Ρεπορτάζ Υγείας

Πρ. Πρωθυπουργός Πολωνίας: «Οι πρόσφυγες μεταφέρουν ασθένειες»

Πρ. Πρωθυπουργός Πολωνίας: «Οι πρόσφυγες μεταφέρουν ασθένειες»

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Πολωνίας Γιάροσλαβ σοκάρει με τον ισχυρισμό ότι οι μουσουλμάνοι μετανάστες που φτάνουν σήμερα στην Ευρώπη μεταφέρουν ασθένειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τον τοπικό πληθυσμό.

Το εν λόγω σχόλιο, πυροδότησε την έντονη επίπληξη του πολιτικού άνδρα της Πολωνίας από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Μάλιστα, ένας πολιτικός της Αριστεράς, ο Janusz Palikot, ισχυρίστηκε πως τέτοιου είδους ρατσιστικές ρήσεις μόνο τον Αδόλφο Χίτλερ δεν θα έκαναν να ντρέπεται.

Η σημερινή πολωνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να λάβει 7.000 πρόσφυγες, στο πλαίσιο ενός σχεδίου επανεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο οι εκπρόσωποι της Καθολικής Πολωνίας αντιτίθενται σθεναρά σε οποιαδήποτε βοήθεια είναι να λάβουν μουσουλμάνοι πρόσφυγες.

«Υπάρχουν ήδη ενδείξεις για την εμφάνιση των πολύ επικίνδυνων ασθενειών που δεν έχουμε δει στην Ευρώπη για μεγάλο χρονικό διάστημα: χολέρα στα ελληνικά νησιά, δυσεντερία στη Βιέννη. Διάφορα είδη παρασίτων, τα πρωτόζωα, τα οποία δεν είναι επικίνδυνα στους οργανισμούς αυτών των ανθρώπων, αλλά θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα εδώ», σημείωσε μεταξύ άλλων στο ρατσιστικό του παραλήρημα ο πρώην Πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι «δεν υπάρχει συστηματική σύνδεση μεταξύ της μετανάστευσης και της εισαγωγής των μολυσματικών ασθενειών».

«Συνήθως, οι κοινές μεταδοτικές ασθένειες κυκλοφορούν στις χώρες υποδοχής, όπως και στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες», είπε ο Δρ Guenael Rodier, διευθυντής του τμήματος μεταδοτικών ασθενειών στα γραφεία του ΠΟΥ στην Ευρώπη.

«Η εισαγωγή μιας εξωτικής ασθένειας που είναι σπάνια, συμβαίνει όταν η χώρα αυτή τείνει να περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό από τακτικούς ταξιδιώτες και τουρίστες και όχι πρόσφυγες ή μετανάστες».

Βουλευτικές εκλογές γίνονται στην Πολωνία στις 25 Οκτωβρίου και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν να προηγείται το κόμμα του κ. Κατσίνσκι με 36%, δώδεκα μονάδες μπροστά από την Πλατφόρμα, το κεντροδεξιό κόμμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δωρεά σύγχρονου εξοπλισμού ασφαλείας στο ΕΚΑΒ από το Ίδρυμα "Αντώνιος & Ιωάννης Αγγελικούσης"

Ο υπουργός Υγείας της Odisha πέθανε μετά από πυροβολισμό από αστυνομικό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το  αυτοστίγμα επηρεάζει τον έλεγχο της γλυκόζης αίματος σε άτομα με διαβήτη τύπου 1

Αν και η διαπίστωση της συσχέτισης μεταξύ του αυτοστίγματος και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c είναι σημαντική, απαιτείται περαιτέρω διαχρονική έρευνα για να προσδιοριστεί εάν το αυτοστίγμα οδηγεί σε υποβέλτιστη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη HbA1c", δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Yukiko Onishi MD, Ph.D., του Ινστιτούτου Ιατρικής Επιστήμης, Asahi Life Foundation, στο Τόκιο. "Αυτή η έρευνα υποστηρίζει και αναδεικνύει τη σημασία της εξάλειψης του αυτοστίγματος κατά τη θεραπεία των ατόμων με διαβήτη τύπου 1".

