Ρεπορτάζ Υγείας

Sars-C0v-2: Θα προστατεύσει το εμβόλιο από την αναδυόμενη παραλλαγή Pirola; Πότε πρέπει να κάνετε το εμβόλιο;

Sars-C0v-2: Θα προστατεύσει το εμβόλιο από την αναδυόμενη παραλλαγή Pirola; Πότε πρέπει να κάνετε το εμβόλιο;

Για να είναι έγκαιρος ο εμβολιασμός ώστε να επιτευχθεί πλήρης αποτελεσματικότητα πριν από τις γιορτινές συγκεντρώσεις που ξεκινούν τον Νοέμβριο, τόσο ο Dionne όσο και ο Maniar λένε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να περιμένουν να εμβολιαστούν αργότερα τον Οκτώβριο, λίγο πριν από τις γιορτές.

Sars-C0v-2: Μια νέα σειρά εμβολίων COVID αναμένεται να είναι διαθέσιμη στα μέσα Σεπτεμβρίου, γεγονός που οδηγεί σε ερωτήματα σχετικά με το πόσο προστατευτική θα είναι έναντι των τελευταίων παραλλαγών και πότε οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν τα εμβόλιά τους. Το Northeastern Global News μίλησε με ειδικούς σε θέματα υγείας στο Northeastern σχετικά με το γιατί προτείνουν να περιμένετε μέχρι τον Οκτώβριο για να ενισχυθείτε και γιατί η κριτική επιτροπή δεν έχει ακόμη αποφασίσει σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της τελευταίας παραλλαγής που εμφανίστηκε, BA.2.86, γνωστής και ως Pirola.

Τα τελευταία εμβόλια βασίζονται σε παραλλαγές που κυκλοφορούν την άνοιξη

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λένε ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο COVID θα είναι διαθέσιμο στα μέσα Σεπτεμβρίου. Τα ενισχυτικά της Pfizer, της Moderna και της Novavax έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν από την omicron υποπαραλλαγή XBB.1.5, η οποία άρχισε να κυκλοφορεί ευρέως το περασμένο φθινόπωρο και ήταν το κυρίαρχο στέλεχος αυτή την άνοιξη. “Μεταβαίνουμε σε ένα μοντέλο όπου θα κάνουμε ετήσιους εμβολιασμούς με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε και με το εμβόλιο της γρίπης”, λέει ο Neil Maniar, διευθυντής του προγράμματος Master of Public Health στο Northeastern. Και, όπως και με το εμβόλιο της γρίπης, η εστίαση είναι στην ανάπτυξη ενός εμβολίου για το φθινόπωρο με βάση τα στελέχη που κυκλοφορούν την άνοιξη. Αλλά, οι παραλλαγές αλλάζουν και τώρα η κυρίαρχη παραλλαγή του ιού Sars-Cov-2 είναι η EG.5, γνωστή ως Eris, η οποία σύμφωνα με το CDC ήταν υπεύθυνη για σχεδόν το 21% των κρουσμάτων COVID στις ΗΠΑ στα μέσα Αυγούστου. Απόγονος του omicron, η Eris πήρε το όνομά της από την αρχαία ελληνική θεά της διαμάχης. Αλλά, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια από άλλα στελέχη omicron, τα οποία τα ίδια ήταν λιγότερο σοβαρά από την αρχική παραλλαγή alpha και την παραλλαγή delta, λέει ο Brandon Dionne, αναπληρωτής κλινικός καθηγητής στη Σχολή Φαρμακευτικής και Φαρμακευτικών Επιστημών του Northeastern. Ο Dionne, ο οποίος εργάζεται επίσης στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s, λέει ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται σήμερα με COVID είναι πολύ λιγότερο πιθανό να είναι σοβαρά άρρωστοι από ό,τι στο αποκορύφωμα της πανδημίας. “Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εκτεθεί με κάποιον τρόπο είτε μέσω εμβολίων είτε μέσω μόλυνσης και έχουν κάποιο επίπεδο αντισωματικής απάντησης, ώστε ακόμη και αν μολυνθούν, αυτό θα πρέπει να κάνει την ασθένεια λιγότερο σοβαρή”, λέει. “Αυτός είναι πραγματικά ο στόχος των εμβολίων”, λέει ο Dionne.

