Ρεπορτάζ Υγείας

Προσωπικός  Γιατρός : Είναι ανάγκη να δοθεί παράταση στη διαδικασία εγγραφής γιατρών

Προσωπικός  Γιατρός : Είναι ανάγκη να δοθεί παράταση στη διαδικασία εγγραφής γιατρών

‘’Είναι ανάγκη να οριστεί επακριβώς το ποιες θα είναι οι σχέσεις του προσωπικού γιατρού με τους εγγεγραμμένους σε αυτόν ασφαλισμένους και να δοθεί παράταση στη διαδικασία εγγραφής .’’ λέει ο τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής Μάριος Πυρπασόπουλος.

Είναι μικρός ο αριθμός των γιατρών που έχουν εγγραφεί  στο σύστημα του Προσωπικού Γιατρού . Η λύση που δίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Χαλκιδικής (ΙΣΧ) είναι να  δοθεί παράταση στη διαδικασία εγγραφής γιατρών στο σύστημα του Προσωπικού Γιατρού.

Μέχρι στιγμής τα στοιχεία είναι αποθαρρυντικά, καθώς στην εν λόγω πλατφόρμα έχουν εγγράφει τέσσερις ιδιώτες γιατροί από το σύνολο των 20 που υπάρχουν στο νομό (παθολόγοι-γενικοί γιατροί). Στο σύστημα εντάσσονται και οι γιατροί του ΕΣΥ, δηλαδή από τα Κέντρα Υγείας, στην περίπτωση της Χαλκιδικής. Η γεωγραφική κατανομή των ιδιωτών γιατρών που εγγράφτηκαν στο σύστημα αφήνει ακάλυπτες τις δύο χερσονήσους της Χαλκιδικής. Οι τρεις ιδιώτες βρίσκονται στον Πολύγυρο και ο ένας στην ορεινή Αρναία. Έτσι, η Κασσάνδρα, η Σιθωνία και ο δήμος Ν. Προποντίδας θα καλυφθούν από τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας Καλλικράτειας, Ν. Μουδανιών, Κασσανδρείας, και Αγίου Νικολάου. «Το σύστημα δεν είχε την ανταπόκριση που θα ήθελε το Υπουργείο Υγείας. Οι όροι της οικονομικής αποζημίωσης για τον γιατρό είναι αρκετά καλοί αυτή τη φορά, όχι όμως τόσο καλοί ώστε να αφήσει κάποιος συνάδελφος το ΕΣΥ και να μείνει στον ιδιωτικό τομέα. Οι 200 ασθενείς που «χρεώνεται» ο γιατρός θα τον αναγκάζουν να αφιερώνει 15 λεπτά κατά μέσο όρο σε κάθε ασφαλισμένο και να κάνει ό,τι προλαβαίνει υπό την πίεση του χρόνου», τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής Μάριος Πυρπασόπουλος.

  • Ο ΙΣΧ ήδη είχε προειδοποιήσει από τις αρχές του καλοκαιριού ότι το σκέλος της ποιότητας παροχής υπηρεσιών του συστήματος «αποτελεί άλλη μια προσπάθεια περιπτεροποίησης της ιατρικής υπηρεσίας». Όπως εξηγεί ο κ. Πυρπασόπουλος τα ιδιωτικά ιατρεία θα έχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους, από τη στιγμή που ο Προσωπικός Γιατρός «διαφημίστηκε» ως παροχή σε 24ωρη βάση και μάλιστα 7 μέρες την εβδομάδα. «Είναι ανάγκη να οριστεί επακριβώς το ποιες θα είναι οι σχέσεις του προσωπικού γιατρού με τους εγγεγραμμένους σε αυτόν ασφαλισμένους», καταλήγει ο κ. Πυρπασόπουλος.

 

O ΙΣΑ για τον θεσμό του προσωπικού ιατρού

Ο ΙΣΑ έχει δηλώσει ότι αγκάλιασε τον θεσμό του προσωπικού ιατρού, που όμως θα πρέπει να αποτελέσει δικαίωμα και όχι υποχρέωση του ασθενή, στον οποίο δεν θα πρέπει να επιβάλλονται τιμωρητικά μέτρα εφόσον δεν προβεί στην επιλογή προσωπικού ιατρού. Και όλα αυτά, τονίζεται ότι πρέπει να γίνονται με απόλυτο σεβασμό στην ελεύθερη επιλογή ιατρού ως προσωπικό ιατρό είτε συμβεβλημένου είτε όχι.

«Πάγια θέση του ΙΣΑ είναι να αποτελεί δικαίωμα του ιατρού να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες και να αμείβεται κατά πράξη και περίπτωση, χωρίς να ενταχθεί στο σύστημα των προσωπικών ιατρών», επισημαίνεται στην επιστολή. Παράλληλα ο ΙΣΑ, θέτει εννέα κρίσιμα ζητήματα για τη σωστή λειτουργία του θεσμού.

Ειδικότερα :

(1)      Η σύμβαση θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας από επιτροπή στην οποία να συμμετέχουν ιατροί παθολογικών, χειρουργικών ειδικοτήτων και κλινικοεργαστηριακοί (όπως ενδεικτικά Καρδιολόγοι, Πνευμονολόγοι, Νευρολόγοι, Φυσίατροι, Ψυχίατροι), τόσο σήμερα κατά το αρχικό στάδιο εισαγωγής του θεσμού όσο και διαχρονικά. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι προηγούμενες εμπειρίες των συναδέλφων (πχ από τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ ή παλαιότερα το ΙΚΑ) υπήρξαν τραυματικές, αφού αυθαίρετα ο οργανισμός επέβαλε απροειδοποίητα με αποφάσεις του νέους περιορισμούς ή υποχρεώσεις (πχ όσον αφορά στον αριθμό ασθενών) στους ιατρούς. Πρόκειται για αιφνιδιασμούς που κάνουν σήμερα τους ιατρούς, που αποτελούν το μόνο μέσο επιτυχίας του νέου εγχειρήματος, σκεπτικούς. Τέτοιος κίνδυνος θα πρέπει ρητά να αποκλειστεί.  

