Ρεπορτάζ Υγείας

Ψυχοκοινωνικό Στρες: Συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο

Ψυχοκοινωνικό Στρες: Συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο

"Το ψυχοκοινωνικό στρες είναι ένας κοινός παράγοντας κινδύνου για οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο", γράφουν οι συγγραφείς. "Τα ευρήματα αυτής της μελέτης ελέγχου περιπτώσεων υποδηλώνουν ότι ο υψηλότερος τόπος ελέγχου σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και μπορεί να αποτελεί σημαντικό τροποποιητή της επίδρασης του κινδύνου που σχετίζεται με το ψυχοκοινωνικό στρες".

Ψυχοκοινωνικό Στρες: Το αυτοαναφερόμενο ψυχοκοινωνικό στρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε online στις 9 Δεκεμβρίου στο JAMA Network Open. Η Catriona Reddin, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας Galway, και οι συνεργάτες της εξέτασαν αν το ψυχοκοινωνικό στρες συνδέεται με τον κίνδυνο για οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Η ανάλυση περιελάμβανε 13.462 ασθενείς με πρώτο οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο σε 32 χώρες της Ασίας, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, της Ευρώπης, της Αυστραλίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής και 13.488 αντίστοιχους μάρτυρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αυξημένο άγχος στο σπίτι (αναλογία πιθανοτήτων, 1,95), το άγχος στην εργασία (αναλογία πιθανοτήτων, 2,70) και τα πρόσφατα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής (αναλογία πιθανοτήτων, 1,31) σχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο για οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο σε πολυμεταβλητές αναλύσεις. Παρατηρήθηκε μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου για όσους ανέφεραν υψηλότερο τόπο ελέγχου στο σπίτι (λόγος πιθανοτήτων, 0,73). Ο υψηλότερος τόπος ελέγχου τόσο στην εργασία όσο και στο σπίτι συσχετίστηκε με χαμηλότερες πιθανότητες οξέος εγκεφαλικού επεισοδίου και μείωσε σημαντικά τη συσχέτιση του άγχους στην εργασία (αναλογία πιθανοτήτων, 2,20) και στο σπίτι (αναλογία πιθανοτήτων, 1,69) με τον κίνδυνο για οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο. “Το ψυχοκοινωνικό στρες είναι ένας κοινός παράγοντας κινδύνου για οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο”, γράφουν οι συγγραφείς. “Τα ευρήματα αυτής της μελέτης ελέγχου περιπτώσεων υποδηλώνουν ότι ο υψηλότερος τόπος ελέγχου σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και μπορεί να αποτελεί σημαντικό τροποποιητή της επίδρασης του κινδύνου που σχετίζεται με το ψυχοκοινωνικό στρες”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υψηλότερη αρτηριακή πίεση για ομοφυλόφιλους άνδρες και αμφιφυλόφιλες γυναίκες

Αποδείχθηκε η σύνδεση στρες με εγκεφαλικό και έμφραγμα

Τα μυστικά μακροζωίας της Ικαρίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη βρίσκει σύνδεση με ακάθαρτα καύσιμα μαγειρέματος και αναπτυξιακές καθυστερήσεις στα παιδιά

Η έκθεση σε ακάθαρτο καύσιμο μαγειρέματος από την εγκυμοσύνη έως την ηλικία των 36 μηνών αύξησε τις πιθανότητες αποτυχίας σε οποιονδήποτε αναπτυξιακό τομέα κατά 28%, στον ακαθάριστο κινητικό τομέα κατά 52% και στον προσωπικό-κοινωνικό τομέα κατά 36%.

Μια βαθιά ματιά στην εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον

"Η μελέτη αυτή δείχνει τις δυνατότητες της τεχνολογίας NanoSIMS να αποκαλύψει μεταβολικές αλλαγές στον εγκέφαλο, με πρωτοφανή ανάλυση, σε υποκυτταρικό επίπεδο", λέει ο Bernard Schneider. "Μας δίνει ένα εργαλείο για να μελετήσουμε τις πρώιμες παθολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στους ευάλωτους νευρώνες ως συνέπεια της συσσώρευσης της α-συνουκλεΐνης, ενός μηχανισμού που συνδέεται άμεσα με τη νόσο του Πάρκινσον".

Λεπτοσπείρωση Θεσσαλία: 1 άνδρας έχασε τη ζωή του - 2 νοσηλεύονται

Λεπτοσπείρωση Θεσσαλία: Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον διοικητή της 5ης υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτη Σερέτη, κρούσμα έχει εντοπιστεί και στη Λαμία σε περιοχή που είχε πληγεί από πλημμύρες.

ΠΙΣ: Σε θετική κατεύθυνση η απόφαση του υπουργείου για τη συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων

ΠΙΣ: Το εμβόλιο της γρίπης αποτελεί φαρμακευτικό σκεύασμα και ως εκ τούτου, πριν τη χορήγησή του, πρέπει να προηγείται εξέταση από τον θεράποντα ιατρό

Ατμοσφαιρική Ρύπανση - Πρόκειται για παγκόσμια σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλοι κατανοούν πως η ατμοσφαιρική ρύπανση αντιπροσωπεύει πιθανώς μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζουμε σήμερα», τόνισε η Μαρία Νέιρα, διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ

Στις διαιρεμένες ΗΠΑ, οι γυναίκες διασχίζουν τη χώρα για φροντίδα αμβλώσεων

Ταυτόχρονα, ο ίδιος και άλλοι ειδικοί επιμένουν ότι η δυνατότητα λήψης επαγγελματικής φροντίδας για την άμβλωση εκτός πολιτείας εξακολουθεί να συνεπάγεται μια σειρά από πρόσθετα έξοδα για τις γυναίκες, όπως η λήψη άδειας από την εργασία, η οργάνωση της φροντίδας των παιδιών και η πληρωμή του ταξιδιού και της διαμονής. "Αντιπροσωπεύει αρκετά σημαντικές υλικοτεχνικές και οικονομικές επιβαρύνσεις γι' αυτές", δήλωσε ο Maddow-Zimet.