Ρεπορτάζ Υγείας

Τουρισμός επισκέπτης: Χωρίς καραντίνα οι επισκέπτες στην Ελλάδα

Τουρισμός επισκέπτης: Χωρίς καραντίνα οι επισκέπτες στην Ελλάδα

Από τα μέσα Ιουνίου θα ταξιδεύουν χωρίς κανένα τεστ με το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό (οι Αρχές θα ελέγχουν τα στοιχεία τους από κοινή πανευρωπαϊκή πλατφόρμα)

Τουρισμός επισκέπτης: Mε όπλο τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα PCR τεστ πριν από την άφιξη και τα rapid tests με την αναχώρηση ετοιμάζεται να ανοίξει ο τουρισμός με φουλ τις μηχανές σε ένα συνεχές σπριντ για το επόμενο διάστημα, λιγότερο του ενός μήνα, έως το ορόσημο της 15ης Μαΐου. Πρώτο μέλημα σε αυτή τη φάση για την ελληνική τουριστική βιομηχανία -σε όλη την αλυσίδα- είναι να επανεκκινήσει σταδιακά ο τουρισμός με ασφάλεια σε αυτή τη δεύτερη χρονιά COVID-19, με την αγωνία για το «πράσινο» στον επιδημιολογικό χάρτη να είναι έκδηλη, αφού αυτός θα είναι και ο κρισιμότερος παράγοντας ώστε να κερδηθεί το στοίχημα για τις πολυπόθητες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Εξίσου σημαντική για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων στην Ευρώπη είναι η δημιουργία Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού ως αποδεικτικού ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου, έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή έχει αναρρώσει, με κωδικό QR ώστε να διασφαλίζεται η γνησιότητά του, για το οποίο την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν επί κατευθυντήριων γραμμών. Ο στόχος που έχει θέσει η Κομισιόν είναι να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των ψηφιακών «πράσινων» πιστοποιητικών σε όλη την Ε.Ε. έως τα τέλη Ιουνίου ώστε να «ξεκλειδώσουν» αξιόπιστα οι μετακινήσεις.

Πάντως, η εξίσωση τόσο για τις εισπράξεις όσο και για τον αριθμό των αφίξεων φέτος στην Ελλάδα είναι δύσκολη, δεδομένου ότι πέρυσι ήρθαν μόλις 7,37 εκατομμύρια ταξιδιώτες με εισπράξεις 4,3 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 σημειώθηκε ρεκόρ με 31,4 εκατομμύρια επισκέπτες και έσοδα 18,2 δισ. ευρώ – με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ακριβώς λοιπόν λόγω του παρατεταμένου «κόκκινου» στον ευρωπαϊκό επιδημιολογικό χάρτη, οι τουριστικοί φορείς αναφέρουν τώρα ότι απομακρύνεται ο στόχος που είχε τεθεί για το 2021, δηλ. το ήμισυ των εσόδων του 2019. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννη Ρέτσο, «με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία και τα σημερινά δεδομένα στο παγκόσμιο μέτωπο της πανδημίας και των εμβολιασμών, η επίτευξη του 50% των εσόδων του 2019 που εκτιμούσαμε λίγους μήνες πριν είναι μάλλον φιλόδοξος στόχος. Οι προσδοκίες για τα έσοδα του 2021 θα πρέπει να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ είναι αυτονόητο ότι θα διαμορφωθούν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η εκτίμηση ότι με βάση τη ζήτηση που εκδηλώνεται τώρα από τον Ιούλιο και μετά, και εφόσον οι επιδημιολογικές συνθήκες είναι ομαλές, μπορεί να πιαστούν οι στόχοι για το 50%, επιτυγχάνοντας ακόμη και επιμήκυνση της σεζόν μέσα στο φθινόπωρο, αφού είναι δεδηλωμένη η πρόθεση των Ευρωπαίων να ταξιδέψουν από τη στιγμή που θα υπάρξει έλεγχος της πανδημίας.

.Πότε ανοίγουν τα ξενοδοχεία

Στο μέτωπο των ξενοδόχων, ξεκινώντας από την περίοδο του Πάσχα, για δεύτερη φορά, όπως και πέρυσι, η συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα θα παραμείνουν κλειστά, με λίγες εξαιρέσεις μονάδων που θα είναι φέτος ανοικτές (σε αντίθεση με το Πάσχα του 2020) στα μεγάλα αστικά κέντρα και στα πέριξ, όπως γύρω από την Αθήνα, στην Αττική Ριβιέρα, για να υποδεχθούν Αθηναίους που θα θελήσουν μια κοντινή απόδραση επιλέγοντας ξενοδοχείο ή ένα κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης – τύπου Airbnb.