(2)      Θα πρέπει άμεσα να εκδοθούν οι προβλεπόμενες από τις διατάξεις του ν. 4931/22 υπουργικές αποφάσεις ώστε πέραν των παθολόγων και γενικών ιατρών, να μπορούν να καθίστανται προσωπικοί ιατροί και ιατροί άλλων ειδικοτήτων (κυρίως και ενδεικτικά παιδίατροι, πνευμονολόγοι, καρδιολόγοι κα).

(3)      Ως ΙΣΑ δεν είμαστε σύμφωνοι με τον καθορισμό αμοιβής ανά ηλικία ασθενή. Η αμοιβή θα πρέπει να είναι ενιαία ανεξαρτήτως ηλικίας του ασθενή.

(4)      Αν και πρόκειται για μία γνήσια κατ΄ ουσία σύμβαση παροχής υπηρεσιών δεν υπάρχει κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών ή λειτουργικών δαπανών των ιατρείων.

(5)      Θα πρέπει να προβλεφθεί ειδική αμοιβή για την έκδοση ιατρικών γνωματεύσεων καθόσον πρόκειται για παρακολουθηματική μεν, αλλά ιδιαίτερης σπουδαιότητας και συνεπειών, ιατρική πράξη, που συχνά οδηγεί στη δικαστική εμπλοκή του ιατρού. Όπως γίνεται αντιληπτό η σύνταξη ορθής γνωμάτευσης δεν είναι κάτι απλό.

(6)      Δεν είναι σαφές πως θα αμειφθεί ο ιατρός για επίσκεψη ασθενή πέραν του ωραρίου για το οποίο έχει δεσμευθεί.

(7)      Δεν έχει προβλεφθεί πως ο ιατρός θα αντιμετωπίσει τον ασθενή του που τον έχει επιλέξει και στην πορεία κατέστη ανασφάλιστος.

(8)      Η παράλειψη καταβολής της ιατρικής αμοιβής στο τέλος του μήνα θα πρέπει να συνεπάγεται την έντοκη καταβολή της.

(9)      Τέλος, θεωρούμε ότι η θέση προθεσμίας στους ιατρούς – σήμερα στους παθολόγους-γενικούς ιατρούς η 31.7.2022- είναι περιοριστική. Το δικαίωμα του ιατρού να εγγραφεί ως προσωπικός ιατρός θα πρέπει να είναι διαρκές και απρόθεσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προσωπικός Γιατρός: Ξεκινούν σήμερα οι εγγραφές πολιτών

Προσωπικός γιατρός: Ξεκινούν αύριο οι εγγραφές πλην Αττικής και Νοτίου Αιγαίου

Από 1η Αυγούστου οι εγγραφές πολιτών στον Προσωπικό Γιατρό

Προσωπικός Γιατρός: Καλύφθηκε ο απαιτούμενος αριθμός γιατρών στην πλειοψηφία των Περιφερειών της χώρας

ΙΣΘ: Η πολιτεία να πει την αλήθεια για όσα μπορεί να προσφέρει στην ΠΦΥ

Χρήστος Λιονής στο healthweb.gr: Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας οφείλει να διασυνδέεται με την δημόσια Υγεία

Η πρώτη θεραπεία κατά του κορωνοϊού έρχεται τον Σεπτέμβριο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το νοσοκομείο του Πακιστάν υπερφορτωμένο καθώς εξαπλώνονται οι ασθένειες που μεταδίδονται από τις πλημμύρες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εκφράσει την ανησυχία του για μια επικείμενη "δεύτερη καταστροφή" από ασθένειες που μεταδίδονται από το νερό και εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα, ιδίως στη Σιντ.

Το τελευταίο ξέσπασμα του Έμπολα στην Ουγκάντα σκοτώνει τον πρώτο εργαζόμενο στον τομέα της υγείας

Οι αρχές της χώρας της ανατολικής Αφρικής ανακοίνωσαν την εμφάνιση του θανατηφόρου αιμορραγικού πυρετού στις 20 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας φόβους για μια μεγάλη κρίση υγείας στη χώρα των 45 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ιρανοί φοιτητές συγκρούονται με την αστυνομία καθώς η θανατηφόρα καταστολή του καθεστώτος πλησιάζει την 20ή ημέρα

Το μπλακ άουτ του διαδικτύου στο Ιράν έχει καταστήσει δύσκολο να εξακριβωθεί πόσοι άνθρωποι έχουν συλληφθεί ή σκοτωθεί στις ταραχές. Ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι έχουν σκοτωθεί 200 άτομα και έχουν συλληφθεί 10.000.

Τα κράτη των ΗΠΑ δαπανούν δισεκατομμύρια από τα κονδύλια ανακούφισης από την πανδημία σε υποδομές

Οι κρατούμενοι της Αλαμπάμα μήνυσαν το Υπουργείο Οικονομικών για να προσπαθήσουν να σταματήσουν την πολιτεία να δαπανήσει 400 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή φυλακών.

Η ευλογιά των πιθήκων ενδέχεται να αποτελεί συνεχή απειλή στις ΗΠΑ για τα επόμενα χρόνια, λέει αξιωματούχος του CDC

Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων και σε σοβαρές περιπτώσεις, ο ΠΟΥ συνιστά τη χρήση αντιικών εμβολίων, όπως η ανοσοσφαιρίνη εμβολίου (VIG), η οποία χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της ευλογιάς.