Ρεπορτάζ Υγείας

Υγειονομική Περίθαλψη: 6 τάσεις που πρέπει να προσέξετε το 2022 και μετά

Υγειονομική Περίθαλψη: 6 τάσεις που πρέπει να προσέξετε το 2022 και μετά

Η υγειονομική περίθαλψη στηριζόταν πάντα σε μεγάλο βαθμό στις εξελίξεις της τεχνολογίας και στις καινοτόμες λύσεις, αλλά καθώς η αγορά αλλάζει με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς, μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτή η εξάρτηση θα αυξηθεί.

Υγειονομική Περίθαλψη: Όπως οι περισσότεροι κλάδοι, έτσι και η υγειονομική περίθαλψη υφίσταται μετασχηματισμούς τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα μετά την πανδημία Covid-19. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες αλλαγές ήταν στα σκαριά εδώ και χρόνια, ενώ άλλες επιταχύνθηκαν λόγω ανάγκης. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης που έχουν πρωτοπορήσει στις τεχνολογίες έχουν βρεθεί σε μια μοναδική θέση κυριαρχίας στην αγορά, καθώς οι ανταγωνιστές τους αγωνίζονται να ακολουθήσουν.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες τάσεις που πρέπει να προσέξετε το 2022 και μετά περιλαμβάνουν:

  1. Τεχνολογικές λύσεις που διασφαλίζουν την ισότητα στην υγειονομική περίθαλψη

Η πανδημία Covid-19 έφερε στο φως τις σημαντικές διαφορές στη φροντίδα που βιώνουν οι άνθρωποι με βάση την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση. Η τοποθεσία, η πρόσβαση σε θέσεις εργασίας και υγειονομικής περίθαλψης και η εκπαίδευση παίζουν ρόλο στην ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης που λαμβάνουν οι Αμερικανοί. Όσοι ζουν σε αγροτικές περιοχές επηρεάζονται σημαντικά περισσότερο από όσους ζουν σε αστικές περιοχές, καθώς οι ελλείψεις γιατρών και το κλείσιμο νοσοκομείων συμβαίνουν συχνότερα σε απομακρυσμένες περιοχές. Επιλογές όπως η τηλεϊατρική που συνδέουν τους ιατρικούς παρόχους με τους ασθενείς μέσω βιντεοκλήσεων ή τηλεφωνικών κλήσεων θα γίνουν ακόμη πιο διαδεδομένες τα επόμενα χρόνια. Παρόλο που πολλοί ασθενείς προτιμούν τα δια ζώσης ραντεβού, η εξάρτηση από την τηλεϊατρική κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 έχει αυξήσει τα επίπεδα άνεσης με την τεχνολογία. Ο πάροχος τηλεϊατρικής Nu Image Medical, ο οποίος άρχισε να αναπτύσσει προσεγγίσεις τηλεϊατρικής ήδη από το 2008, υποστήριξε ότι τους επέτρεψε την πρόσβαση σε ασθενείς σε απομακρυσμένες περιοχές και αύξησε τη συμμετοχή των ασθενών στις θεραπείες τους.

  1. Διαχείριση δεδομένων Αύξηση

Ο τεράστιος όγκος των δεδομένων που συγκεντρώνουν οι πάροχοι και οι ερευνητές κατακλύζει τα EMR (Ηλεκτρονικά Ιατρικά Αρχεία) και οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης καλούνται να βρουν νέες πλατφόρμες στις οποίες θα αποθηκεύουν και θα αναλύουν τα δεδομένα τους. Ο διευθύνων σύμβουλος της Nu Image Medical, Andreas Dettlaff, επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία του χρειαζόταν μια προσαρμοσμένη πλατφόρμα λογισμικού προκειμένου να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τόσο τα δεδομένα όσο και τις καθημερινές λειτουργίες. Αυτή η επένδυση στην τεχνολογία ήταν σημαντική, αλλά έχει εξορθολογήσει και αυτοματοποιήσει ολόκληρη την εταιρεία, διατηρώντας παράλληλα τις πληροφορίες των ασθενών εμπιστευτικές αλλά προσβάσιμες στους ιατρικούς παρόχους.

  1. Ελλείψεις εργατικού δυναμικού και εξουθένωση των παρόχων

Μια μελέτη του 2021 έδειξε ότι το 42% των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης είναι εξουθενωμένοι και εξαντλημένοι. Οι πολλές ώρες εργασίας σε κλινικές και νοσοκομεία συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την ψυχική αγωνία και τη σωματική κόπωση. Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού έχουν ήδη αρχίσει, εν μέρει λόγω των απαιτήσεων εμβολιασμού, αλλά και επειδή οι απαιτούμενες πολλές ώρες εργασίας δεν είναι βιώσιμες για πολλά χρόνια. Καινοτομίες όπως η τηλεϊατρική και η συμπύκνωση δεδομένων σε εύχρηστες πληροφορίες μπορούν να συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση της επαγγελματικής εξουθένωσης, στην αύξηση της ποιότητας της παρεχόμενης υγειονομικής περίθαλψης και στην ελαχιστοποίηση των ωρών εργασίας κάθε μέρα.

  1. Φροντίδα στο σπίτι

Η εικονική υγειονομική περίθαλψη αυξάνεται συνεχώς και αναμένεται να επεκταθεί σημαντικά στους τομείς της ψυχικής υγείας και της επείγουσας περίθαλψης. Πολλοί ιατρικοί πάροχοι επιστρέφουν επίσης στις κατ’ οίκον επισκέψεις και στις επιλογές θεραπείας στο σπίτι, καθώς προσπαθούν να κρατήσουν τους ελάχιστα ασθενείς μακριά από ακραίες ασθένειες που αντιμετωπίζονται σε νοσοκομειακή βάση.