H Κίνα λέει ότι οι θάνατοι από covid μειώθηκαν κατά σχεδόν 80 τοις εκατό

Η ανακοίνωση ήρθε κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης δημόσιας αργίας της Κίνας, της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς, με τις αρχές να προειδοποιούν προηγουμένως ότι η περίοδος των μαζικών ταξιδιών και των κοινωνικών συγκεντρώσεων μπορεί να προκαλέσει νέα έξαρση των λοιμώξεων. Από την Τρίτη, περίπου 664 εκατομμύρια ταξίδια είχαν πραγματοποιηθεί σε εθνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια της ταξιδιωτικής περιόδου της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς, μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV, επικαλούμενο επίσημα στοιχεία.

Οι ανισότητες στην πρόσβαση στη μεταμόσχευση νεφρού μπορούν να μειωθούν μέσω μιας πολυεπίπεδης προσπάθειας βελτίωσης της ποιότητας, σύμφωνα με μελέτη

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι παρεμβάσεις μείωσαν την ανισότητα των μεταμοσχεύσεων και αύξησαν την επιβίωση μετά τη μεταμόσχευση, αλλά κανένα από τα δύο αποτελέσματα δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντικό. "Είμαι υπερήφανος για τα αποτελέσματα της επιβίωσης μετά τη μεταμόσχευση, ιδίως δεδομένου ότι τα ποσοστά αποδοχής οργάνων μας είναι σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερα από τον εθνικό μέσο όρο", δήλωσε ο Δρ DuBay. Σημείωσε επίσης ότι πέρυσι, το κέντρο του είχε τις δεύτερες περισσότερες προσθήκες στη λίστα αναμονής στις ΗΠΑ.

Η όσφρησή σας θα μπορούσε να προβλέψει πόσο θα ζήσετε

Προσδόκιμο ζωής: Ένα απλό τεστ οσμής που διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως πολύτιμο εργαλείο για την αξιολόγηση του κινδύνου αδυναμίας ή ανθυγιεινής γήρανσης.

Απειλητικά email: Και πάλι φάρσα σε νοσοκομεία, στο αεροδρόμιο και σε εκκλησία

Απειλητικά email: Οκτώ νέα απειλητικά e-mail έφτασαν σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, έξι νοσοκομεία της Αττικής (Γεννηματάς, Παμμακάριστος, Ερρίκος Ντυνάν, Τζάνειο, Ευαγγελισμός και Παίδων) καθώς και σε μία εκκλησία, αλλά αποδείχτηκαν φάρσα.

Ο περιορισμός της διαφήμισης τυχερών παιχνιδιών θα μπορούσε να μειώσει τις σχετικές βλάβες, ιδίως σε ευάλωτα άτομα

"Τέτοιοι περιορισμοί θα μπορούσαν όχι μόνο να μειώσουν τη συνολική βλάβη, αλλά και να μετριάσουν τον αντίκτυπο της διαφήμισης στις ανισότητες που σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια". Η ίδια πρόσθεσε: "Η μελέτη μας έδειξε ότι οι στρατηγικές πρόληψης των βλαβών για τη δημόσια υγεία θα πρέπει ιδανικά να περιλαμβάνουν μια σειρά πολιτικών που περιορίζουν την έκθεση στη διαφήμιση, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων"

Η προεκλαμψία στις μητέρες συνδέεται με τετραπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά τη δεκαετία μετά τον τοκετό

Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι οι γυναίκες που είναι πιθανότερο να ωφεληθούν από τον έλεγχο είναι εκείνες που είχαν προεκλαμψία μετά την ηλικία των 35 ετών και εκείνες που την εμφάνισαν περισσότερες από μία φορές. Η πρόληψη θα πρέπει να ξεκινήσει μέσα σε μια δεκαετία από τον τοκετό, για παράδειγμα, με τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και την ενημέρωση των γυναικών σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως το κάπνισμα και η αδράνεια"