Ρεπορτάζ Υγείας

«Πρέπει να αλλάξουμε»: Η συζήτηση για το χάπι της επόμενης μέρας στην Ιαπωνία

«Πρέπει να αλλάξουμε»: Η συζήτηση για το χάπι της επόμενης μέρας στην Ιαπωνία

Τον Οκτώβριο, μια έρευνα της Ιαπωνικής Ένωσης Μαιευτήρων και Γυναικολόγων διαπίστωσε ότι το 40 τοις εκατό των μελών της ήταν κατά της πρότασης. Συνολικά, το 92 τοις εκατό δήλωσε ότι είχε ανησυχίες, με την έκθεση να αναφέρει ότι «αυτή η χώρα πρέπει να βελτιώσει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πριν σκεφτεί εάν θα διαθέσει το χάπι έκτακτης ανάγκης αντισύλληψης χωρίς ιατρική συνταγή».

«Πρέπει να αλλάξουμε»: Η συζήτηση για το χάπι της επόμενης μέρας στην Ιαπωνία Η επείγουσα αντισύλληψη δεν μπορεί να αγοραστεί χωρίς την έγκριση γιατρού στην Ιαπωνία και δεν καλύπτεται από δημόσια ασφάλιση υγείας, επομένως μπορεί να κοστίσει έως και 150 USD Όταν η Megumi Ota χρειαζόταν το χάπι της επόμενης μέρας στην Ιαπωνία, δεν μπορούσε να πάρει έγκαιρα συνταγή, σύμφωνα με μια πολιτική που οι ακτιβιστές αποκαλούν μια προσπάθεια «ελέγχου» των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών.

«Ήθελα να το πάρω, αλλά δεν τα κατάφερα για ένα Σαββατοκύριακο», όταν οι περισσότερες κλινικές είναι κλειστές, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Αδυνατώντας να κανονίσω ένα ραντεβού στις 72 ώρες μετά το σεξ, όταν το φάρμακο είναι πιο αποτελεσματικό, «Απλώς έπρεπε να το αφήσω στην τύχη και έμεινα έγκυος». Είναι επίσης το μόνο φάρμακο που πρέπει να λαμβάνεται μπροστά σε έναν φαρμακοποιό για να σταματήσει να πωλείται στη μαύρη αγορά.

Τα δικαιώματα για την άμβλωση είναι εξίσου περιοριστικά, λένε οι ακτιβιστές, με τη συναίνεση που απαιτείται από έναν άνδρα σύντροφο και η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη επιλογή επειδή τα χάπια για την άμβλωση δεν είναι ακόμη νόμιμα.

Τον Οκτώβριο σχηματίστηκε μια κυβερνητική επιτροπή για να μελετήσει εάν το χάπι της επόμενης μέρας θα έπρεπε να πωλείται στο φαρμακείο, όπως στη Βόρεια Αμερική, στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και σε ορισμένες ασιατικές χώρες.

Ωστόσο, οι γυναικολόγοι έχουν εκφράσει ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένου του ότι θα μπορούσε να αυξήσει την εξάπλωση ασθενειών ενθαρρύνοντας το περιστασιακό, απροστάτευτο σεξ.

Η Ότα αποφάσισε να διακόψει την εγκυμοσύνη της αφού ο σύντροφός της, ο οποίος είχε αρνηθεί να χρησιμοποιήσει προφυλακτικά, αντέδρασε ψυχρά στην είδηση. «Απλώς ένιωσα αβοήθητη», είπε η 43χρονη, η οποία ήταν 36 ετών τότε και τώρα διευθύνει μια ομάδα υποστήριξης σεξουαλικών τραυμάτων.

Η Ιαπωνία έχει παγκόσμιας κλάσης ιατρική περίθαλψη, αλλά κατατάσσεται στην 120η θέση από 156 χώρες στον δείκτη χάσματος των φύλων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο οποίος μετρά την υγεία μεταξύ άλλων κατηγοριών.

«Στο σύστημα της Ιαπωνίας, υπάρχει η αντίληψη ότι οι γυναίκες μπορεί να κάνουν κατάχρηση ό,τι έχουν και να κάνουν κάτι λάθος», δήλωσε η υπέρμαχος των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων Asuka Someya.

