Ρεπορτάζ Υγείας

Τουρισμός: Επανεκκίνηση από σήμερα – Πώς θα έρχονται οι τουρίστες στη χώρα

Τουρισμός: Επανεκκίνηση από σήμερα – Πώς θα έρχονται οι τουρίστες στη χώρα

Ο ελληνικός τουρισμός ανοίγει σήμερα με ένα σχέδιο προστασίας της υγειονομικής ασφάλειας όλων όσοι εμπλέκονται στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών

Τουρισμός: Με ασφάλεια, με ποιοτικούς και όχι αριθμητικούς στόχους επί του παρόντος -δεδομένου ότι η κατάσταση παραμένει δυναμική στην Ελλάδα και το εξωτερικό- κι επιπλέον με συνεχείς επαφές με τις αγορές του εξωτερικού ώστε να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία που μπορεί να προκύψει ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας, κάνει το restart από σήμερα ο ελληνικός τουρισμός. Ο υπουργός Τουρισμού χθες στην επίσημη παρουσίαση για την επανεκκίνηση, αν και ρωτήθηκε επανειλημμένα, δεν αναφέρθηκε σε ποσοτικούς στόχους πλην της πρόβλεψης ότι «η χρονιά θα είναι καλύτερη, μπορεί να είναι και σημαντικά καλύτερη, αν τα δεδομένα της πανδημίας εξελιχθούν ομαλά και επιτευχθεί και η επιμήκυνση της σεζόν. Σε κάθε χώρα που επισκέφθηκα τις προηγούμενες ημέρες, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Πολωνία, ΗΠΑ, Ρωσία, Σερβία, Ρουμανία το συμπέρασμα είναι ένα: Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι θερμό, έντονο και σχεδόν πρωτόγνωρο». Σε αυτή τη φάση, ιδιαίτερης σημασίας για τη θωράκιση των νησιών, είναι το σχέδιο «Γαλάζια Ελευθερία» για το εμβολιαστικό πρόγραμμα στα νησιά που θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου.

Σημειωτέον ότι το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού ουσιαστικά σημαίνει τη μη υποχρέωση καραντίνας για τα μη ουσιώδη ταξίδια κατά την άφιξη στην Ελλάδα και αυτό επεκτείνεται πλέον σε ακόμη 10 χώρες, πέραν των χωρών που έχουν ήδη ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα, μέσα στον Απρίλιο, για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τις επιπλέον χώρες όπως οι ΗΠΑ, Ισραήλ κ.τ.λ.. Συνολικά λοιπόν η μη υποχρέωση καραντίνας με την άφιξη στην Ελλάδα, θα αφορά σε αυτή τη φάση τους επισκέπτες συνολικά από πάνω από 55 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται και αυτές απ’ όπου προέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων επισκεπτών της χώρας μας.

Ειδικότερα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα περιλαμβάνονται τα κράτη μέλη της Ε.Ε. κι επιπλέον οι τέσσερις στη ζώνη Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Ελβετία και Νορβηγία) τέσσερα κρατίδια (Βατικανό, Ανδόρρα, Σαν Μαρίνο, Μονακό), επίσης οι χώρες για τις οποίες έχει δώσει το «πράσινο φως» η Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ρουάντα και Σιγκαπούρη κι επιπλέον οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, το Κατάρ, ο Καναδάς, η Κίνα, το Κουβέιτ, η Λευκορωσία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μπαχρέιν, η Ουκρανία, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και η Σερβία. Σταδιακά και ανάλογα πάντα με τα επιδημιολογικά δεδομένα μπορεί να προστίθενται προοδευτικά και άλλες χώρες.

Ο ελληνικός τουρισμός ανοίγει σήμερα με ένα σχέδιο προστασίας της υγειονομικής ασφάλειας όλων όσοι εμπλέκονται στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών με τον κ. Θεοχάρη να δηλώνει ότι το σχέδιο είναι «ολοκληρωμένο, τεχνολογικά προηγμένο και δοκιμασμένο Υψώνουμε τείχος ασφαλείας με πέντε διαφορετικές ζώνες άμυνας, τις οποίες βελτιώνουμε, σε επιμέρους λεπτομέρειες διαρκώς», ενώ όπως τόνισε ο ίδιος «δε θα διστάσουμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις ανάλογα με το πώς θα εξελίσσονται τα δεδομένα», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τοπικούς περιορισμούς και απαγορεύσεις. «Το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί είναι αυτό της τήρησης των υγειονομικών κανόνων σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε εδώ να μεγιστοποιήσουμε την ευκαιρία, ωστόσο δε θα διστάσουμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις αν χρειαστεί».

Όσον αφορά τις πέντε γραμμές άμυνας αυτές είναι οι εξής:

  1. Πρωτόκολλο εισόδου στην χώρα που περιλαμβάνει συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση, πιστοποιητικό εμβολιασμού, PCR test έως και 72 ώρες πριν, πιστοποιητικό ανάρρωσης, ενεργοποίηση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού από τις αρχές Ιουνίου.
  2. Λειτουργία Συστήματος Στοχευμένης Δειγματοληψίας, στηριζόμενο στο EVA, με rapid test
  3. Πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της επικράτειας επί τη βάση των πυλών εισόδου και των κρουσμάτων του 2020.
  4. Εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων δραστηριοτήτων στον τουρισμό
  5. Επιτάχυνση των εμβολιασμών στην επικράτεια, ώστε να αναπτυχθεί ένα τείχος προστασίας του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων

Σε ερώτηση για τα εμβόλια και τα πιστοποιητικά από τρίτες χώρες, ο Υπουργός επισήμανε ότι «έχουμε συγκεκριμένη στάση, φέτος ειδικά, τρίτα εμβόλια όπως το Σπούτνικ, όπως τα κινέζικα, να τα αποδεχθούμε διότι επηρεάζουν άμεσες αγορές, εξαιρετικά σημαντικές για τη χώρα μας». Σε σχέση με την πολύ σημαντική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου απ’ όπου ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού μόλις επέστρεψε «οι συζητήσεις που κάναμε εκεί ήταν ουσιαστικές κι εγώ διαπίστωσα μία θέληση από την πλευρά των βρετανικών αρχών να εξετάσουμε όλα τα δεδομένα, ώστε να υπάρξει μία καλύτερη κατηγοριοποίηση της χώρας μας».

