Ρεπορτάζ Υγείας

Σύνδρομο της Αβάνας: Ορισμένες περιπτώσεις βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση

Σύνδρομο της Αβάνας: Ορισμένες περιπτώσεις βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση

"Ενώ έχουμε καταλήξει σε ορισμένα σημαντικά ενδιάμεσα ευρήματα, δεν έχουμε τελειώσει. Θα συνεχίσουμε την αποστολή για τη διερεύνηση αυτών των περιστατικών και την παροχή πρόσβασης σε φροντίδα παγκόσμιας κλάσης για όσους τη χρειάζονται", είπε ο Μπερνς.

Σύνδρομο της Αβάνας: Οι περισσότερες περιπτώσεις του συνδρόμου της Αβάνας δεν προκαλούνται από ξένο αντίπαλο, αλλά ορισμένες βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken λέει ότι «δούλευαν υπερωρίες» για να μάθουν ποιος ευθύνεται για το σύνδρομο Η Ουκρανία προειδοποιεί ότι η ρωσική εισβολή μπορεί να οδηγήσει στον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο Μια πρόσφατη ενδιάμεση έκθεση της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) ανέφερε ότι η πλειονότητα των μυστηριωδών περιπτώσεων που είναι γνωστές ως σύνδρομο της Αβάνας που έχουν επηρεάσει διπλωμάτες, κατασκόπους και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών εξηγούνται από αδιάγνωστες ιατρικές καταστάσεις, άγχος ή περιβαλλοντικούς παράγοντες και όχι από μια παγκόσμια επίθεση από έναν ξένο αντίπαλο όπως η Ρωσία.

«Εκτιμούμε ότι είναι απίθανο ένας ξένος παράγοντας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, να διεξάγει μια συνεχή, παγκόσμια εκστρατεία που βλάπτει το αμερικανικό προσωπικό με όπλο ή μηχανισμό», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της CIA. Η CIA, ωστόσο, εξακολουθεί να ερευνά εάν μια επίθεση ξένης κυβέρνησης ήταν υπεύθυνη για έναν μικρό αριθμό μεμονωμένων υποθέσεων που παραμένουν μυστήριο, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Η CIA πιστεύει ότι είναι απίθανο η Ρωσία ή άλλος αντίπαλος να χρησιμοποιεί γενικά κατευθυνόμενη ενέργεια για να επιτεθεί σε εκατοντάδες αμερικανούς προσωπικού που έχουν αναφέρει εγκεφαλικές βλάβες και συμπτώματα που έχουν γίνει γνωστά ως «σύνδρομο Αβάνα. «Επιδιώκουμε αυτό το περίπλοκο ζήτημα με αναλυτική αυστηρότητα, εύστοχη τεχνογνωσία και συμπόνια και έχουμε αφιερώσει εντατικούς πόρους σε αυτήν την πρόκληση», δήλωσε ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς.

Στα τέλη του 2016, Αμερικανοί διπλωμάτες, οι οποίοι βρίσκονταν σε μια πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αβάνα της Κούβας στο πλαίσιο της ιστορικής αποκατάστασης των διπλωματικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, άρχισαν να αναφέρουν ασυνήθιστους ήχους και αισθήσεις ακολουθούμενες από ανεξήγητα ιατρικά συμπτώματα, όπως ζάλη, πονοκεφάλους. , απώλεια ακοής και όρασης καθώς και δυσκολίες μνήμης, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Με τα χρόνια, εκατοντάδες αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν αναφέρει παρόμοιες περιπτώσεις σε περισσότερες από δώδεκα χώρες, σύμφωνα με το NBC News.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανέθεσε σε μια επιστημονική ομάδα που οργανώθηκε από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής να διερευνήσει, διαπιστώνοντας στα τέλη του 2020 ότι η «κατευθυνόμενη, παλμική ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων (RF)» ως η πιο πιθανή αιτία των συμπτωμάτων, προσθέτοντας στους φόβους ότι ένας ξένος αντίπαλος στόχευε Αμερικανούς, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ανώτερος αξιωματούχος της CIA, ωστόσο, είπε στο The Hill:

«Εκτιμούμε ότι η πλειονότητα των αναφερόμενων περιπτώσεων AHI [ανώμαλου περιστατικού υγείας] μπορεί να εξηγηθεί εύλογα από ιατρικές καταστάσεις, περιβαλλοντικούς και τεχνικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων προηγουμένως αδιάγνωστων ασθενειών, καθώς και από πολλές αναφορές που έγιναν από άφθονη προσοχή».

