Ρεπορτάζ Υγείας

Συνάντηση της ΠΟΕΔΗΝ με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα. Σ. Ζαχαράκη

Συνάντηση της ΠΟΕΔΗΝ με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα. Σ. Ζαχαράκη

Την Δευτέρα 30/10/2023 το απόγευμα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ συναντήθηκε με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Σ. Ζαχαράκη που έχει υπό την εποπτεία της τις Προνοιακές Μονάδες.

Την Δευτέρα 30/10/2023 το απόγευμα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ συναντήθηκε με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Σ. Ζαχαράκη που έχει υπό την εποπτεία της τις Προνοιακές Μονάδες. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ, περιέγραψαν αναλυτικά τα προβλήματα των Προνοιακών μονάδων και τις προτάσεις τους για την επίλυσή τους. Η Υπουργός ήταν πολύ θετική στο κάλεσμα αλλά και στην συζήτηση. Το υπόμνημα που δόθηκε στην Υπουργό ήταν το εξής:

Κυρία Υπουργέ,

Υπάρχουν παθογένειες στις προνοιακές μονάδες που έχουν σχέση με τις τραγικές ελλείψεις Προσωπικού, την υποχρηματοδότηση και την παντελή έλλειψη προγραμμάτων αποϊδρυματοποίησης. Το Προσωπικό στις Μονάδες είναι ελάχιστο. Έχουν απομείνει 2400 από τους 5000
που ήταν πριν την κρίση. Δεν υπάρχουν Οργανισμοί λειτουργίας. Ένας υπάλληλος Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κάνει βάρδια για 30 και πλέον περιθαλπόμενους που είναι άτομα με σοβαρές αναπηρίες και χρήζουν συνεχούς παρακολούθησης και ατομικής περιποίησης. Επίσης σε Προνοιακές Μονάδες που φιλοξενούν παιδιά μία Βρεφοκόμος κάνεις βάρδια στο τμήμα με 10 έως 15 παιδιά. Δεν υπάρχουν μάγειροι, καθαρίστριες, τραπεζοκόμες, σε πολλές περιπτώσεις υπάλληλοι της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ή άλλες ειδικότητες κάνουν τα πάντα. Και όμως αντί να προσληφθεί προσωπικό από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που ανήκαν οι Προνοιακές Μονάδες πριν την ένταξη στο νέο Υπουργείο είχαμε ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου και απολύσεις Επικουρικών. Τέλους του χρόνου λήγουν οι συμβάσεις Επικουρικών Υπαλλήλων που εργάζονται πολλά χρόνια. Χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για ανανέωση όλων. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Απαιτείται η πρόσληψη προσωπικού, η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου επαναπρόσληψη των απολυθέντων που οι περισσότεροι εξ’ αυτών προσέφυγαν στα δικαστήρια. Στις 35 Προνοιακές Μονάδες της χώρας φιλοξενούνται 3.000 άτομα, παιδιά και
ηλικιωμένοι με ειδικές ανάγκες. Οι λιγοστοί εργαζόμενοι στις Προνοιακές Μονάδες της χώρας εργάσθηκαν την περίοδο της πανδημίας νυχθημερόν εφαρμόζοντας το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΟΔΥ αποφυγής κρουσμάτων κορωνοϊού σε φιλοξενούμενους που θα ήταν κυριολεκτικά καταστροφή.
Οι Συμβασιούχοι στην Πρόνοια προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε αντίξοες συνθήκες. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πολέμησαν στην πρώτη γραμμή του υγειονομικού πολέμου, δικαιούνται να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Εξάλλου υπάρχουν πρόσφατες αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων στη κατεύθυνση της μονιμοποίησής τους. Απαιτείται αντίστοιχη αντιμετώπιση με τους Συμβασιούχους του Υπουργείου Υγείας. Τα κενά σε προσωπικό είναι πολύ μεγάλα. Γιατροί δεν υπάρχουν.
Συμβάλλονται οι Προνοιακές Μονάδες με ιδιώτες γιατρούς που τις επισκέπτονται λίγες φορές την εβδομάδα και μάλιστα δεν συνταγογραφούν σε πολλές περιπτώσεις για να μην υπερβούν το πλαφόν. Οι Προνοιακές Μονάδες έχουν λίστα αναμονής για φιλοξενία 1 χρόνο λόγω έλλειψης κλινών. Τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία είναι γεμάτα με εγκαταλελειμμένα παιδιά με εισαγγελική εντολή και δεν υπάρχουν θέσεις φιλοξενίας στις Προνοιακές Μονάδες να τα υποδεχθούν. Η εκπόνηση επιχειρησιακών Σχεδίων που ιδιωτικοποιεί την πρόνοια θα μας βρει κάθετα αντίθετους. Με το πρόσχημα της αποϊδρυματοποίησης επιχειρείται να εκχωρηθεί η φροντίδα των ευπαθών ομάδων των εγκαταλελειμμένων κακοποιημένων παιδιών σε δομές πέρα του Δημοσίου τομέα.