Η νέα παραλλαγή Pirola είναι μπαλαντέρ

Τα εμβόλια που επικαιροποιούνται για το φθινόπωρο θα πρέπει να προσφέρουν προστασία κατά της Eris επειδή έχουν συνταχθεί κατά μιας άλλης παραλλαγής του omicron, λένε οι Maniar και Dionne. Η Moderna ανακοίνωσε στα μέσα Αυγούστου ότι τα προκαταρκτικά δεδομένα κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο COVID-19 “παρουσίασε σημαντική ενίσχυση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των EG.5 και FL.1.5.1”, γεγονός που υποδεικνύει ότι “θα στοχεύσει αποτελεσματικά τις αναμενόμενες κυκλοφορούσες παραλλαγές” αυτό το φθινόπωρο. Αλλά, η παραλλαγή Pirola προκαλεί ανησυχίες μεταξύ των επαγγελματιών υγείας και των επιστημόνων. “Αυτό εδώ φαίνεται να είναι διαφορετικό”, λέει ο Maniar. “Υπάρχουν πολύ περισσότερες μεταλλάξεις με αυτή την παραλλαγή, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει μεγαλύτερη ικανότητα να αποφεύγει την ανοσία που παρέχεται από τα εμβόλια και τη φυσική μόλυνση”. “Θα πρέπει να το παρακολουθούμε αυτό”, λέει ο Maniar. Μέχρι στιγμής, τα περιστατικά της BA.2.86 ή Pirola είναι χαμηλά, αλλά με περισσότερες από 30 μεταλλάξεις πρωτεϊνικής αιχμής, αυτό μπορεί σύντομα να αλλάξει. Η παραλλαγή Pirola εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο σε δείγματα από άτομα στη Δανία και το Ισραήλ, λέει το CDC. Τουλάχιστον δύο περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ. Η παραλλαγή βρέθηκε σε δείγμα λυμάτων των ΗΠΑ, το οποίο, σύμφωνα με το CDC, “παρακολουθείται στενά” για την εξάπλωση του Pirola. Η ομοσπονδιακή υπηρεσία υγείας παρακολουθεί, επίσης, τις νοσηλείες που μπορεί να προκύψουν από τη νέα παραλλαγή. “Είναι τόσο νέα παραλλαγή που δεν ξέρουμε καν αν θα είναι πιο μολυσματική ή θα προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια”, λέει ο Dionne.

Πρέπει να περιμένω μέχρι τον Οκτώβριο για το εμβόλιο μου;

Ενώ οι επιστήμονες αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των επικαιροποιημένων εμβολίων COVID, το CDC προτρέπει τους ανθρώπους να κάνουν τα εμβόλιά τους αυτό το φθινόπωρο για να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και νοσηλείας. “Μπορεί να μην είναι τόσο καλό όσο αν είχαμε ένα ειδικό εμβόλιο σχεδιασμένο για αυτή την παραλλαγή με τις μεταλλάξεις της”, αλλά τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα πρέπει να προσφέρουν κάποιο διάταγμα ανοσίας διασταυρούμενης προστασίας, λέει ο Dionne. Ενώ υπήρξε μια αύξηση των κρουσμάτων COVID αυτό το καλοκαίρι, ο χειμώνας είναι η εποχή που η ασθένεια συνήθως εξαπλώνεται ευρέως, καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους και για γιορτές. “Ο Sars-Cov-2 δεν έχει την ίδια εποχικότητα με τη γρίπη, όπου βλέπουμε πολύ λίγα κρούσματα το καλοκαίρι”, λέει ο Dionne. “Φαίνεται, όμως, να έχει έναν βαθμό εποχικότητας, όπου βλέπουμε περισσότερα κρούσματα τον χειμώνα, κάτι που πιθανώς έχει να κάνει με τον αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης”, λέει. Για να είναι έγκαιρος ο εμβολιασμός ώστε να επιτευχθεί πλήρης αποτελεσματικότητα πριν από τις γιορτινές συγκεντρώσεις που ξεκινούν τον Νοέμβριο, τόσο ο Dionne όσο και ο Maniar λένε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να περιμένουν να εμβολιαστούν αργότερα τον Οκτώβριο, λίγο πριν από τις γιορτές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τη νεοεμφανιζόμενη "Pirola" BA.2.86, μια υποπαραλλαγή του SARS-CoV-2

Τα ενισχυτικά COVID θα πωλούνται από φαρμακοποιούς του Ηνωμένου Βασιλείου—δείτε ποια επίδραση μπορεί να έχει αυτό στην πρόσληψη

Μελέτη βοηθά στην εξήγηση της ταχείας εξάπλωσης των παραλλαγών SARS-CoV-2

Νέα κατανόηση της βασικής πρωτεΐνης COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε ένα εμβόλιο πιο αποτελεσματικό έναντι περισσότερων παραλλαγών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι τα λασπώδη ποτά πραγματικά βλαβερά για την υγεία των μικρών παιδιών;

Αλλά για ένα μικρό παιδί, λόγω του μεγέθους του, θεωρήθηκε ότι ο κίνδυνος κρίθηκε αρκετά υψηλός ώστε να εκδοθούν προειδοποιήσεις. Ωστόσο, η απάντηση και οι συστάσεις του Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων για περιορισμό της παροχής γλυκερίνης σε μικρά παιδιά θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη σαφέστερη ενημέρωση και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή τους.

Κωστής Χατζηδάκης: Υπεβλήθη σε χολοκυστεκτομή στο Αττικό Νοσοκομείο ο ΥΠΕΘΑ

Κωστής Χατζηδάκης: Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκης υποβλήθηκε στο Νοσοκομείο μας σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή λόγω οξείας χολοκυστίτιδας. Η επέμβαση στέφθηκε με επιτυχία και ο Υπουργός αναρρώνει ομαλά.

ΦΣΘ: Στάση εργασίας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία στα Τέμπη

ΦΣΘ: Κήρυξη στάσης εργασίας για αύριο Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, από τις 11:30 έως τις 14:30, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Τι είναι η μετωποκροταφική άνοια

Ομάδες υποστήριξης και ιατρικοί σύλλογοι για τις διάφορες διαταραχές του μετώπιου κροταφικού εκφυλισμού μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τους συνεργάτες φροντίδας να τις αντιμετωπίσουν. «Η καθιέρωση μιας έγκαιρης και ακριβούς διάγνωσης της FTD είναι το πρώτο βασικό βήμα», λέει ο Δρ Boeve.