Ρεπορτάζ Υγείας

Tigray Αιθιοπία: Αυξάνονται τα κρούσματα θανατηφόρων παιδικών ασθενειών ενώ ο πόλεμος κατηγορείται για την επιβράδυνση των εμβολιασμών

Tigray Αιθιοπία: Αυξάνονται τα κρούσματα θανατηφόρων παιδικών ασθενειών ενώ ο πόλεμος κατηγορείται για την επιβράδυνση των εμβολιασμών

Άλλη μια προγραμματισμένη παράδοση έχει ανασταλεί κατόπιν εντολής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, το οποίο συντονίζει τις ανθρωπιστικές παραδόσεις στο Τίγκρεϊ, δήλωσε ο Λία σε δήλωσή του στο Ρόιτερς. Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού προγράμματος WFP Κλερ Νέβιλ, ωστόσο, δήλωσε ότι ο Οργανισμός περιμένει τις εγκρίσεις από την κυβέρνηση της Αιθιοπίας.

Αιθιοπία: Θανατηφόρες ασθένειες όπως η ιλαρά, ο τέτανος και ο κοκκύτης αυξάνονται στην περιοχή Τίγκρεϊ της Αιθιοπίας, αφού τα ποσοστά εμβολιασμού έπεσαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε πριν από σχεδόν δύο χρόνια, λένε οι γιατροί και οι περιφερειακοί αξιωματούχοι υγείας. Το ποσοστό των παιδιών στο Τίγκρεϊ που λαμβάνουν εμβόλια ρουτίνας έπεσε κάτω από το 10% φέτος, όπως δείχνουν τα στοιχεία από το Γραφείο Υγείας του Τίγκρεϊ, ακυρώνοντας τις πολυετείς προσπάθειες της κυβέρνησης να ενισχύσει τα ποσοστά εμβολιασμού. “Οι ελπίδες των παιδιών της περιοχής να μεγαλώσουν πιο υγιή και ευτυχισμένα χάθηκαν εν ριπή οφθαλμού”, ανέφερε το γραφείο σε επιστολή του αυτόν τον μήνα προς την παγκόσμια συμμαχία εμβολίων Gavi.

Η επιστολή, την οποία είδε το Reuters, απέδωσε τη μείωση των εμβολιασμών στις ελλείψεις προμηθειών που προκλήθηκαν από αυτό που αποκαλείται “πολιορκία” του Τίγκρεϊ από τις ομοσπονδιακές δυνάμεις της Αιθιοπίας, τις διακοπές ρεύματος που έχουν διαταράξει τις ψυκτικές αλυσίδες εμβολίων και την αδυναμία των ανθρώπων στις αγροτικές περιοχές να φτάσουν στις εγκαταστάσεις υγείας.

Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Μαρτίου και τέλους Αυγούστου μεταξύ των δυνάμεων του Τίγκρεϊ και των ομοσπονδιακών δυνάμεων επέτρεψε την παροχή ιατρικής βοήθειας, αλλά η ανθρωπιστική πρόσβαση έχει ανασταλεί από τότε που άρχισαν και πάλι οι μάχες, δήλωσε τη Δευτέρα επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι εμπειρογνώμονες ανέφεραν σε έκθεσή τους ότι έχουν βάσιμους λόγους να πιστεύουν ότι η άρνηση πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη και άλλη βοήθεια από τις ομοσπονδιακές αρχές ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Αιθιοπίας Legesse Tulu, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος συνταγματάρχης Getnet Adane και ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Billene Seyoum δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με την έκθεση του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί τον αποκλεισμό της βοήθειας και λέει ότι το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο Tigray (TPLF), το κόμμα που ηγείται της περιφερειακής κυβέρνησης, είναι υπεύθυνο για τη σύγκρουση, η οποία έχει σκοτώσει χιλιάδες αμάχους.

Κρούσματα ιλαράς

Ο υπουργός Υγείας Lia Tadesse δήλωσε ότι τα εμβόλια είχαν παρασχεθεί στο Tigray φέτος και ότι περισσότερα ήταν έτοιμα να παραδοθούν μόλις το επέτρεπαν οι συνθήκες.

Στην επιστολή του, το Γραφείο Υγείας του Tigray ανέφερε ότι το ποσοστό των παιδιών που έλαβαν τις τρεις πλήρεις δόσεις του εμβολίου Pentavalent κατά της διφθερίτιδας, του κοκκύτη, του τετάνου, της ηπατίτιδας Β και του αιμόφιλου γρίπης τύπου β (Hib) μειώθηκε από 99,3% το 2020 σε 36% το 2021 και 7% φέτος.

Το ποσοστό σε ολόκληρη την Αιθιοπία ήταν 65% το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά UNICEF.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι τα ποσοστά των παιδιών που εμβολιάζονται κατά της φυματίωσης και της ιλαράς έχουν επίσης μειωθεί κατακόρυφα από πάνω από 90% το 2020 σε λιγότερο από 10% φέτος.