Σημειωτέον ότι ως προς το τελευταίο έχει πέσει στο τραπέζι η κατάταξη στην «πράσινη» λίστα συγκεκριμένων ελληνικών νησιών, πολύ δημοφιλών για τους Βρετανούς, εφόσον αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες προχωρά στη σχετική κατηγοριοποίηση η βρετανική κυβέρνηση. Στη Βρετανία, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, η Ελλάδα βρίσκεται τρίτη συνολικά σε προτιμήσεις. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι κατατάσσεται αυτή την στιγμή στην πορτοκαλί και όχι στην «πράσινη» λίστα όπως είναι η Πορτογαλία, για την οποία- παρεμπιπτόντως- ακριβώς επειδή δεν υπάρχει η υποχρέωση της καραντίνας με την επιστροφή των Βρετανών στη χώρα τους έχουν εκτοξευθεί οι κρατήσεις για το πρώτο αυτό διάστημα της νέας θερινής σεζόν του 2021. «Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα από τη Βρετανία για το καλοκαίρι του 2021 είναι απτό και είναι ενδεικτικό ότι οι αεροπορικές και οι tour operators δεν σταματούν τις πτήσεις».

Ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε ακόμη ότι η επιμήκυνση της σεζόν είναι ένας εφικτός στόχος από το φθινόπωρο δεδομένου ότι υπάρχει μεν ενδιαφέρον από το εξωτερικό, το οποίο όμως δε θα ικανοποιηθεί ειδικά το πρώτο διάστημα, είτε γιατί δε θα έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό οι εμβολιασμοί είτε γιατί ο Αύγουστος δε θα μπορέσει να ικανοποιήσει το σύνολο της πολύ έντονης ζήτησης. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, οι πτήσεις από τις ΗΠΑ φαίνεται ότι σπρώχνουν και φέρνουν μεγάλη ζήτηση ακόμη και το Σεπτέμβριο, Οκτώβριο μπορεί και το Νοέμβριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

«Πράσινο διαβατήριο» για όλους τους εμβολιασμένους πολίτες της ΕΕ

Αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση των SMS - Οι αλλαγές που θα ισχύσουν από Δευτέρα

Πώς θα κάνουμε Πάσχα και πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Νέα επιδείνωση του καιρού από αύριο βράδυ

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Νέα πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο το βράδυ σύμφωνα με σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία και το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού.

Στο μέλλον ίσως να μπορείτε να επιλέξετε την ανάπλαση ιστών αντί της απονεύρωσης

Ο Dr. Van Dyke εξήγησε: "επειδή η εφαρμογή του RvE1 στον οδοντικό πολφό προάγει τον σχηματισμό του τύπου των βλαστικών κυττάρων που μπορούν να διαφοροποιηθούν σε οδοντίνη (δόντι), οστό, χόνδρο ή λίπος, η τεχνολογία αυτή έχει τεράστιες δυνατότητες για τον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής πέρα από τους ιστούς στα δόντια. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη οστών σε άλλα μέρη του σώματος".

Γρίπη χοίρων: Τι ακολουθεί μετά το 1ο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Βρετανία;

Γρίπη χοίρων: Οι χοίροι είναι μια κοινή πηγή νέων στελεχών γρίπης, επειδή μπορούν να κολλήσουν ιούς γρίπης από ανθρώπους και πτηνά που στη συνέχεια αναμειγνύονται και δημιουργούν νέες εκδοχές.

Η γρίπη βρίσκεται σε άνοδο, ενώ οι λοιμώξεις από RSV μπορεί να κορυφώνονται, λένε οι αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ

Οι αξιωματούχοι υγείας της Μασαχουσέτης δήλωσαν ότι υπήρξε μια μέτρια αύξηση της πνευμονίας στα παιδιά, αλλά ότι είναι κατάλληλη για την εποχή. Στην Κίνα σημειώθηκε πρόσφατα αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών, την οποία οι εκεί υγειονομικοί αξιωματούχοι απέδωσαν στη γρίπη και σε άλλες συνήθεις αιτίες.

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού από αύριο το απόγευμα

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

Τριπλάσια τα κρούσματα πνευμονίας στη Δανία σε σχέση με τον Οκτώβριο - Παρόμοιες αναφορές και στη Σουηδία

Αν και προκαλεί ήπιες λοιμώξεις, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, οι λοιμώξεις από μυκόπλασμα μοιάζουν συνήθως με κρυολόγημα και μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, πονοκέφαλο ή βήχα που διαρκεί για εβδομάδες έως μήνες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για την αντιμετώπιση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας στο σπίτι

Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ειδικά μετά τη χρήση του μπάνιου, πριν από την προετοιμασία του φαγητού και το φαγητό. Τα στομαχικά σφάλματα εμφανίζονται συνήθως τον χειμώνα και την άνοιξη, επομένως είναι σημαντικό να είστε επιμελείς, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου.