Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Βραζιλία: Τα κοινωνικά προγράμματα έχουν αποτρέψει 1,4 εκατ. θανάτους σε 20 χρόνια

Βραζιλία: Τα κοινωνικά προγράμματα έχουν αποτρέψει 1,4 εκατ. θανάτους σε 20 χρόνια

Βραζιλία: Η υψηλή κάλυψη των τριών προγραμμάτων οδήγησε σε μειώσεις των συνολικών ποσοστών νοσηλείας και θνησιμότητας, ιδιαίτερα μεταξύ παιδιών κάτω των πέντε ετών και ενηλίκων άνω των 70 ετών.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οι υπό όρους μεταφορές μετρητών και οι κοινωνικές συντάξεις έχουν αποτρέψει 1,4 εκατομμύρια θανάτους όλων των ηλικιών στη Βραζιλία τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με μελέτη που συντονίστηκε από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal). Εάν επεκταθούν, αυτά τα προγράμματα θα μπορούσαν να αποτρέψουν επιπλέον 1,3 εκατομμύρια θανάτους και 6,6 εκατομμύρια νοσηλείες έως το 2030.

Η πανδημία του COVID-19 έχει επιδεινώσει τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες παγκοσμίως, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMICs). Επιπλέον, οι οικονομικές συνέπειες του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και ο εκτινασσόμενος πληθωρισμός αναμένεται να ωθήσουν ακόμη περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι που ονομάζουμε πολυκρίση: πολλαπλές κρίσεις που αλληλεπιδρούν με τέτοιο τρόπο ώστε ο συνδυασμένος αντίκτυπός τους να είναι μεγαλύτερος από το άθροισμα των μερών.

Όσον αφορά τη δημόσια υγεία, η επιδείνωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών σημαίνει υψηλότερα ποσοστά ασθενειών και θανάτου, ειδικά μεταξύ των πιο ευάλωτων ατόμων στα LMIC. Όμως, τα κοινωνικά προγράμματα μπορούν να μετριάσουν τις συνέπειες των οικονομικών κρίσεων στην υγεία.

Η Βραζιλία ηγήθηκε μιας από τις μεγαλύτερες επεκτάσεις του κράτους πρόνοιας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, εφαρμόζοντας ένα δημόσιο καθολικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης μαζί με προγράμματα μεταφοράς μετρητών υπό όρους (Programa Bolsa Familia) για τις φτωχότερες οικογένειες και κοινωνικές συντάξεις (Beneficio de Prestacao Continuada) για ηλικιωμένους και αναπήρους.

Μειώσεις νοσηλειών και θανάτων

Σε αυτή τη μελέτη, ο ερευνητής του ISGlobal, Davide Rasella και η ομάδα του αξιολόγησαν τη συνδυασμένη επίδραση αυτών των τριών προγραμμάτων (υπό όρους μεταφορές μετρητών, κοινωνικές συντάξεις και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας) σε νοσηλεία και θανάτους για σχεδόν δύο δεκαετίες (από το 2004 έως το 2019). Η εργασία, “Τρέχουσα και προβλεπόμενη θνησιμότητα και νοσοκομειακά ποσοστά που σχετίζονται με προγράμματα μεταφοράς μετρητών υπό όρους, κοινωνική σύνταξη και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη Βραζιλία, 2000-2030”, δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open

“Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διεξάγει μια πανεθνική συνδυασμένη αξιολόγηση των μεταφορών μετρητών, των κοινωνικών συντάξεων και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τόσο μακρά περίοδο σε ένα LMIC”, λέει ο Rasella, ο οποίος συντόνισε τη μελέτη. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 2.548 δήμους της Βραζιλίας, δείχνουν ότι η υψηλή κάλυψη των τριών προγραμμάτων οδήγησε σε μειώσεις των συνολικών ποσοστών νοσηλείας και θνησιμότητας, ιδιαίτερα μεταξύ παιδιών κάτω των πέντε ετών και ενηλίκων άνω των 70 ετών. Συνολικά αποτράπηκαν 1,46 εκατομμύρια θάνατοι μεταξύ 2004 και 2019.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μεθόδους πρόβλεψης για να δείξει ότι η επέκταση των προγραμμάτων στους νέους φτωχούς και ευάλωτους θα μπορούσε να αποτρέψει έως και 1,3 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους έως το 2030. «Δείχνουμε ξεκάθαρα ότι η επέκταση αυτών των τριών προγραμμάτων είναι μια βιώσιμη στρατηγική για τον μετριασμό των επιπτώσεων στην υγεία της τρέχουσας παγκόσμιας πολυκρίσης», λέει η Daniella Cavalcanti, συν-πρώτη συγγραφέας της μελέτης. «Αντίθετα, τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας θα οδηγούσαν μόνο σε μεγάλο αριθμό θανάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βραζιλία: Πώς θα προστατευθεί η χώρα από την έξαρση δάγκειου πυρετού;

