Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Πρόωρος Τοκετός: Συνδέεται με χημικές ουσίες που βρίσκονται στον κόλπο

Πρόωρος Τοκετός: Συνδέεται με χημικές ουσίες που βρίσκονται στον κόλπο

"Σε αυτά περιλαμβάνονται η διαιθανολαμίνη, το αιθυλο-β-γλυκοζίτη, το τρυγικό και το αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό οξύ. Παρόλο που δεν εντοπίσαμε την πηγή αυτών των ξενοβιοτικών στις συμμετέχουσες, όλα θα μπορούσαν να βρεθούν σε καλλυντικά και προϊόντα υγιεινής".

Πρόωρος Τοκετός: Οι χημικές ουσίες που συσσωρεύονται στον κόλπο, ενδεχομένως προερχόμενες από προϊόντα προσωπικής φροντίδας, μπορεί να συμβάλλουν στον αυτόματο πρόωρο τοκετό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών του Κολεγίου Ιατρών και Χειρουργών Vagelos του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Η μελέτη 232 εγκύων γυναικών διαπίστωσε ότι μια χούφτα μη βιολογικών χημικών ουσιών που είχαν βρεθεί προηγουμένως σε καλλυντικά και προϊόντα υγιεινής συνδέονται στενά με τον πρόωρο τοκετό. “Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι πρέπει να εξετάσουμε πιο προσεκτικά αν οι κοινές περιβαλλοντικές εκθέσεις προκαλούν πράγματι πρόωρους τοκετούς και, αν ναι, από πού προέρχονται αυτές οι εκθέσεις”, λέει ο συν-επικεφαλής της μελέτης Tal Korem, Ph.D., επίκουρος καθηγητής στο Πρόγραμμα Μαθηματικής Γονιδιωματικής και στα Τμήματα Συστημικής Βιολογίας και Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Κολούμπια. “Τα καλά νέα είναι ότι αν αυτές οι χημικές ουσίες ευθύνονται, μπορεί να είναι δυνατόν να περιοριστούν αυτές οι δυνητικά επιβλαβείς εκθέσεις”. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 12 Ιανουαρίου στο περιοδικό «Μικροβιολογία της Φύσης» (Nature Microbiology).

Ο πρόωρος τοκετός, δηλαδή ο τοκετός πριν από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου νεογνών και μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα δια βίου προβλήματα υγείας. Τα δύο τρίτα των πρόωρων γεννήσεων συμβαίνουν αυθόρμητα, αλλά παρά την εκτεταμένη έρευνα, δεν υπάρχουν μέθοδοι πρόβλεψης ή πρόληψης του αυθόρμητου πρόωρου τοκετού. Αρκετές μελέτες έχουν υποδείξει ότι οι ανισορροπίες στο κολπικό μικροβίωμα παίζουν ρόλο στον πρόωρο τοκετό και σε άλλα προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να συνδέσουν αναπαραγώγιμα συγκεκριμένους πληθυσμούς μικροοργανισμών με δυσμενείς εκβάσεις της εγκυμοσύνης. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Korem και τον Maayan Levy, Ph.D., του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, αποφάσισε να εξετάσει το κολπικό μικροπεριβάλλον με μια πιο εκτεταμένη άποψη, εξετάζοντας το μεταβολισμό του. Ο μεταβολισμός είναι το πλήρες σύνολο των μικρών μορίων που βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη βιολογική θέση, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολιτών που παράγονται από τα τοπικά κύτταρα και τους μικροοργανισμούς και των μορίων που προέρχονται από εξωτερικές πηγές. “Ο μεταβολισμός μπορεί να θεωρηθεί ως μια λειτουργική ένδειξη του οικοσυστήματος στο σύνολό του”, λέει ο Korem. “Το προφίλ του μικροβιώματος μπορεί να μας πει ποια είναι τα μικρόβια- η μεταβολωμική μας φέρνει κοντά στην κατανόηση του τι κάνουν τα μικρόβια”. Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές μέτρησαν πάνω από 700 διαφορετικούς μεταβολίτες στον μεταβολισμό του δεύτερου τριμήνου 232 εγκύων γυναικών, συμπεριλαμβανομένων 80 κυήσεων που έληξαν πρόωρα. Η μελέτη διαπίστωσε πολλαπλούς μεταβολίτες που ήταν σημαντικά υψηλότεροι στις γυναίκες που είχαν γεννήσει πρόωρα από ό,τι σε εκείνες που γέννησαν κανονικά. “Αρκετοί από αυτούς τους μεταβολίτες είναι χημικές ουσίες που δεν παράγονται από τον άνθρωπο ή τα μικρόβια – αυτό που ονομάζουμε ξενοβιοτικά”, λέει ο Korem. “Σε αυτά περιλαμβάνονται η διαιθανολαμίνη, το αιθυλο-β-γλυκοζίτη, το τρυγικό και το αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό οξύ. Παρόλο που δεν εντοπίσαμε την πηγή αυτών των ξενοβιοτικών στις συμμετέχουσες, όλα θα μπορούσαν να βρεθούν σε καλλυντικά και προϊόντα υγιεινής”.