Ασφαλώς και είμαστε υπέρ της αποϊδρυματοποίησης την οποία όμως θα πρέπει να αναλάβει ο Δημόσιος τομέας. Οι υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν στην κοινότητα θα πρέπει να ανήκουν οργανικά στις Προνοιακές Μονάδες Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Την κατάσταση των Προνοιακών Μονάδων την αντιλαμβάνεται κανείς από τα δεκάδες παρκαρισμένα εγκαταλελειμμένα παιδιά με Εισαγγελική εντολή στα Παιδιατρικά νοσοκομεία και τις Παιδιατρικές κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων που θα μπορούσαν με την ενίσχυση της Πρόνοιας σε προσωπικό να ανοίξουν θέσεις φιλοξενίας π.χ. στο Μητέρα, Ιωσηφόγλειο κ.α. και να μεταφέρονται εκεί από την πρώτη στιγμή της Εισαγγελικής παρέμβασης. Υπάρχουν δεκάδες άτομα Νοσηλευόμενα στα Νοσοκομεία που αρνούνται να λάβουν εξιτήριο μετά την θεραπεία τους και παραμένουν επειδή δεν υπάρχουν Δομές φιλοξενίας δημόσιες να τους υποδεχθούν. Στον ιδιωτικό τομέα στα Νοσοκομεία είναι οικονομικά απλησίαστες και οι δημόσιες έχουν λίστα αναμονής πάνω του ενός έτους. Οι κοινωνικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων βρίσκονται σε συνεχείς επαφές χωρίς αποτέλεσμα. Θα πρέπει να μπει φρένο στην λειτουργία των Μ.Κ.Ο. Λαμβάνουν πολλά χρήματα από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και δωρεές και προσφέρουν αναντίστοιχα θεραπευτικά αποτελέσματα. Αυτό αποδεικνύεται από το ποσοστό των αναδοχών και των υιοθεσιών που προωθούν. Το 60% και πάνω των υιοθεσιών και αναδοχών προωθούνται από τις δημόσιες Προνοιακές Μονάδες.Έχουμε το παράδειγμα προς αποφυγήν στο Αναρρωτήριο Πεντέλης που Μ.Κ.Ο αποχώρησε και άφησε τα φιλοξενούμενα παιδιά χωρίς προστασία τα οποία τελικά απορρόφησε η Δημόσια Δομή. Οι Προνοιακές Μονάδες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στον εξοπλισμό
και τις υποδομές λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Υπάρχουν κτίρια ακατάλληλα που στεγάζουν παιδάκια ή άτομα με αναπηρία. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες διαλύθηκαν. Ένας Τεχνικός προσπαθεί να συντηρήσει πολλές Μονάδες. Ακόμη δεν ρυθμίστηκε το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας στις Προνοιακές Μονάδες όπως συνέβη στο Υπουργείο Υγείας. Επιβεβλημένη η παρέμβασή σας στο Υπουργείο Οικονομικών και την αρμόδια επιτροπή για άμεση αντίστοιχη ρύθμιση με το Υπουργείο Υγείας. Κυρία Υπουργέ, oι Προνοιακές Μονάδες είναι ο πυρήνας του Κοινωνικού κράτους στη χώρα μας. Χρειάζονται ενίσχυση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα, ενίσχυση στη στελέχωση και χρηματοδότηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΕΔΗΝ: 2000 άτομα αποχωρούν από νευραλγικές θέσεις στα Νοσοκομεία - Στάση εργασίας

Στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ για τις 2.000 συμβάσεις της ΔΥΠΑ που λήγουν στα νοσοκομεία

ΠΟΕΔΗΝ: Παναττική στάση εργασίας αύριο Τετάρτη 11:00-15:00

Στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου

ΠΟΕΔΗΝ Ένσταση - Χορήγηση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους υγειονομικούς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κωστής Χατζηδάκης: Υπεβλήθη σε χολοκυστεκτομή στο Αττικό Νοσοκομείο ο ΥΠΕΘΑ

Κωστής Χατζηδάκης: Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκης υποβλήθηκε στο Νοσοκομείο μας σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή λόγω οξείας χολοκυστίτιδας. Η επέμβαση στέφθηκε με επιτυχία και ο Υπουργός αναρρώνει ομαλά.

ΦΣΘ: Στάση εργασίας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία στα Τέμπη

ΦΣΘ: Κήρυξη στάσης εργασίας για αύριο Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, από τις 11:30 έως τις 14:30, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Τι είναι η μετωποκροταφική άνοια

Ομάδες υποστήριξης και ιατρικοί σύλλογοι για τις διάφορες διαταραχές του μετώπιου κροταφικού εκφυλισμού μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τους συνεργάτες φροντίδας να τις αντιμετωπίσουν. «Η καθιέρωση μιας έγκαιρης και ακριβούς διάγνωσης της FTD είναι το πρώτο βασικό βήμα», λέει ο Δρ Boeve.

Υπεκυψε στα τραύματά του ο Αμερικανός στρατιωτικός που αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στην ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον

Ο στρατιωτικός νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση μετά την αυτοπυρπόλησή του μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον την Κυριακή. Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως προέβη στο απονενοημένο διάβημα διαμαρτυρόμενος για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.