Ρεπορτάζ Υγείας

Υπουργείο Υγείας ιδιώτης γιατρός: Με συμβάσεις μερικής απασχόλησης ιδιώτες γιατροί στις δημόσιες μονάδες της Πρωτοβάθμιας

Υπουργείο Υγείας ιδιώτης γιατρός:  Με συμβάσεις μερικής απασχόλησης ιδιώτες γιατροί στις δημόσιες μονάδες της Πρωτοβάθμιας

Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο για ιδιώτες γιατρούς και μονάδες υγείας που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στους θεσμούς και αναμένεται να κατατεθεί με καθυστέρηση αφού ζητήθηκε παράταση

Υπουργείο Υγείας ιδιώτης γιατρός: Με κάποια καθυστέρηση θα κατατεθεί τελικώς το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων μία ευρύτερη συνεργασία με ιδιωτικές μονάδες υγείας αλλά και ιδιώτες γιατρούς. Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνάντηση που είχε με τους θεσμούς ζήτησε παράταση για την κατάθεση του νομοσχεδίου, δεδομένου ότι οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρα μας.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζήτησε παράταση κάποιων μηνών (περίπου 3 μήνες) έως ότου μελετήσει διεξοδικά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σύστημα, αλλά και για να οργανωθούν οι υπηρεσίες. Υπάρχει έτοιμο ένα προσχέδιο το οποίο και παρουσιάσθηκε στους θεσμούς και έλαβε το πράσινο φως. Το προσχέδιο αποτελεί τον κορμό των αλλαγών που θα προωθηθούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Συνεργασία με ιδιωτικές μονάδες

Στο νομοσχέδιο κυρίαρχο ρόλο θα παίζουν τα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου με τον ιδιωτικό Τομέα) και οι συνεργασίες των δημοσίων μονάδων υγείας με τις ιδιωτικές μονάδες και τους ιδιώτες γιατρούς.
Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει καταρτίσει υγειονομικό χάρτη με όλες τις ελλείψεις σε προσωπικό και υπηρεσίες στις δημόσιες μονάδες υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Πολυϊατρεία κ.λ.π.), ελλείψεις που εντοπίζονται πλέον και σε συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία.
Άλλωστε σε κάποιες περιοχές απουσιάζουν πλήρως εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και οι πολίτες είτε αναγκάζονται να ταξιδεύουν σε άλλες πόλεις, είτε να πληρώνουν από την τσέπη τους στον ιδιωτικό τομέα.

Αντίστοιχα γνωστές είναι και οι ελλείψεις σε προσωπικό σε κάθε δημόσια μονάδα υγείας, αφού εδώ και καιρό είχαν κληθεί οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία.
Προκειμένου να καλυφθούν τα κενά αυτά σε ιατρικές και διαγνωστικές υπηρεσίες, θα γίνουν συμβάσεις με ιδιωτικές μονάδες υγείας (Πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα κ.λ.π.) αλλά και μεμονωμένα με ιδιώτες γιατρούς.
Όλες οι συμπράξεις και οι συνεργασίες που θα γίνουν θα περάσουν μέσα από τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος και θα είναι διαπραγματευθεί μαζί με το υπουργείο Υγείας, το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους ιδιώτες. Οι συμβάσεις θα καλύπτουν πλήρως τους κατοίκους των περιοχών οι οποίοι και θα λαμβάνουν τις υπηρεσίες δωρεάν σαν να επισκέπτονταν δημόσια μονάδα.

Συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς
Από την άλλη, ιδιώτες γιατροί θα κληθούν να καλύψουν τα κενά σε προσωπικό στις δημόσιες μονάδες υπογράφοντας συμβάσεις ώστε να εργάζονται εντός των δομών. Αναμένεται να υπάρξει διάλογος με τα θεσμικά όργανα των γιατρών ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Στο μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει να κάνει και νέες συμβάσεις ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να καλύπτονται δωρεάν οι επισκέψεις για τους ασφαλισμένους. Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει συνάψει νέες συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς ουσιαστικά από το 2012 οπότε και δημιουργήθηκε ο Οργανισμός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ιδιώτες γιατροί θα συνταγογραφούν και για ανασφάλιστους

6μηνες ιατρικές συνταγές:βάζουν σε κίνδυνο ασθενή & γιατρό

Αποζημίωση 0,72€ ανά ασφαλισμένο προτείνει ο ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή πιο θανατηφόρα ή και τα δύο, λέει επιστήμονας

Πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με την παραλλαγή, συμπεριλαμβανομένου του εάν είναι πιο μεταδοτική όπως υποψιάζονται ορισμένες υγειονομικές αρχές, εάν αρρωσταίνει πιο σοβαρά τους ανθρώπους και εάν μπορεί να εμποδίσει τα εμβόλια. «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα σε αυτό το σημείο εάν η Omicron έχει τη δυνατότητα να μας βγάλει από το δρόμο προς την ανάκαμψη», είπε ο Javid.

Κρίσιμη η μάχη των παραλλαγών του κορωνοϊού όμικρον και δέλτα

«Εάν οι άνθρωποι είναι κατάλληλοι για ενισχυτικά, θα πρέπει να λάβουν ενισχυτικά και στη συνέχεια να κάνουν όλα τα άλλα πράγματα που γνωρίζουμε ότι είναι αποτελεσματικά για τη μείωση της μετάδοσης -- κάλυψη και κοινωνική απόσταση και αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων σε εσωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα χωρίς μάσκες».

7/12: Τι δείχνουν τα λύματα των τελευταίων ημερών για το ιικό φορτίο στη χώρα

Κορωνοϊός Λύματα 7/12: Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης,της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων και της Κέρκυρας.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την ασφάλεια του εμβολίου σε παιδιά 5-11 ετών;

Εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών: Η πλατφόρμα για τα ραντεβού ανοίγει στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ τα πρώτα εμβόλια θα χορηγηθούν στις 15 Δεκεμβρίου σε 75 εμβολιαστικά κέντρα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Τα πρώτα στοιχεία υποδηλώνουν την omicron λιγότερο επικίνδυνη από την παραλλαγή delta

«Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός σοβαρότητας», είπε ο Fauci. «Αλλά πρέπει πραγματικά να είμαστε προσεκτικοί προτού αποφασίσουμε ότι η όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή ή ότι πραγματικά δεν προκαλεί σοβαρή ασθένεια, συγκρίσιμη με τη δέλτα».