Είπε ότι υπήρξαν κρούσματα ιλαράς σε 10 από τις 35 περιφέρειες της περιοχής από την έναρξη του πολέμου και 25 κρούσματα νεογνικού τετάνου φέτος, σε σύγκριση με μόλις δύο σε κάθε ένα από τα τρία προηγούμενα χρόνια.

“Τα εμβόλια δίνονται δωρεάν σε όλη την Αιθιοπία, αλλά δεν έρχονται στα παιδιά της Τιγκράγια”, δήλωσε ο Fasika Amdeslasie, χειρουργός στο νοσοκομείο Ayder Referral Hospital, το οποίο, όπως είπε, έχει περιθάλψει παιδιά για ιλαρά και κοκκύτη.

Η Gavi, η οποία αγοράζει και διανέμει εμβόλια για τις αναπτυσσόμενες χώρες, δήλωσε ότι είχε παράσχει εμβόλια για την ιλαρά και την COVID-19 κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, αλλά ορισμένες δραστηριότητες είχαν ανασταλεί από τότε που άρχισαν και πάλι οι μάχες.

Ο υπουργός Υγείας της Αιθιοπίας Lia δήλωσε ότι 860.000 δόσεις εμβολίων κατά της ιλαράς παραδόθηκαν στο Tigray τον περασμένο Δεκέμβριο και επιπλέον δόσεις παραδόθηκαν στις 2 Απριλίου.

Άλλη μια προγραμματισμένη παράδοση έχει ανασταλεί κατόπιν εντολής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, το οποίο συντονίζει τις ανθρωπιστικές παραδόσεις στο Τίγκρεϊ, δήλωσε ο Λία σε δήλωσή του στο Ρόιτερς.

Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού προγράμματος WFP Κλερ Νέβιλ, ωστόσο, δήλωσε ότι ο Οργανισμός περιμένει τις εγκρίσεις από την κυβέρνηση της Αιθιοπίας.

“Ελλείψει αυτών των εκκαθαρίσεων, η παράδοση σωτήριων ανθρωπιστικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, της διατροφής και των ιατρικών ειδών, θα πρέπει να ανασταλεί”, δήλωσε η ίδια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

1 στυς 4 μόλις πλήρως εμβολιασμένος υγειονομικός στην Αφρική

Υπό αμφισβήτηση «αν ο κόσμος πραγματικά δίνει ίση προσοχή στις ζωές των Μαύρων και των Λευκών», υποστηρίζει ο επικεφαλής του ΠΟΥ

Θετικός στον κορωνοϊό ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα

Κίνδυνος για έξαρση ιλαράς παγκοσμίως εν μέσω πανδημίας εξαιτίας του ελλιπούς εμβολιασμού

Νέο κουνούπι ελονοσίας εμφανίζεται σε πόλεις της Αφρικής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα ύποπτα κρούσματα χολέρας αυξήθηκαν σε 2.092 στη ΒΑ Συρία από τότε που ανακοινώθηκε η επιδημία αυτόν τον μήνα

Η εκτεταμένη καταστροφή των εθνικών υποδομών ύδρευσης μετά από μια δεκαετία και πλέον πολέμου σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του Συριακού πληθυσμού εξαρτάται από μη ασφαλείς πηγές νερού.

Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν χιλιάδες τραυματισμούς ποδηλάτων που σχετίζονται με φάρμακα κάθε χρόνο

Ωστόσο, σημειώνουν ότι η περαιτέρω επιτήρηση, η συλλογή δεδομένων και η μελέτη θα βοηθήσουν στη διαλεύκανση πρόσθετων τρόπων πρόληψης τέτοιων τραυματισμών.

Αφοπλισμός της θανατηφόρας αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος στους πνεύμονες

Οι ερευνητές εκμεταλλεύτηκαν μια φυσική διαδικασία, που ονομάζεται γήρανση των ουδετερόφιλων, την οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να ελέγχει τη διάρκεια ζωής των ανοσοποιητικών κυττάρων.

Αναισθησιολόγοι: Kοινή ανακοίνωση 5 επιστημονικών εταιρειών για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ

Αναισθησιολόγοι: Η ειδικότητα είναι αναγκαία για την απρόσκοπτη λειτουργία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και την ομαλή λειτουργία των χειρουργείων, των χώρων καταστολής, των ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής φροντίδας, αλλά και την αντιμετώπιση Επειγουσών καταστάσεων.

Το Σουδάν αναφέρει 5 ακόμη μολύνσεις από την ευλογιά των πιθήκων, υποδαυλίζοντας τους φόβους για μεγαλύτερη επιδημία

Το Σουδάν βρίσκεται υπό τεράστια πίεση για να θέσει υπό έλεγχο μια πρόσφατη επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων λόγω του γεγονότος ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει μια μεγάλη επιδημία.