«Υπάρχει μια ισχυρή πατερναλιστική τάση στον ιατρικό κόσμο. Θέλουν να κρατήσουν τις γυναίκες υπό τον έλεγχό τους».

Περιορισμένες επιλογές

Η συζήτηση έρχεται με τα δικαιώματα αναπαραγωγής στο παγκόσμιο προσκήνιο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ανώτατο Δικαστήριο φαίνεται έτοιμο να ανατρέψει μια απόφαση του 1973 που εγγυάται την πρόσβαση στις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο, ενώ η Πολωνία θέσπισε σχεδόν πλήρη απαγόρευση των τερματισμών πριν από λιγότερο από δύο χρόνια. Εκτιμάται ότι υπάρχουν 610.000 απρογραμμάτιστες εγκυμοσύνες κάθε χρόνο στην Ιαπωνία, σύμφωνα με έρευνα του 2019 από την Bayer και το Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Η άμβλωση είναι νόμιμη από το 1948 και είναι διαθέσιμη μέχρι τις 22 εβδομάδες, αλλά απαιτείται η συγκατάθεση του συζύγου ή του συντρόφου. Εξαιρέσεις παρέχονται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή ενδοοικογενειακής κακοποίησης ή εάν ο σύντροφος είναι νεκρός ή αγνοούμενος.

Μια βρετανική φαρμακευτική εταιρεία ζήτησε πέρυσι στις ιαπωνικές υγειονομικές αρχές για την έγκριση του χαπιού της για την άμβλωση, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Αλλά μέχρι να ληφθεί μια απόφαση, όσοι ζητούν τερματισμό πρέπει να υποβληθούν σε επέμβαση αφαίρεσης ιστού από τη μήτρα με μεταλλικό ή πλαστικό όργανο.

Η διαδικασία κοστίζει περίπου 100.000 έως 200.000 γιεν (800 έως 1.500 δολάρια), με τις εκτρώσεις σε τελευταίο στάδιο μερικές φορές ακόμη πιο ακριβές. Η Someya, η οποία έκανε έκτρωση ως φοιτήτρια, είπε ότι ήταν «τρομοκρατημένη» και εύχεται να μπορούσε να «επιλέξει πιο άνετα ανάμεσα σε διαφορετικές επιλογές». «Ενημερώθηκα για τον κίνδυνο να με αφήσει στείρα η εγχείρηση, αλλά σκέφτηκα ότι θα έφταιγα εγώ», είπε η 36χρονη, η οποία τώρα θεωρεί την άμβλωση ως ιατρική φροντίδα στην οποία αξίζουν πρόσβαση οι γυναίκες.

Οι επιλογές ελέγχου των γεννήσεων είναι επίσης περιορισμένες στην Ιαπωνία, όπου τα προφυλακτικά είναι μακράν η προτιμώμενη μέθοδος και οι εναλλακτικές λύσεις σπάνια συζητούνται ανοιχτά.

Τα αντισυλληπτικά χάπια εγκρίθηκαν το 1999, μετά από δεκαετίες διαβουλεύσεων από την κυβέρνηση — σε σύγκριση με μόλις έξι μήνες για το Viagra.

Σήμερα χρησιμοποιούνται μόνο από το 2,9 τοις εκατό των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, σε σύγκριση με το ένα τρίτο στη Γαλλία και σχεδόν το 20 τοις εκατό στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ για το 2019.

Εν τω μεταξύ, τα σπιράλ, τα οποία βρίσκονται μέσα στη μήτρα για να αποτρέψουν την εγκυμοσύνη, χρησιμοποιούνται κατά 0,4%, ενώ τα εμφυτεύματα και οι ενέσεις δεν είναι καθόλου διαθέσιμα.

«Πρέπει να αλλάξουμε»  

Η γυναικολόγος Sakiko Enmi, ηγετικό μέλος της εκστρατείας για καλύτερη πρόσβαση στο χάπι της επόμενης μέρας, είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να σέρνει τα πόδια της.

Η λεβονοργεστρέλη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στην επείγουσα αντισύλληψη για την καθυστέρηση ή την πρόληψη της ωορρηξίας, είναι νόμιμο στην Ιαπωνία για περισσότερο από μια δεκαετία.