Αλγόριθμος προβλέπει τον πρόωρο τοκετό

Χρησιμοποιώντας μοντέλα μηχανικής μάθησης, η ομάδα ανέπτυξε επίσης έναν αλγόριθμο με βάση τα επίπεδα μεταβολιτών που μπορεί να προβλέψει τον πρόωρο τοκετό με καλή ακρίβεια, ανοίγοντας ενδεχομένως τον δρόμο για την έγκαιρη διάγνωση.  Αν και οι προβλέψεις ήταν πιο ακριβείς από τα μοντέλα που βασίζονται σε δεδομένα μικροβιώματος και χαρακτηριστικά της μητέρας (όπως η ηλικία, ο ΔΜΣ, η φυλή, το ιστορικό πρόωρων γεννήσεων και οι προηγούμενες γεννήσεις), το νέο μοντέλο χρειάζεται ακόμη βελτίωση και περαιτέρω επικύρωση προτού χρησιμοποιηθεί στην κλινική. Παρά τους σημερινούς περιορισμούς, λέει ο Korem, “τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι κολπικοί μεταβολίτες έχουν τη δυνατότητα να προβλέψουν, μήνες πριν, ποιες γυναίκες είναι πιθανό να γεννήσουν πρόωρα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο προεκλαμψίας

Η ορμονική θεραπεία κατά την εγκυμοσύνη δεν μειώνει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού

Κάνει καλό η καφεΐνη στην εγκυμοσύνη;

Μειώθηκαν οι πρόωρες γεννήσεις εν μέσω πανδημίας στις ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τέσσερις τρόποι που οι σκεπτικιστές των εμβολίων παραπλανούν για την ιλαρά και πολλές άλλες λοιμώξεις

«Το πιο πειστικό πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι η κόρη μου έχει όλα της τα εμβόλια και ότι κάθε παιδίατρος και άτομο δημόσιας υγείας που γνωρίζω έχει εμβολιάσει τα παιδιά του», είπε η Meyerowitz-Katz. «Κανείς δεν θα το έκανε αυτό αν πίστευε ότι υπήρχαν σοβαροί κίνδυνοι».

Η ζάχαρη δεν κάνει τα παιδιά υπερκινητικά, προτείνει νευροεπιστήμονας

Οι ανταμοιβές χωρίς ζάχαρη έχουν επίσης αυτό το αποτέλεσμα, επομένως είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε αυτοκόλλητα, παιχνίδια ή μια διασκεδαστική δραστηριότητα ως κίνητρα για θετική συμπεριφορά. Ενώ η ζάχαρη μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή ώθηση ενέργειας, δεν μετατρέπει τα παιδιά σε υπερκινητικούς ανεμοστρόβιλους.

Οικογένεια των ΗΠΑ μολύνθηκε από σκουλήκι του εγκεφάλου μετά την κατανάλωση κρέατος αρκούδας

Έκθεση CDC: Σε μια παράξενη τροπή των γεγονότων, τουλάχιστον έξι μέλη μιας οικογένειας με καταγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες μολύνθηκαν από τριχινέλλωση, που είναι ένα σπάνιο παράσιτο στρογγυλού σκουληκιού, αφού έφαγαν κακοψημένο κρέας μαύρης αρκούδας.

ΕΚΑΒ: Αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την υγειονομική κάλυψη της διεξαγωγής του τελικού ποδοσφαιρικού αγώνα του UEFA Europa Conference League

ΕΚΑΒ: Έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο για την υγειονομική κάλυψη των επειγόντων περιστατικών που θα προκύψουν κατά την διεξαγωγή του τελικού ποδοσφαιρικού αγώνα του UEFA Europa Conference League, θέτοντας τις δυνάμεις του σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία: "Ο υπουργός εξαπολύει προσωπικές επιθέσεις πολιτικών φρονημάτων σε αναισθησιολόγους"

Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία: Κατηγορεί τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι «υποβάθμισε τις αντιδράσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε προεκλογικές ενέργειες και εξαπέλυσε προσωπικές πολιτικές επιθέσεις κατά των αναισθησιολόγων». 

Close Icon