Από το εξωτερικό, ακόμη και με την άρση του μέτρου της 7ήμερης καραντίνας που ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα 19/4 για πτήσεις από την Ε.Ε. και πέντε ακόμη χώρες εκτός Ε.Ε. (ΗΠΑ, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΑΕ, Σερβία), οι επισκέπτες είναι ανύπαρκτοι και το ίδιο αναμένεται για το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον όσο διαρκούν οι λοιποί περιορισμοί και απαγορεύσεις εντός και εκτός Ελλάδος.

Η απαγόρευση πάντως των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για την πασχαλινή περίοδο έβαλε αντίστοιχα φρένο και στα όποια σχέδια, ακόμη και από τους μεγαλύτερους ομίλους, για άνοιγμα ξενοδοχείων σε δημοφιλείς προορισμούς ώστε να λειτουργήσουν με τον εσωτερικό τουρισμό ως ένα πρώτο crash test για το καλοκαίρι. Συνολικά σε όλη την Ελλάδα και σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία από τις Ενώσεις Ξενοδόχων, η πλειονότητα των ξενοδοχείων πρόκειται να ανοίξει το δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου, οπότε και αναμένεται να υπάρξει καλύτερη ροή στις κρατήσεις. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, ενώ πέρυσι άνοιξαν 6 στους 10, «φέτος το καλοκαίρι θα ανοίξουν όλοι γιατί δεν υπάρχουν τα περιθώρια για δεύτερη χρονιά να είναι κλειστοί, χωρίς κανένα έσοδο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα εμβόλια covid -19 θα διατίθενται σε βασικά αεροδρόμια της Αλάσκας από την 1η Ιουνίου

Η Ελλάδα υποδέχεται ορισμένους τουρίστες χωρίς καραντίνα

Restart στις 14 Μαΐου κάνει ο τουρισμός στην Ελλάδα - Οι προϋποθέσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι γιατροί παροτρύνουν το CDC να αναθεωρήσει τα αυστηρά μέτρα covid για τα παιδιά

Μια μελέτη διαπίστωσε πέρυσι ότι η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης των ΗΠΑ ήταν πολύ πιο αρνητική από τις αντίστοιχες στον υπόλοιπο κόσμο, με δραστικές συνέπειες, ιδιαίτερα για τους πιο φιλελεύθερους αναγνώστες.

Τα μη εμβολιασμένα άτομα εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για την υγειονομική περίθαλψη των ΗΠΑ

Ενώ τα δύο τρίτα στις ΗΠΑ είναι εμβολιασμένα, ένα σημαντικό ποσοστό παραμένει μη εμβολιασμένο (ή μη πλήρως εμβολιασμένο). Αυτά τα άτομα εξακολουθούν να έχουν αντίκτυπο. Σύμφωνα με τον Jill Gonzalez, αναλυτή του WalletHub: «Η οικονομική μας ανάκαμψη δεν θα αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της έως ότου η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που είναι ιατρικά ικανοί να εμβολιαστούν το κάνουν».

Η τελευταία κλινική αμβλώσεων του Μιζούρι προσελκύει διαδηλωτές που αποδοκιμάζουν την απαγόρευση

Και σήμερα, είναι απλώς σοκαριστικό και απογοητευτικό για μένα που το Ανώτατο Δικαστήριο μόλις τους είπε ότι, «Όχι, δεν το κάνετε… Δεν σας εμπιστευόμαστε να λαμβάνετε αποφάσεις για το σώμα σας».

Κορωνοϊός Κρούσματα 25/06: 12.082 νέα κρούσματα - 8 νεκροί - 88 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός Κρούσματα 25/06: 12.082 νέες λοιμώξεις από τον ιό εντοπίστηκαν σήμερα στη χώρα. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 88, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 8 νέοι θάνατοι.

Το CDC συνιστά εμβόλια covid για μωρά και παιδιά κάτω των 5 ετών. Ακολουθούν 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Λιγότερος απολυταρχισμός και περισσότερη ταπεινότητα από τους υπαλλήλους της δημόσιας υγείας θα συνέβαλλε πολύ στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού.