Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Σταφυλόκοκκος βρέθηκε στα σχολικά γεύματα που προκάλεσαν τροφική δηλητηρίαση

Σταφυλόκοκκος βρέθηκε στα σχολικά γεύματα που προκάλεσαν τροφική δηλητηρίαση

Από τα δείγματα στη Λαμία που στάλθηκαν στο περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία, απομονώθηκε σταφυλόκοκκος που παράγει τοξίνη.

Ο σταφυλόκοκκος είναι το βακτήριο που εντοπίστηκε στα σχολικά γεύματα τα οποία προκάλεσαν τροφική δηλητηρίαση σε αρκετούς μαθητές στη Λαμία. Από τα δείγματα στη Λαμία που στάλθηκαν στο περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία, απομονώθηκε σταφυλόκοκκος που παράγει τοξίνη.

Το βακτήριο βρέθηκε σε δέκα δείγματα τροφίμων, οπότε η έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται σε τοξίνη που παράγει ο σταφυλόκοκκος. Η εργαστηριακή και επιδημιολογική έρευνα συνεχίζεται. Η μόλυνση προέρχεται συνήθως από ανθυγιεινούς τρόπους χειρισμού των τροφίμων, καθώς κάποιος υπάλληλος είχε τον ιό και άγγιξε το φαγητό με γυμνά χέρια.

Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα βακτήριο ιδιαίτερα ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και δεν καταστρέφεται εύκολα με τον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος. Επιπλέον, πολλαπλασιάζεται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ τα συμπτώματα που προκαλεί είναι έντονος πόνος στην κοιλιά, εμετός, ναυτία και διάρροια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το γενετικό υπόβαθρο των σοβαρών λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο

Τροφική δηλητηρίαση: Τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε και όταν μαγειρεύουμε;

Πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν από βακτηριακές λοιμώξεις;

Δημιουργήθηκε εργαλείο που συμβάλλει στην ανίχνευση ενός μικροβίου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παρά τους βελτιωμένους κανονισμούς του ΠΟΥ, ο κόσμος παραμένει ανεπαρκώς προετοιμασμένος για την επόμενη πανδημία

Οφείλουμε στη μνήμη των περισσότερων από 27 εκατομμυρίων ανθρώπων που εκτιμάται ότι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής από τον COVID, και στις αυξανόμενες απειλές για τις μελλοντικές γενιές, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να πετύχουμε έναν ασφαλέστερο και πιο ασφαλή κόσμο.

Το ανθελονοσιακό φάρμακο δείχνει πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Σε εκείνο το σημείο, 12 από τις ασθενείς βρήκαν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους τους πιο τακτικούς και σχεδόν όλες οι ασθενείς είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους. Επιπλέον, η ανάπτυξη κύστης μειώθηκε.

Το κλειδί για την ανατροφή ασφαλών παιδιών: Γιατί η γονική ευαισθησία έχει σημασία για τους πατέρες και τις μητέρες

Η ανατροφή των παιδιών είναι ένα ταξίδι μάθησης. Συμμετέχοντας σε ευαίσθητη φροντίδα, βοηθάμε τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και αγαπημένα. Αυτές οι εμπειρίες διαμορφώνουν την εμπιστοσύνη τους στους φροντιστές, στους άλλους και στον κόσμο γύρω τους, κάτι που μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις στην ευημερία τους.

Διεξαγωγή του Εθνικού Προγράμματος ΠΦΥ σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας

ΚΙΜ: Σήμερα, το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ) θα είναι στην Ιστιαία για την τέταρτη φορά, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αποφευκτοί θάνατοι κατά τη διάρκεια του COVID-19 που σχετίζονται με χρόνια υποστελέχωση νοσοκομείων

Η θέσπιση ελάχιστων προτύπων στελέχωσης νοσηλευτών νοσοκομείων είναι προς το συμφέρον του κοινού. Το φτωχό περιβάλλον εργασίας των νοσηλευτών νοσοκομείων προϋπήρχε της πανδημίας και συνδέθηκε έντονα με την εξουθένωση των νοσηλευτών και την πρόθεση να εγκαταλείψουν τον εργοδότη τους.

Πώς η αντιλαμβανόμενη ηλικία επηρεάζει τους φροντιστές άνοιας και τους αγαπημένους τους

«Με την ενθάρρυνση των θετικών αλληλεπιδράσεων και της αμοιβαίας κατανόησης, μπορούμε ενδεχομένως να βελτιώσουμε την ψυχική και συναισθηματική υγεία τόσο των φροντιστών όσο και των ατόμων με άνοια».

Close Icon