“Αυτά τα ευρήματα δεν αμφισβητούν το γεγονός ότι οι αξιωματικοί μας αναφέρουν εμπειρίες και ότι υποφέρουν από πραγματικά συμπτώματα.

Αυτό είπε ότι δεν εξηγεί κάθε αναφορά.”

Καθώς αυξάνονταν τα κρούσματα από το 2016, το ηθικό μεταξύ των υπαλλήλων της CIA και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μειώθηκε και η διπλωματία των ΗΠΑ μερικές φορές ήταν τεταμένη λόγω των φόβων ότι ένας κακός ξένος αντίπαλος θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για την ασθένεια του προσωπικού τους, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η εφημερίδα σημείωσε ότι πολλά κυβερνητικά στελέχη που αρρώστησαν με τα συμπτώματα του συνδρόμου της Αβάνας ήταν απογοητευμένα από την τρέχουσα έκθεση της CIA. «Αυτή η έκθεση, που ανεξάρτητα από το πώς την ντύνεις, σχεδόν κλείνει την πόρτα σε μια ενεργή προσπάθεια της CIA να αποδώσει αυτά τα περιστατικά», δήλωσε ο Tim Bergreen, σύμβουλος για την υπεράσπιση των θυμάτων του συνδρόμου της Αβάνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, ωστόσο, επανέλαβε ότι η έρευνα θα συνεχιστεί και ότι η υγεία και η ασφάλεια του προσωπικού των ΗΠΑ και των οικογενειών που πλήττονται από το σύνδρομο αποτελούν προτεραιότητα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Δουλεύαμε υπερωρίες για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι συνέβη και ποιος μπορεί να είναι υπεύθυνος», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο την Πέμπτη.

“Ενώ έχουμε καταλήξει σε ορισμένα σημαντικά ενδιάμεσα ευρήματα, δεν έχουμε τελειώσει. Θα συνεχίσουμε την αποστολή για τη διερεύνηση αυτών των περιστατικών και την παροχή πρόσβασης σε φροντίδα παγκόσμιας κλάσης για όσους τη χρειάζονται”, είπε ο Μπερνς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το FBI παραδέχεται δημόσια ότι πράκτορές του πάσχουν από το Σύνδρομο της Αβάνας

Το Χονγκ Κονγκ έχει ένα από τα αυστηρότερα υποχρεωτικά καθεστώτα καραντίνας Covid στον κόσμο –

Διαπραγμάτευση των ΗΠΑ συμφωνίας της J&J και του προγράμματος COVAX για τη διανομή του εμβολίου σε άτομα που ζουν σε ζώνες συγκρούσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι Αμερικανοί δοκιμάζουν πολλά πράγματα για να ανακουφίσουν τον χρόνιο πόνο στην πλάτη

Τελικά, «η ανταπόκριση στη θεραπεία είναι μεταβλητή μεταξύ των ασθενών και δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί τι λειτουργεί καλύτερα για κάθε ασθενή, εκτός από τη δοκιμή και το λάθος», λέει ο Cole.

Covid Αστικά λύματα 24/5: Μειωμένο ιικό φορτίο στη μισή χώρα

Κορωνοϊός Λύματα 24/5: Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Φλόριντα ερευνούν «υποτιθέμενη» υπόθεση ευλογιάς των πιθήκων

Ο Oyewale Tomori, ένας ιολόγος που προηγουμένως ήταν επικεφαλής της Ακαδημίας Επιστημών της Νιγηρίας και συμμετέχει σε συμβούλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι είναι «έκπληκτος» από το τρέχον ξέσπασμα.

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Ο νόμος "Γιατρός για όλους" θίγει την αξιοπρέπεια του γιατρού - Προσφυγή στο ΣτΕ

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ αποφάσισε τη διενέργεια νομικών ενεργειών κατά του νομοσχεδίου και προσφυγή στο ΣτΕ με σκοπό τη διασφάλιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.