Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Τουρίστες: Η «ψευδής αίσθηση ασφάλειας» τους κάνει επιρρεπείς σε ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη, λένε οι ειδικοί

Τουρίστες: Η «ψευδής αίσθηση ασφάλειας» τους κάνει επιρρεπείς σε ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη, λένε οι ειδικοί

Η έντονη εφίδρωση, η αδυναμία, ο γρήγορος παλμός και οι κράμπες μπορεί να είναι όλα σημάδια ότι πρέπει να βγείτε από τη ζέστη. «Όταν είστε σε διακοπές, νιώθετε αλάνθαστος και δεν ανησυχείτε για αυτά τα πράγματα», είπε ο Γουντ. «Δεν πρέπει, αλλά χρησιμοποιήστε την ίδια αίσθηση που θα χρησιμοποιούσατε οπουδήποτε αλλού».

Τουρίστες: Οι άνθρωποι συρρέουν στα νησιά της Ελλάδας για να απολαύσουν τα αξιοθέατα και την ιστορία. Σπάνια όμως εξετάζουν τους κινδύνους. Τρεις τουρίστες έχασαν τη ζωή τους αυτόν τον μήνα στην Ελλάδα, ενώ έβγαιναν έξω σε θερμοκρασίες άνω των 100° από τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα. Άλλοι πέντε τουρίστες αγνοούνται. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να ξεχνάνε τον κίνδυνο που ενέχουν οι ακραίες θερμοκρασίες, ειδικά όταν ταξιδεύουν, δήλωσε ο Stephen Wood, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής και διευθυντής προγράμματος του πιστοποιητικού ακραίας ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Northeastern. Αλλά οι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν πρόσθετες προφυλάξεις όταν ταξιδεύουν σε κλίματα πολύ θερμότερα από αυτά που έχουν συνηθίσει, διαφορετικά κινδυνεύουν να νοσήσουν από τη ζέστη.

«Υπάρχει συχνά αυτή η ψευδής αίσθηση ασφάλειας ότι όταν είσαι σε διακοπές θα σε φροντίζουν με κάποια μορφή», είπε ο Wood. «Αλλά στην πραγματικότητα, πιθανότατα κινδυνεύετε περισσότερο όταν βρίσκεστε σε διακοπές για πολλούς διαφορετικούς λόγους». Για αρχή, πολλοί άνθρωποι έχουν ξεφύγει από τη συνήθη ρουτίνα τους στις διακοπές: μπορεί να πίνουν περισσότερο αλκοόλ ή καφεΐνη αντί για νερό, είπε ο Wood, ή να σχεδιάζουν καθημερινές πεζοπορίες και δραστηριότητες που τους κρατούν πιο δραστήριους από το συνηθισμένο. Και μπορεί να είναι πιο συγκεντρωμένοι στο δρομολόγιό τους παρά στον καιρό και να βγουν έξω χωρίς να προετοιμαστούν επαρκώς για τις υψηλές θερμοκρασίες. Ο Wood είπε ότι πολλοί άνθρωποι δεν κοιτάζουν μπροστά όταν σχεδιάζουν τα ταξίδια τους ή μένουν χωρίς τις κατάλληλες προμήθειες εάν δεν πακετάρουν τα σωστά ρούχα και εξοπλισμό. Σε αρκετές από τις περιπτώσεις αγνοουμένων εκτός Ελλάδας, οι αξιωματούχοι είπαν ότι το εν λόγω άτομο εθεάθη τελευταία φορά να βγαίνει σε μια πεζοπορία ή να περπατά στη ζέστη και έφυγε με λίγο νερό. «Όταν οι άνθρωποι είναι σε διακοπές, δεν δίνουν σημασία σε τέτοια πράγματα», είπε ο Wood.