Αλλά “δεν φτάνει σε αυτούς που το χρειάζονται πραγματικά, λόγω της κακής προσβασιμότητας και της τιμής”, είπε η Enmi.

Οι γυναίκες μπορούν να συμβουλευτούν έναν γιατρό στο διαδίκτυο, αλλά και πάλι πρέπει να πάρουν το χάπι της επόμενης μέρας μπροστά σε έναν φαρμακοποιό – το μόνο φάρμακο της Ιαπωνίας που έχει αυτή την απαίτηση ως πρότυπο, λέει η Φαρμακευτική Ένωση του Τόκιο.

Μια προηγούμενη κυβερνητική επιτροπή απέρριψε τη διάθεση της επείγουσας αντισύλληψης χωρίς ιατρική συνταγή το 2017 και πολλοί γιατροί παραμένουν αντίθετοι στην αλλαγή.

Τον Οκτώβριο, μια έρευνα της Ιαπωνικής Ένωσης Μαιευτήρων και Γυναικολόγων διαπίστωσε ότι το 40 τοις εκατό των μελών της ήταν κατά της πρότασης. Συνολικά, το 92 τοις εκατό δήλωσε ότι είχε ανησυχίες, με την έκθεση να αναφέρει ότι «αυτή η χώρα πρέπει να βελτιώσει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πριν σκεφτεί εάν θα διαθέσει το χάπι έκτακτης ανάγκης αντισύλληψης χωρίς ιατρική συνταγή».

Η Enmi, ωστόσο, είναι ανένδοτη για το τι πρέπει να συμβεί. «Πρέπει να αλλάξουμε», είπε. «Θα πρέπει να επιτρέπεται στις γυναίκες να παίρνουν αποφάσεις μόνες τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έως και 6% ποσοστά αποτυχίας για τις μόνιμες μεθόδους αντισύλληψης

HB - Οι υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας αποτυγχάνουν να συμπεριλάβουν τις μαύρες Βρετανίδες

Η πανδημία COVID-19 συνδέεται με καθυστερήσεις στην περίθαλψη σεξουαλικής υγείας

Σε νέα έρευνα, οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα αρσενικό, μη ορμονικό αντισυλληπτικό χάπι που είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε ποντίκια.

Τι πρέπει να κάνετε αν το προφυλακτικό γλιστρήσει στον κόλπο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσωπικός  Γιατρός : Είναι ανάγκη να δοθεί παράταση στη διαδικασία εγγραφής γιατρών

‘’Είναι ανάγκη να οριστεί επακριβώς το ποιες θα είναι οι σχέσεις του προσωπικού γιατρού με τους εγγεγραμμένους σε αυτόν ασφαλισμένους και να δοθεί παράταση στη διαδικασία εγγραφής .’’ λέει ο τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής Μάριος Πυρπασόπουλος.

Nέα Βρετανική Επιστημονική Έρευνα προειδοποιεί τις γυναίκες για τους κινδύνους της φυτοφαγικής διατροφής

Η νέα μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να κατανοηθεί καλύτερα ο δυνητικός κίνδυνος από τις φυτοφαγικές δίαιτες σε βάθος χρόνου και τι μπορεί να γίνει για να μετριαστούν αυτοί οι κίνδυνοι».

Σεξουαλική δυσλειτουργία, απώλεια μαλλιών που συνδέονται με Μακρά COVID

Ο Haroon, αναπληρωτής κλινικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, λέει ότι ένας λόγος που φάνηκε ότι οι νεότεροι άνθρωποι είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα μακράς διάρκειας COVID μπορεί να είναι ότι οι ηλικιωμένοι με COVID ήταν πιο πιθανό να νοσηλευτούν και δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη μελέτη.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από ευλογιά των πιθήκων από άνθρωπο σε κατοικίδιο

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εξαπλωθεί μέσω στενής, προσωπικής επαφής, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης επαφής με εξάνθημα, ψώρα ή σωματικά υγρά από άτομο με τον ιό ή επαφή με υφάσματα ή αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από κάποιον που έχει τον ιό.