Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Σκύλος: Μολύνθηκε από ευλογιά των πιθήκων αφού μοιράστηκε το κρεβάτι και έγλειφε τους ιδιοκτήτες

Σκύλος: Μολύνθηκε από ευλογιά των πιθήκων αφού μοιράστηκε το κρεβάτι και έγλειφε τους ιδιοκτήτες

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εξαπλωθεί μέσω στενής, προσωπικής επαφής, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης επαφής με εξάνθημα, ψώρα ή σωματικά υγρά από άτομο με τον ιό ή επαφή με υφάσματα ή αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από κάποιον που έχει τον ιό.

Σκύλος: Το ιατρικό περιοδικό Lancet ανέφερε ότι ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από ευλογιά των πιθήκων από άνθρωπο σε κατοικίδιο Ένα ιταλικό λαγωνικό που ανήκει σε ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων μολύνθηκε από ευλογιά των πιθήκων στο πρώτο κρούσμα που μεταδόθηκε από άνθρωπο στο κατοικίδιο ζώο του. Το ζευγάρι Γάλλων, που εμπλέκεται σε μια μη μονογαμική σχέση, πιστεύεται ότι προσβλήθηκε από ευλογιά των πιθήκων μετά από σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες. Είπαν ότι παρατήρησαν φλύκταινες στο στομάχι του σκύλου τους.

Μια δοκιμή PCR αργότερα επιβεβαίωσε ότι ο σκύλος είχε προσβληθεί από τον ιό.

Το ζώο είχε μοιραστεί ένα κρεβάτι με τους δύο άνδρες και είχε γλείψει τουλάχιστον έναν από αυτούς, σύμφωνα με το Lancet Medical Journal.

Ολοκληρωμένη ερευνητική μονάδα (IRF) στο Fort Detrick, Md.

Και οι δύο άνδρες, ηλικίας 44 και 27 ετών, υπέφεραν από εκτεταμένα έλκη και εξανθήματα από τότε που επιβεβαιώθηκαν τα κρούσματά τους τον Ιούνιο.

Και μόλις 12 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους, ο σκύλος άρχισε να δείχνει σημάδια ότι είχε προσβληθεί από τον ιό.

Το ζευγάρι είπε ότι είχε φροντίσει να κρατήσει τον σκύλο του απομονωμένο από άλλα κατοικίδια ή ανθρώπους από την έναρξη των συμπτωμάτων του. Οι αξιωματούχοι έχουν πει ότι όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα μακριά από τα κατοικίδιά τους για να μειωθεί η μετάδοση.

Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση που ένα εξημερωμένο ζώο έχει μολυνθεί από ευλογιά των πιθήκων.

«Στις ενδημικές χώρες, μόνο άγρια ​​ζώα (τρωκτικά και πρωτεύοντα θηλαστικά) έχουν βρεθεί ότι φέρουν τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων», ανέφερε το Journal. «Ωστόσο, η μετάδοση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων σε σκύλους έχει περιγραφεί στις ΗΠΑ και σε αιχμάλωτα πρωτεύοντα στην Ευρώπη που ήταν σε επαφή με εισαγόμενα μολυσμένα ζώα».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι το πρόσφατο ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων είναι μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη.

Σχεδόν 100 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων φέτος και δώδεκα θάνατοι έχουν συνδεθεί με τον ιό.

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εξαπλωθεί μέσω στενής, προσωπικής επαφής, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης επαφής με εξάνθημα, ψώρα ή σωματικά υγρά από άτομο με τον ιό ή επαφή με υφάσματα ή αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από κάποιον που έχει τον ιό.

Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω του σεξ, της αγκαλιάς, του φιλιού, της παρατεταμένης πρόσωπο με πρόσωπο επαφής ή αγγίζοντας υφάσματα ή αντικείμενα κατά τη διάρκεια του σεξ που χρησιμοποιήθηκαν από άτομο με ευλογιά των πιθήκων, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Είναι επίσης πιθανό οι άνθρωποι να κολλήσουν την ευλογιά των πιθήκων από μολυσμένα ζώα, είτε με γρατζουνιές ή δαγκώματα από το ζώο είτε προετοιμάζοντας ή τρώγοντας κρέας ή χρησιμοποιώντας προϊόντα από μολυσμένο ζώο», ανέφερε το CDC στον ιστότοπό του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μετάβαση ιστότοπων covid σε παρόχους στη Νέα Υόρκη για ανταπόκριση στην ευλογιά των πιθήκων

Η έγκριση του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων επεκτάθηκε από τον FDA για να αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων δόσεων

Η Gilead Sciences θα δώσει 5 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις για πόρους ΛΟΑΤΚΙ για την ευλογιά των πιθήκων

Monkeypox στην Αμερική: Ποιος κινδυνεύει και γιατί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Θα οδηγηθεί η νέα παραλλαγή COVID FLiRT σε άνοδο αυτό το καλοκαίρι;

Παραλλαγή Covid: Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λένε ότι η ανίχνευση λυμάτων του COVID-19 είναι υψηλή ή πολύ υψηλή σε οκτώ πολιτείες, αλλά το αν αυτό σημαίνει μια καλοκαιρινή αύξηση των κρουσμάτων μένει να φανεί.

Αγίου Πνεύματος 2024: Αυξημένη η κίνηση λόγω των εκδρομέων για το τριήμερο

Αγίου Πνεύματος 2024: Αυξημένη είναι η κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου όπου σημειώνονται καθυστερήσεις στα διόδια Ελευσίνας ενώ με χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα οχήματα έως τα Μέγαρα. 

Οι νεοανακαλυφθέντες υπότυποι και οι διαφορές φύλου δίνουν πληροφορίες για τους μοριακούς μηχανισμούς της νόσου ALS

"Πιστεύουμε ότι η μελέτη μας συνέβαλε σημαντικά στην αναζήτηση αιτιών και θεραπειών για την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ALS. Τα ευρήματά μας μάς έφεραν πολύ πιο κοντά σε μια πιο εξατομικευμένη και επομένως πιο αποτελεσματική θεραπεία."

Αποκωδικοποίηση της κατάθλιψης εν μέσω COVID-19 - Ολοκληρωμένη ανάλυση γενετικών και περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων

"Η μελέτη COVICAT και οι συνθήκες γύρω από το lockdown COVID-19 παρείχαν μια μοναδική ευκαιρία να διερευνηθεί πώς αλληλεπιδρούν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες για να επηρεάσουν την ψυχική υγεία, ιδιαίτερα την κατάθλιψη, σε επίπεδο πληθυσμού."

Τα ποσοστά τραυματισμών από όπλα στις ΗΠΑ το 2023 ξεπερνούν τα προ πανδημίας επίπεδα

Ωστόσο, όταν μετρήθηκαν σε σχέση με άλλες ομάδες, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι τα χειρότερα πραγματικά ποσοστά ήταν σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, ηλικίας 15 έως 24 ετών. Τα ποσοστά σε αυτήν την ομάδα ήταν επίσης τα χειρότερα το 2019, πριν από την πανδημία. Από κάθε 100.000 κλήσεις ασθενοφόρου σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, 1.045 από αυτές αφορούσαν τραυματισμούς από πυροβόλα όπλα το 2023, σύμφωνα με την έκθεση.

Close Icon