“Δίνουν προσοχή στο πώς μπορούν να μεγιστοποιήσουν το ταξίδι τους. Δεν είναι πιθανό να δώσουν προσοχή σε υποδείξεις για τη ζέστη ή άλλες προειδοποιήσεις. Αυτό τους κάνει πιο ευάλωτους.” Οι άνθρωποι τείνουν επίσης να υπερεκτιμούν τις δικές τους ικανότητες και να υποτιμούν τις επιπτώσεις της θερμότητας, πρόσθεσε ο Wood. Τουλάχιστον ένας αγνοούμενος τουρίστας στην Ελλάδα γνώριζε καλά τα τοπικά μονοπάτια πεζοπορίας που ακολουθούσε, είπαν αξιωματούχοι, και επέλεξε μια διαδρομή 12 μιλίων την ημέρα που χάθηκε. Το σώμα μας είναι επίσης προσαρμοσμένο στο περιβάλλον που γνωρίζουμε καλύτερα, πρόσθεσε ο Wood, έτσι οι άνθρωποι που ταξιδεύουν από περιοχές που δεν αντιμετωπίζουν συχνά υψηλές θερμοκρασίες είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες όταν ταξιδεύουν σε κύμα καύσωνα. Όλα αυτά τα πράγματα θέτουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο ασθένειας που σχετίζεται με τη ζέστη, όπως θερμοπληξία ή θερμική εξάντληση. Ένα από τα συμπτώματα αυτών μπορεί να είναι ο αποπροσανατολισμός, ο οποίος είπε ένας Έλληνας εκπρόσωπος μπορεί να είναι ο ένοχος πίσω από την απότομη αύξηση των αγνοουμένων πεζοπόρων στη χώρα. «Το πρόβλημα με τους αγνοούμενους πεζοπόρους δεν είναι νέο – το έχουμε κάθε χρόνο» είπε στους New York Times η Κωνσταντίνα Δημογλίδου, εκπρόσωπος της αστυνομίας. «Αλλά φέτος, φαίνεται ότι περισσότεροι άνθρωποι αποπροσανατολίστηκαν κατά τη διάρκεια του καύσωνα».

Πολλές συμβουλές για τη ζέστη προειδοποιούν για ασθένειες λόγω ζέστης χωρίς καταπόνηση που επηρεάζει πολύ νεαρά άτομα ή ηλικιωμένους, ακόμη και όταν δεν καταβάλλουν τον εαυτό τους. Ωστόσο, ο καθένας μπορεί να υποφέρει από ασθένεια λόγω της καταπόνησης όταν πιέζεται σε ακραίες θερμοκρασίες. “Για να το διαπιστώσετε αυτό, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε σε οποιοδήποτε μονοπάτι πεζοπορίας”, είπε ο Wood. “Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται προετοιμασμένοι για αυτό το περιβάλλον. Είναι νέοι, είναι υγιείς, αλλά απλά δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Δεν δίνουν προσοχή στις συμβουλές και μπαίνουν σε μπελάδες”. Για να αποφευχθεί αυτό, ο Wood λέει να κάνετε όπως κάνουν οι ντόπιοι όταν ταξιδεύετε στη ζέστη. «Αν φοράνε καπέλα με φαρδύ γείσο και φαρδιά ρούχα, τότε μάλλον αυτό θα έπρεπε να φοράτε και εσείς» είπε ο Γουντ. Ο Wood είπε ότι είναι επίσης ωφέλιμο να αποφεύγετε να φοράτε σκούρα χρώματα -επειδή απορροφούν περισσότερη θερμότητα- καθώς και ποτά με καφεΐνη και αλκοόλ, διότι μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση. Αντίθετα, πίνετε άφθονο νερό και φορέστε πιο ανοιχτά χρώματα μαζί με αντηλιακό.

