Ρεπορτάζ Υγείας

Σκύλος: Μολύνθηκε από ευλογιά των πιθήκων αφού μοιράστηκε το κρεβάτι και έγλειφε τους ιδιοκτήτες

Σκύλος: Μολύνθηκε από ευλογιά των πιθήκων αφού μοιράστηκε το κρεβάτι και έγλειφε τους ιδιοκτήτες

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εξαπλωθεί μέσω στενής, προσωπικής επαφής, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης επαφής με εξάνθημα, ψώρα ή σωματικά υγρά από άτομο με τον ιό ή επαφή με υφάσματα ή αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από κάποιον που έχει τον ιό.

Σκύλος: Το ιατρικό περιοδικό Lancet ανέφερε ότι ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από ευλογιά των πιθήκων από άνθρωπο σε κατοικίδιο Ένα ιταλικό λαγωνικό που ανήκει σε ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων μολύνθηκε από ευλογιά των πιθήκων στο πρώτο κρούσμα που μεταδόθηκε από άνθρωπο στο κατοικίδιο ζώο του. Το ζευγάρι Γάλλων, που εμπλέκεται σε μια μη μονογαμική σχέση, πιστεύεται ότι προσβλήθηκε από ευλογιά των πιθήκων μετά από σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες. Είπαν ότι παρατήρησαν φλύκταινες στο στομάχι του σκύλου τους.

Μια δοκιμή PCR αργότερα επιβεβαίωσε ότι ο σκύλος είχε προσβληθεί από τον ιό.

Το ζώο είχε μοιραστεί ένα κρεβάτι με τους δύο άνδρες και είχε γλείψει τουλάχιστον έναν από αυτούς, σύμφωνα με το Lancet Medical Journal.

Ολοκληρωμένη ερευνητική μονάδα (IRF) στο Fort Detrick, Md.

Και οι δύο άνδρες, ηλικίας 44 και 27 ετών, υπέφεραν από εκτεταμένα έλκη και εξανθήματα από τότε που επιβεβαιώθηκαν τα κρούσματά τους τον Ιούνιο.

Και μόλις 12 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους, ο σκύλος άρχισε να δείχνει σημάδια ότι είχε προσβληθεί από τον ιό.

Το ζευγάρι είπε ότι είχε φροντίσει να κρατήσει τον σκύλο του απομονωμένο από άλλα κατοικίδια ή ανθρώπους από την έναρξη των συμπτωμάτων του. Οι αξιωματούχοι έχουν πει ότι όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα μακριά από τα κατοικίδιά τους για να μειωθεί η μετάδοση.

Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση που ένα εξημερωμένο ζώο έχει μολυνθεί από ευλογιά των πιθήκων.

«Στις ενδημικές χώρες, μόνο άγρια ​​ζώα (τρωκτικά και πρωτεύοντα θηλαστικά) έχουν βρεθεί ότι φέρουν τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων», ανέφερε το Journal. «Ωστόσο, η μετάδοση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων σε σκύλους έχει περιγραφεί στις ΗΠΑ και σε αιχμάλωτα πρωτεύοντα στην Ευρώπη που ήταν σε επαφή με εισαγόμενα μολυσμένα ζώα».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι το πρόσφατο ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων είναι μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη.

Σχεδόν 100 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων φέτος και δώδεκα θάνατοι έχουν συνδεθεί με τον ιό.

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εξαπλωθεί μέσω στενής, προσωπικής επαφής, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης επαφής με εξάνθημα, ψώρα ή σωματικά υγρά από άτομο με τον ιό ή επαφή με υφάσματα ή αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από κάποιον που έχει τον ιό.

Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω του σεξ, της αγκαλιάς, του φιλιού, της παρατεταμένης πρόσωπο με πρόσωπο επαφής ή αγγίζοντας υφάσματα ή αντικείμενα κατά τη διάρκεια του σεξ που χρησιμοποιήθηκαν από άτομο με ευλογιά των πιθήκων, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Είναι επίσης πιθανό οι άνθρωποι να κολλήσουν την ευλογιά των πιθήκων από μολυσμένα ζώα, είτε με γρατζουνιές ή δαγκώματα από το ζώο είτε προετοιμάζοντας ή τρώγοντας κρέας ή χρησιμοποιώντας προϊόντα από μολυσμένο ζώο», ανέφερε το CDC στον ιστότοπό του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μετάβαση ιστότοπων covid σε παρόχους στη Νέα Υόρκη για ανταπόκριση στην ευλογιά των πιθήκων

Η έγκριση του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων επεκτάθηκε από τον FDA για να αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων δόσεων

Η Gilead Sciences θα δώσει 5 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις για πόρους ΛΟΑΤΚΙ για την ευλογιά των πιθήκων

Monkeypox στην Αμερική: Ποιος κινδυνεύει και γιατί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εβδομαδιαία αποτελέσματα κρουσμάτων από την ευλογιά των πιθήκων

Ευλογιά των Πιθήκων: Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 80  (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 36 έτη (19-61), εκ των οποίων 20 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (25%).

Οι γυναίκες γιατροί σπάνια κερδίζουν τις υψηλότερες πληρωμές από τις εταιρείες φαρμάκων και ιατρικών συσκευών

"Η επιβάρυνση των γυναικών με τα βάρη της ανισότητας επέτρεψε τη συνέχιση αυτού του φαινομένου", λέει ο Jafari. "Οι γυναίκες απλά δεν καλούνται στο τραπέζι και δικαιολογίες όπως η γονιμότητα πρέπει να σταματήσουν να αποτελούν μέρος της συζήτησης. Και οι άνδρες έχουν παιδιά".

Δύο εμβόλια είναι διαθέσιμα για την ευλογιά των πιθήκων

Ο πραγματικός ιός που χρησιμοποιείται στα εμβόλια για την προστασία από τους ιούς της ευλογιάς των πιθήκων ονομάζεται ιός της εμβολίας. Αυτός ο ιός δεν έχει καμία σχέση με την ευλογιά. Είναι απλώς ένας άλλος ιός του γένους των Orthopoxvirus που μπορεί να μετατραπεί σε εμβόλιο.

Παιδιά και COVID: Η επιβράδυνση του Σεπτεμβρίου συνεχίζεται

"Το αναμνηστικό της Pfizer θα είναι για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών που έχουν ολοκληρώσει μια σειρά πρωτογενών εμβολιασμών [και] τα επικαιροποιημένα αναμνηστικά της Moderna θα είναι για παιδιά ηλικίας 6 έως 17 ετών που έχουν ολοκληρώσει μια σειρά πρωτογενών εμβολιασμών", ανέφερε το WebMD.

Ο ρόλος του ΔΜΣ στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Παρότι η μικρότερη απώλεια βάρους έχει μικρότερο όφελος, εξακολουθεί να έχει σημασία, σύμφωνα με την Carroll. «Κάθε απώλεια μετράει», είπε. Για να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε, η άσκηση είναι μόνο μέρος της εξίσωσης: Το «κλειδί» είναι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Τα ύποπτα κρούσματα χολέρας αυξήθηκαν σε 2.092 στη ΒΑ Συρία από τότε που ανακοινώθηκε η επιδημία αυτόν τον μήνα

Η εκτεταμένη καταστροφή των εθνικών υποδομών ύδρευσης μετά από μια δεκαετία και πλέον πολέμου σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του Συριακού πληθυσμού εξαρτάται από μη ασφαλείς πηγές νερού.