοκομεία-, των δύσκολων φθινοπωρινών και χειμερινών μηνών που έπονται αναφορικά με τον έλεγχο του κορωνοϊού καθώς και τα κενά που προκαλεί η άρνηση των περίπου 15.000 υγειονομικών για εμβολιασμό και συνεπώς η αναστολή των καθηκόντων τους, θεωρείται επικίνδυνος για το σύστημα υγείας.

Τα κενά σε ιατρονοσηλευτικό και βοηθητικό λοιπό προσωπικό, όπως τραυματιοφορείς και διοικητικοί υπάλληλοι, θα καλυφθούν με δύο τρόπους: πρώτον με μετακινήσεις προσωπικού εντός των δομών της ιδίας ΥΠΕ και δεύτερον με συγχώνευση τμημάτων και κλινικών. Επίσης, εφόσον κριθεί απαραίτητο βάσει της ιδιομορφίας κάθε περιοχής – πορεία της επιδημίας κορωνοϊού, πληθυσμός κάλυψης, άλλα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά – θα τεθεί σε ισχύ σε δεύτερη φάση η αναστολή λειτουργίας μικρότερων νοσοκομειακών δομών ώστε το προσωπικό να τεθεί στη διάθεση του κοντινότερου κεντρικού νοσοκομείου.

Ο δεύτερος άξονας είναι η ενεργοποίηση της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού με τρίμηνης διάρκειας συμβάσεις, εκτός γιατρών, το οποίο θα καλύψει τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί αύριο, 1η Σεπτεμβρίου και θα αφορά μόνο επικουρικό προσωπικό που θα καλύψει τις ανάγκες στις δομές Υγείας, λόγω αναστολής καθηκόντων αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Περαιτέρω στοιχεία για τη σχετική διαδικασία αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας. Ενδεικτικό των γρήγορων αντανακλαστικών που επιθυμούν οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας να επιδειχθούν είναι πως τις συμβάσεις με το επικουρικό προσωπικό θα τις υπογράφει ο διοικητής της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας αντί για τον υπουργό Υγείας, με στόχο οι νέοι -και εμβολιασμένοι- επικουρικοί εργαζόμενοι να εισέρχονται ταχύτατα στις κενές θέσεις.

Τέλος, για την ενίσχυση των νοσοκομείων ώστε να προσφέρουν όσο το δυνατόν πληρέστερες υπηρεσίες στους ασθενείς δρομολογούνται στοχευμένα και κατά περίπτωση συμβάσεις και πάλι με διαδικασίες fast track. «Εφόσον χρειαστεί θα συμβληθούμε με ιδιώτες, σε ό,τι αφορά τις υποστηρικτικές υπηρεσίες – αυτό γίνεται άλλωστε και τώρα. Απλά θα έχουμε τα εργαλεία στο χέρι μας, θα νομοθετήσουμε σχετικά τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε οι διαδικασίες αυτές να είναι πιο γρήγορες. Όπου χρειαστεί θα έχουμε ταχύτερες διαδικασίες σύναψης τέτοιων συμβάσεων» ανέφερε χθες ο κ. Κοντοζαμάνης. Από τις πρώτες συμβάσεις που θα υπογραφούν θα είναι εκείνες με τον ιδιωτικό τομέα για την κάλυψη των αναγκών σε ασθενοφόρα με εμβολιασμένους διασώστες δεδομένου ότι θα χρειαστεί να τεθούν σε αναστολή 1.245 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι που απασχολούνται ως πληρώματα ασθενοφόρων σε όλη τη χώρα. Στην Αττική οι ανεμβολίαστοι διασώστες είναι 350, στη Θεσσαλονίκη 300, στη Μυτιλήνη 100 και στην Πάτρα 90.

Ειδικότερα, δρομολογείται η αναπλήρωση των κενών θέσεων ιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρών με ιδιώτες επαγγελματίες Υγείας, είτε με σύμβαση ορισμένου χρόνου (3 μήνες με δυνατότητα ανανέωσης για άλλους 3 μήνες), είτε με απόδειξη παροχής υπηρεσιών – το γνωστό «μπλοκάκι».

Σε ότι αφορά τις υπηρεσίες που παρέχονται εντός των δομών του δημόσιου Συστήματος Υγείας από εξωτερικούς παρόχους (εργολάβους), όπως η καθαριότητα, η φύλαξη και η σίτιση, τα τυχόν κενά θα καλυφθούν με ευθύνη των παρόχων, καθώς υποχρεούνται την Τετάρτη να έχουν αντικαταστήσει το ανεμβολίαστο προσωπικό τους με πλήρως εμβολιασμένο. Τέλος, για τις δομές και τμήματα/κλινικές που το απασχολούμενο προσωπικό είναι μοναδικό, όπως για παράδειγμα ένα παρασκευαστής εργαστηρίου ή ο μοναδικός Ακτινοδιαγνώστης ενός Κέντρου Υγείας, αν δεν μπορεί να καλυφθεί το κενό με μετακίνηση από άλλη δομή ή οι γεωγραφικές ιδιομορφίες της περιοχής δεν επιτρέπουν την αναστολή λειτουργίας του τμήματος, τότε προβλέπεται η αντικατάσταση του εργαζόμενου αφού πρώτα θα έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης του από τον ιδιωτικό τομέα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διορία 48 ωρών για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς - Πώς θα καλυφθούν χιλιάδες κενές θέσεις

Σκέψεις για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε δημοσίους υπαλλήλους

Στο τραπέζι η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού - Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

Lockdown για ανεμβολίαστους μέχρι τον Μάρτιο: Υποχρεωτικά τεστ με πληρωμή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συμβούλεψε τους νέους να κάνουν ένα τεστ κορωνοϊού πριν επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε ότι πλέον δεν μιλάμε για ανοσία της αγέλης και θύμισε ότι οι ειδικοί ανέφεραν πως μια πανδημία κρατά από 3 έως και 5 χρόνια, και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν θα εμφανιστεί κάποια μετάλλαξη – έκπληξη.

Οποιαδήποτε επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο είναι «αυτοκτονική», λέει ο Γκουτέρες

«Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας ριζοσπαστικοποίησης στη γεωπολιτική κατάσταση που κάνει τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου ξανά κάτι που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε εντελώς», είπε.

Η Κίνα συνεχίζει τις στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν

«Εάν η μάχη περιορίζεται στην περιοχή ακριβώς γύρω από την Ταϊβάν, το σημερινό κινεζικό ναυτικό είναι ένας επικίνδυνος αντίπαλος – και αν οι Αμερικανοί και οι Ιάπωνες δεν επέμβουν για κάποιο λόγο, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την Ταϊβάν».

Ανώτατος αξιωματούχος υγείας: Η Νέα Υόρκη αντιμετωπίζει την περίπτωση πολιομυελίτιδας ως την «κορυφή του παγόβουνου»

Η έρευνα για την προέλευση του ιού βρίσκεται σε εξέλιξη. Όλοι οι Νεοϋορκέζοι που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να εμβολιαστούν αμέσως, με τους κατοίκους αυτών των κομητειών και της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης.