Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα ΣΚΠ: Δύο δίαιτες για βελτιωμένη γνωστική ικανότητα, κόπωση και ποιότητα ζωής

Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα ΣΚΠ: Δύο δίαιτες για βελτιωμένη γνωστική ικανότητα, κόπωση και ποιότητα ζωής

Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στα βασικά δημογραφικά ή κλινικά χαρακτηριστικά μεταξύ των ομάδων. Από τους ασθενείς, οι 77 ολοκλήρωσαν το run-in των 12 εβδομάδων (38 στην ομάδα δίαιτας Swank και 39 στην ομάδα Wahls). Συνολικά 72 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν την παρακολούθηση 24 εβδομάδων (37 και 35, αντίστοιχα).

Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα ΣΚΠ: Μια παλαιολιθική δίαιτα εξάλειψης (δίαιτα Wahls) ή μια δίαιτα χαμηλών κορεσμένων λιπαρών (δίαιτα Swank) σχετίζονται με βελτιωμένη γνωστική ικανότητα, μεταξύ άλλων κλινικών αποτελεσμάτων, στην υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας (RRMS), προτείνει νέα έρευνα. Σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη ασθενών με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας RRMS, η ομάδα που ακολούθησε δίαιτα Wahls και η ομάδα που ακολούθησε δίαιτα Swank παρουσίασαν σημαντική, μοναδική βελτίωση στα μέτρα γνωστικής δυσλειτουργίας, κόπωσης και ποιότητας ζωής. “Πολλές μελέτες διατροφικής παρέμβασης έχουν δείξει ευνοϊκά αποτελέσματα για την κόπωση και την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με τη ΣΚΠ.

Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα είναι από τα πρώτα που δείχνουν ευνοϊκές μειώσεις στη γνωστική δυσλειτουργία”, είπε στο Medscape Medical News ο συν-ερευνητής Tyler Titcomb, PhD, στοΤμήμα Εσωτερικής Ιατρικής, στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα στην πόλη της Αϊόβα.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Κοινοπραξίας Κέντρων Πολλαπλής Σκλήρυνσης Consortium of Multiple Sclerosis Centres (CMSC) 2021.

Παρόμοιες δίαιτες Τα ευρήματα της Κοινοπραξίας Κέντρων Πολλαπλής Σκλήρυνσης CMSC προέκυψαν από μια δευτερεύουσα ανάλυση μιας τυχαιοποιημένης δοκιμής που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά τον Ιούλιο στο Πειραματικό, Μεταφραστικό και Κλινικό περιοδικό πολλαπλής σκλήρυνσης Multiple Sclerosis Journal – Experimental, Translational and Clinical (MSJ-ETC).

Η αρχική ανάλυση της τυχαιοποιημένης δοκιμής της μονής-τυφλής, παράλληλης ομάδας, έδειξε ότι οι δίαιτες Wahls και Swank συνδέθηκαν με σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων στην Κλίμακα Βαρύτητας Κόπωσης (FSS), στην Κλίμακα Επιπτώσεων Τροποποιημένης Κόπωσης (MFIS) και σε άλλα μέτρα μεταξύ των συμμετεχόντων με διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας RRMS.

Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο διατροφικών σχημάτων. Η δίαιτα Swank περιορίζει τα κορεσμένα λιπαρά στο μέγιστο των 15 g την ημέρα, ενώ παρέχει 20 g έως 50 g (4 έως 10 κουταλάκια του γλυκού) ακόρεστου λίπους την ημέρα, με τέσσερις μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.

Η δίαιτα Wahls συνιστά έξι έως εννέα μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, επιπλέον 6 έως 12 ουγγιές κρέατος την ημέρα, ανάλογα με το φύλο. Τα δημητριακά, τα όσπρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, με εξαίρεση το διαυγασμένο βούτυρο ή το γκι, δεν επιτρέπονται σε αυτήν τη δίαιτα.

Και οι δύο δίαιτες αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Για να αξιολογήσουν περαιτέρω τις επιπτώσεις της δίαιτας στην αντιληπτή κόπωση και τη γνωστική δυσλειτουργία, οι ερευνητές επέστρεψαν στη δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν 95 ενήλικες με σταθερή διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας RRMS στο Κέντρο Παρέμβασης Πρόληψης του Πανεπιστημίου της Αϊόβα μεταξύ Αυγούστου 2016 και Μαΐου 2019.