Συνιστά, επίσης, στους ανθρώπους να προσαρμόζουν τα δρομολόγια των διακοπών τους για να αποφεύγουν να βρίσκονται έξω μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ., όταν ο ήλιος είναι πιο έντονος. «Αυτή είναι η στιγμή που θέλετε να περιορίσετε τις δραστηριότητές σας στο να βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο σε έναν κλιματιζόμενο χώρο ή σε μια πισίνα», είπε. Εάν βρίσκεστε έξω κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, φέρτε μαζί σας νερό καθώς και έναν ανεμιστήρα. Και φροντίστε να γνωρίζετε τα όριά σας καθώς και το σημάδι της ασθένειας που σχετίζεται με τη ζέστη. Η έντονη εφίδρωση, η αδυναμία, ο γρήγορος παλμός και οι κράμπες μπορεί να είναι όλα σημάδια ότι πρέπει να βγείτε από τη ζέστη. «Όταν είστε σε διακοπές, νιώθετε αλάνθαστος και δεν ανησυχείτε για αυτά τα πράγματα», είπε ο Γουντ. «Δεν πρέπει, αλλά χρησιμοποιήστε την ίδια αίσθηση που θα χρησιμοποιούσατε οπουδήποτε αλλού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Προστατέψτε τα μάτια σας από τους κινδύνους του καλοκαιριού

Κίνδυνοι για την Υγεία στο Σπίτι - Πώς η υγιής στέγαση σώζει τη ζωή των παιδιών σε αφρικανικές χώρες

Οι ασθενείς με διαβήτη τι πρέπει να έχουν μαζί στις διακοπές;

Χρήσιμες συμβουλές προστασίας απο τον καύσωνα γι’ όλη την οικογένεια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εκθετική αύξηση των κρουσμάτων Mpox στο Κονγκό

Mpox Κογκό: Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα νέο, ακόμη πιο θανατηφόρο στέλεχος εξαπλώνεται στη ΛΔΚ, το οποίο μεταδίδεται επίσης μέσω της σεξουαλικής επαφής μεταξύ ανδρών. 

Έκτακτο δελτίο καιρού: Παραμένουν οι ακραίες θερμοκρασίες μέχρι και αύριο

Έκτακτο δελτίο καιρού: Από την Τρίτη θα υπάρξει βαθμιαία υποχώρηση της θερμοκρασίας, τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές, που θα γίνει αισθητή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος στις περισσότερες περιοχές.

Το δροσερό αναψυκτικό διαίτης σας βοηθάει να περάσετε την εργάσιμη ημέρα; Να τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία σας

Όπως συμβαίνει με πολλές πτυχές της διατροφής, το μέτρο είναι το κλειδί με τα αναψυκτικά διαίτης. Το να πίνετε περιστασιακά αναψυκτικά διαίτης είναι απίθανο να βλάψει την υγεία σας, αλλά η συχνή ή υπερβολική πρόσληψη μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για την υγεία μακροπρόθεσμα.

Πανώλη: Σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης η Θεσσαλία

Πανώλη: Η εν λόγω Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας για την Περιφέρειας Θεσσαλίας εκδίδεται λόγω επαπειλούμενου κινδύνου εξάπλωσης της ζωωνόσου της πανώλης των μηρυκαστικών.

Μειώνεται η κάλυψη με εμβόλια covid των ευάλωτων - Συμπτώματα στον εγκέφαλο από τη χρόνια νόσηση

Τέλος, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience τον Φεβρουάριο του 2024, βρήκε στοιχεία διαταραχής του αιματοεγκεφαλικού φραγμού έως και 1 χρόνο μετά τη μόλυνση από COVID-19 στους κροταφικούς λοβούς και στον μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου.

Ποια είναι τα μέτρα που θα ληφθούν μετά την εμφάνιση πανώλης στα αιγοπρόβατα;

Πανώλη αιγοπρόβατα: Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ανακοίνωσε την ανάκληση των αδειών όλων των κτηνιάτρων του ΥΠΑΑΤ και των εποπτευόμενων φορέων

Ο περιφερειάρχης ζητά να κυρηχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Πανώλη Θεσσαλία: Διαδοχικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, και εκπροσώπους παραγωγών, μετά την ανακάλυψη νέου κρούσματος πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφή αιγοπροβάτων

Close Icon