Ρίο ντε Τζανέιρο: Έκτακτη ανάγκη για δάγκειο πυρετό λίγες μέρες πριν το Καρναβάλι

Η μητρική ανοσία δάγκειου πυρετού επιδεινώνει τις γενετικές ανωμαλίες του ιού Ζίκα

Σχεδόν το 90% της μετάδοσης της σύφιλης από τη μητέρα στο μωρό στη Βραζιλία θα μπορούσε να προληφθεί, σύμφωνα με μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ετήσια συνάντηση ASCO 2024: Η φροντίδα των ασθενών βρίσκεται στο επίκεντρο

Όσοι συμμετέχουν αυτοπροσώπως μπορούν επίσης να εγγραφούν χωριστά για δύο εργαστήρια: "Γονιδιωματική 101 για Ογκολόγους" και "Πλοήγηση στην επικοινωνία με σοβαρά άρρωστους ασθενείς". Άλλες προβεβλημένες συνεδρίες περιλαμβάνουν 21 πάνελ βασισμένα σε περιπτώσεις με διαδραστική δημοσκόπηση κοινού και κοινές συνεδρίες με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα για τον Καρκίνο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καρκίνου.

Η πανδημία της Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια λέει ο ΠΟΥ

Η Αμερική και η Νοτιοανατολική Ασία ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται κατά περίπου τρία χρόνια, ανέφερε. Ο Δυτικός Ειρηνικός χτυπήθηκε λιγότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται μόλις 0,1 έτος.

Καθώς τα κρούσματα COVID αυξάνονται ξανά, τι πρέπει να γνωρίζω για τις νέες παραλλαγές FLiRT

Αν και οι πληροφορίες που έχουμε σε αυτό το στάδιο δεν μας δίνουν σημαντική ανησυχία σχετικά με τις παραλλαγές FLiRT συγκεκριμένα, αντιμετωπίζουμε, ωστόσο, αυξανόμενες λοιμώξεις από COVID για άλλη μια φορά.

Σύμμαχός μας στην πρόληψη του καρκίνου;

Παντζάρια: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να συμβάλουν στη συνολική μας υγεία και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού κατά του καρκίνου.

Η πανδημία του Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια

ΠΟΥ: «Η πανδημία του Covid-19 αντέστρεψε την τάση της σταθερής αύξησης του προσδόκιμου ζωής κατά τη γέννηση και του προσδόκιμου υγιούς ζωής κατά τη γέννηση», ανέφερε η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ. 

Η δοκιμή γονιδιακής θεραπείας αποκαθιστά την ακοή σε κοριτσάκι

Αποκατάσταση ακοής: Μια δοκιμή γονιδιακής θεραπείας στο Ηνωμένο Βασίλειο βελτίωσε την ακοή ενός κοριτσιού που γεννήθηκε κωφό. Η Opal Sandy γεννήθηκε άφωνη λόγω μιας σπάνιας γενετικής διαταραχής γνωστής ως ακουστικής νευροπάθειας

Γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε σε βόειο κρέας από άρρωστη γαλακτοπαραγωγική αγελάδα

Γρίπη των πτηνών: Ακόμα κι αν καταλήξει στο βόειο κρέας κατανάλωσης, λέει το USDA, το μαγείρεμα του κρέατος σε εσωτερική θερμοκρασία 73,9 Κελσίου θα την σκοτώσει ακριβώς όπως το E. coli και άλλους ιούς.

ΠΑΓΝΗ: 9χρονη με μηνιγγίτιδα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου

ΠΑΓΝΗ: Οι γιατροί, μετά από προσεκτική εξέταση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η 9χρονη πάσχει από μηνιγγίτιδα και έκριναν αναγκαία την εισαγωγή της στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων για εντατική παρακολούθηση και θεραπεία.

Close Icon