Μετά από μια περίοδο 12 εβδομάδων με υποστήριξη και εκπαίδευση από εγγεγραμμένους διαιτολόγους, οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν τυχαία είτε στη δίαιτα Swank είτε στη δίαιτα Wahls σε μια παρέμβαση 24 εβδομάδων που δεν περιελάμβανε υποστήριξη διαιτολόγου.

Τα κριτήρια συμπερίληψης περιελάμβαναν μέτρια έως σοβαρή κόπωση, όπως φαίνεται από βαθμολογία FSS τουλάχιστον 4,0, ενώ δεν είχαν σοβαρή νοητική ανεπάρκεια, διατροφική διαταραχή ή ηπατική ή νεφρική νόσο.

Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στα βασικά δημογραφικά ή κλινικά χαρακτηριστικά μεταξύ των ομάδων. Από τους ασθενείς, οι 77 ολοκλήρωσαν το run-in των 12 εβδομάδων (38 στην ομάδα δίαιτας Swank και 39 στην ομάδα Wahls). Συνολικά 72 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν την παρακολούθηση 24 εβδομάδων (37 και 35, αντίστοιχα).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο μεγάλος αντίκτυπος της πανδημίας στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας

Αύξηση του αριθμού των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας στην Ελλάδα

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολλαπλής Σκλήρυνσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τέσσερις τρόποι που οι σκεπτικιστές των εμβολίων παραπλανούν για την ιλαρά και πολλές άλλες λοιμώξεις

«Το πιο πειστικό πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι η κόρη μου έχει όλα της τα εμβόλια και ότι κάθε παιδίατρος και άτομο δημόσιας υγείας που γνωρίζω έχει εμβολιάσει τα παιδιά του», είπε η Meyerowitz-Katz. «Κανείς δεν θα το έκανε αυτό αν πίστευε ότι υπήρχαν σοβαροί κίνδυνοι».

Η ζάχαρη δεν κάνει τα παιδιά υπερκινητικά, προτείνει νευροεπιστήμονας

Οι ανταμοιβές χωρίς ζάχαρη έχουν επίσης αυτό το αποτέλεσμα, επομένως είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε αυτοκόλλητα, παιχνίδια ή μια διασκεδαστική δραστηριότητα ως κίνητρα για θετική συμπεριφορά. Ενώ η ζάχαρη μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή ώθηση ενέργειας, δεν μετατρέπει τα παιδιά σε υπερκινητικούς ανεμοστρόβιλους.

Οικογένεια των ΗΠΑ μολύνθηκε από σκουλήκι του εγκεφάλου μετά την κατανάλωση κρέατος αρκούδας

Έκθεση CDC: Σε μια παράξενη τροπή των γεγονότων, τουλάχιστον έξι μέλη μιας οικογένειας με καταγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες μολύνθηκαν από τριχινέλλωση, που είναι ένα σπάνιο παράσιτο στρογγυλού σκουληκιού, αφού έφαγαν κακοψημένο κρέας μαύρης αρκούδας.

ΕΚΑΒ: Αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την υγειονομική κάλυψη της διεξαγωγής του τελικού ποδοσφαιρικού αγώνα του UEFA Europa Conference League

ΕΚΑΒ: Έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο για την υγειονομική κάλυψη των επειγόντων περιστατικών που θα προκύψουν κατά την διεξαγωγή του τελικού ποδοσφαιρικού αγώνα του UEFA Europa Conference League, θέτοντας τις δυνάμεις του σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία: "Ο υπουργός εξαπολύει προσωπικές επιθέσεις πολιτικών φρονημάτων σε αναισθησιολόγους"

Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία: Κατηγορεί τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι «υποβάθμισε τις αντιδράσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε προεκλογικές ενέργειες και εξαπέλυσε προσωπικές πολιτικές επιθέσεις κατά των αναισθησιολόγων». 

Close Icon