  1. Αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αξίας

Τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει στον χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της αναγνώρισης ενός προβλήματος και της αντιμετώπισής του από τους ιατρικούς παρόχους. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, ο χρόνος μεταξύ της δημιουργίας ενός ραντεβού, της προσέλευσης στο ραντεβού και της λήψης μιας λύσης ή θεραπείας πρέπει να μειωθεί. Με την υιοθέτηση των τηλεϊατρικών ραντεβού που μειώνουν τους χρόνους αναμονής για τους ασθενείς, καθώς και με την ευκολότερη και ευκολότερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ομάδων περίθαλψης, οι ασθενείς μπορούν να έχουν λύσεις που τους συνταγογραφούνται σε πολύ πιο ελκυστικά χρονικά πλαίσια. Ο Andreas Dettlaff αναγνωρίζει ότι μεταξύ των εύκολα διευθετούμενων τηλεϊατρικών ραντεβού και της ιδιόκτητης πλατφόρμας λογισμικού τους, πολλοί ασθενείς της Nu Image Medical έχουν καταφέρει να λάβουν τις συνταγές τους σε ένα κλάσμα του χρόνου που θα χρειαζόταν ένας παραδοσιακός πάροχος υγειονομικής περίθαλψης.

  1. Προτεραιότητα στην ψυχική υγεία και ευημερία των ασθενών

Περισσότεροι ενήλικες από ποτέ αναφέρουν ότι χρειάζονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας για συμπτώματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Εν μέρει λόγω των συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία, οι ανησυχίες αυτές λαμβάνονται πιο σοβαρά υπόψη από τους εργοδότες και τους ασφαλιστικούς φορείς. Οι καταστάσεις αυτές θα συνεχίσουν να αποτελούν προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια. Η υγειονομική περίθαλψη στηριζόταν πάντα σε μεγάλο βαθμό στις εξελίξεις της τεχνολογίας και στις καινοτόμες λύσεις, αλλά καθώς η αγορά αλλάζει με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς, μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτή η εξάρτηση θα αυξηθεί. Επειδή οι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν τόσο πολύ από αυτές τις αλλαγές, η προσδοκία είναι ότι θα αγκαλιάσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις πιο εύκολα από ό,τι στο παρελθόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εμπειρογνώμονες ανοίγουν τον δρόμο για ασφαλέστερη χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων λιστών αναμονής επιλογής

Βάση δεδομένων εντοπισμού επαφών υγείας των εργαζομένων για τον μετριασμό της εξάπλωσης της COVID-19 και την ενίσχυση της ασφάλειας

Οι ιατρικές εξετάσεις μπορεί να γίνουν και από το σπίτι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Σουηδία κοντά στο να γίνει η πρώτη χώρα «χωρίς καπνό» στην Ευρώπη καθώς η καθημερινή χρήση τσιγάρων μειώνεται

Η Tove Marina Sohlberg, ερευνήτρια στο Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, είπε ότι οι αντικαπνιστικές πολιτικές της Σουηδίας είχαν ως αποτέλεσμα να στιγματίζουν το κάπνισμα και τους καπνιστές, απομακρύνοντάς τους από δημόσιους χώρους σε αυλές και καθορισμένους χώρους καπνίσματος.

Οι έφηβοι με ακανόνιστα πρότυπα ύπνου διαπιστώθηκε ότι έχουν υψηλότερο κίνδυνο σχολικών προβλημάτων

Ο Mathew σημείωσε ότι τα ευρήματα παρέχουν συστάσεις για παιδιάτρους και γονείς σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο του χρόνου ύπνου και τη μεταβλητότητα στα σχολικά αποτελέσματα. «Η σταθεροποίηση των προγραμμάτων ύπνου στους εφήβους μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της λειτουργικότητας στο σχολείο», είπε.

Επικριτές λένε ότι το κείμενο της συνθήκης για την πανδημία είναι "βήμα προς τα πίσω"

Ένα πράγμα στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν όλοι είναι ότι νέες απειλές πανδημίας απειλούνται και ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την ευθυγράμμιση των θέσεων ώστε να τηρηθεί η προθεσμία του Μαΐου 2024.

 Στην πρώτη γραμμή - Πώς ανταποκρίθηκαν οι νοσηλεύτριες σε πολέμους σε όλη την ιστορία

Η Florence Nightingale συνέβαλε στην πρόοδο των ιατρικών πρακτικών με την καθιέρωση προτύπων υγιεινής. Από τον πόλεμο της Κριμαίας έως τον πόλεμο του Βιετνάμ και τον πόλεμο της Κορέας και όχι μόνον, οι νοσηλευτές χρησιμοποίησαν το επάγγελμά τους για να υποστηρίξουν την πρόοδο στην υγεία, την εκπαίδευση, την ισότητα των φύλων, τη φυλετική ισότητα και άλλους τομείς.

Η ανάλυση κόστους θεραπείας αναδεικνύει τις συστημικές ανισότητες στην υγεία που αντιμετωπίζουν τα άτομα με δρεπανοκυτταρική νόσο

Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι για να συμβάλλουν στη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία, οι φορείς πληρωμής υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να επενδύουν περισσότερο σε τεχνολογίες που ενισχύουν την ισότητα για καταστάσεις που επηρεάζουν δυσανάλογα τους κοινωνικά μειονεκτούντες πληθυσμούς και συχνά υποδιαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται ανεπαρκώς σε αυτούς τους πληθυσμούς.