Ρεπορτάζ Υγείας

ΠΟΥ: Εξέδωσε δήλωση προβλέποντας το τέλος της «φάσης έκτακτης ανάγκης» της πανδημίας COVID-19 φέτος

ΠΟΥ: Εξέδωσε δήλωση προβλέποντας το τέλος της «φάσης έκτακτης ανάγκης» της πανδημίας COVID-19 φέτος

Ένα μοντέλο με επιρροή προβλέπει ότι σχεδόν όλα τα έθνη θα έχουν ξεπεράσει το κύμα Omicron έως τα μέσα Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και άλλων χωρών με πολιτικές «μηδενικής COVID». Το κύμα θα αφήσει πίσω του υψηλά επίπεδα ανοσίας - τόσο από μόλυνση όσο και από εμβολιασμό - που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλά επίπεδα μετάδοσης για πολλές εβδομάδες ή μήνες.

ΠΟΥ: Εάν η Omicron αυξήσει την παγκόσμια ανοσία, η πιο διαχειρίσιμη φάση της COVID θα μπορούσε να είναι η επόμενη, λένε οι ειδικοί .Ο ΠΟΥ εξέδωσε δήλωση προβλέποντας το τέλος της «φάσης έκτακτης ανάγκης» της πανδημίας COVID-19 φέτος Τα τεστ COVID στο σπίτι θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε «βιώσιμα» με τον κορωνοϊό, λέει ειδικός μολυσματικών ασθενειών Ο ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες Δρ. Amesh Adalja συμμετέχει στο «Cavuto Live» για να παρέχει πληροφορίες για την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι αξιωματούχοι της παγκόσμιας υγείας προσφέρουν ελπίδα ότι η υποχώρηση του κύματος Omicron θα μπορούσε να δώσει τη θέση της σε μια νέα, πιο διαχειρίσιμη φάση της πανδημίας COVID-19, παρόλο που προειδοποιούν για δύσκολες εβδομάδες που έρχονται και την πιθανότητα εμφάνισης μιας άλλης, πιο επικίνδυνης παραλλαγής.

Στις ΗΠΑ, τα κρούσματα έχουν κορυφωθεί και μειώνονται ραγδαία, ακολουθώντας ένα πρότυπο που παρατηρείται στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, με τους ερευνητές να προβλέπουν μια περίοδο χαμηλής εξάπλωσης σε πολλές χώρες έως τα τέλη Μαρτίου. Αν και οι θάνατοι στις ΗΠΑ – τώρα στους 2.000 κάθε μέρα – εξακολουθούν να αυξάνονται, οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να μειώνονται και αναμένεται να ακολουθήσει μείωση των θανάτων. Οι ενθαρρυντικές τάσεις μετά από δύο χρόνια δυστυχίας για τον κορωνοϊό έχουν φέρει έναν αισθητά ελπιδοφόρο τόνο από τους ειδικούς στον τομέα της υγείας.

Οι ρόδινες προβλέψεις έχουν καταρρεύσει στο παρελθόν, αλλά αυτή τη φορά υποστηρίζονται από αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί ασημένια επένδυση της όμικρον:

Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή θα αφήσει πίσω της εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ανοσίας. Την Κυριακή, ο Δρ. Anthony Fauci μίλησε στο ABC “This Week” για ένα “καλύτερο σενάριο” όπου η COVID-19 θα έπεφτε σε διαχειρίσιμα επίπεδα, ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να μπορέσουν να “επιστρέψουν σε έναν βαθμό κανονικότητας”.

Και τη Δευτέρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε μια δήλωση προβλέποντας το τέλος της «φάσης έκτακτης ανάγκης» της πανδημίας φέτος και λέγοντας ότι η παραλλαγή Omicron «προσφέρει εύλογη ελπίδα για σταθεροποίηση και ομαλοποίηση».

Τόσο ο Fauci όσο και ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Δρ. Hans Kluge, προειδοποίησαν ότι είναι πιθανό να εμφανιστούν νέες παραλλαγές, αλλά με τον εμβολιασμό, τις νέες φαρμακευτικές θεραπείες και —κατά τη διάρκεια των αυξήσεων— τις δοκιμές και τις μάσκες, ο κόσμος θα μπορούσε να φτάσει σε λιγότερο ανασταλτικό επίπεδο ασθένειας στο οποίο ο ιός είναι, όπως το είπε ο Fauci, «ουσιαστικά ενσωματωμένος στις γενικές λοιμώξεις του αναπνευστικού με τις οποίες έχουμε μάθει να ζούμε».

Στις ΗΠΑ, τα νέα κρούσματα ανέρχονται κατά μέσο όρο σε εξαιρετικά υψηλά 680.000 ημερησίως, από το υψηλότερο όλων των εποχών πάνω από 800.000 λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα πριν.

Τα μέρη στις ΗΠΑ όπου χτύπησε πρώτα η omicron σημειώνουν τις πιο απότομες μειώσεις. Νέα κρούσματα στα βορειοανατολικά είναι ρινική κατάδυση, ενώ άλλες πολιτείες – η Αριζόνα, το Τέξας, το Όρεγκον, το Κάνσας και η Βόρεια Ντακότα μεταξύ αυτών – εξακολουθούν να περιμένουν ανακούφιση.

Πτώση, επίσης, έχουν και οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία των ΗΠΑ με επιβεβαιωμένη COVID-19. Είναι κατά μέσο όρο σχεδόν 20.000 ανά ημέρα, σημειώνοντας μείωση περίπου 7% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Αυτοί οι αριθμοί περιλαμβάνουν ασθενείς που πήγαν στο νοσοκομείο για άλλους λόγους και βρέθηκαν θετικοί. Αλλά ακόμη και μετά την καταγραφή αυτών των τυχαίων λοιμώξεων, η τάση είναι ελπιδοφόρα. Τα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης λιώνουν εξαιτίας των εισαγωγικών του Bari Weiss για την COVID

Ένα μοντέλο με επιρροή προβλέπει ότι σχεδόν όλα τα έθνη θα έχουν ξεπεράσει το κύμα Omicron έως τα μέσα Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και άλλων χωρών με πολιτικές «μηδενικής COVID». Το κύμα θα αφήσει πίσω του υψηλά επίπεδα ανοσίας – τόσο από μόλυνση όσο και από εμβολιασμό – που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλά επίπεδα μετάδοσης για πολλές εβδομάδες ή μήνες.

«Με τι θα καταλήξουμε στο τέλος αυτού;» είπε ο Δρ Κρίστοφερ Μάρεϊ από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ο οποίος ανέπτυξε το μοντέλο του Ινστιτούτου για Μετρήσεις και Αξιολόγηση της Υγείας που παρακολουθήθηκε στενά. «Καταλήγουμε με τα υψηλότερα επίπεδα παγκόσμιας ανοσίας που έχουμε δει στην πανδημία».

Το μοντέλο εκτιμά ότι το 57% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει ήδη μολυνθεί από τον ιό τουλάχιστον μία φορά.

Μια άλλη ερευνητική ομάδα, η οποία συνδυάζει πολλά μοντέλα και μοιράζεται τις προβλέψεις με τον Λευκό Οίκο, προβλέπει έντονη μείωση των λοιμώξεων στις ΗΠΑ έως τον Απρίλιο, εκτός εάν εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή που μπορεί να παρακάμψει τα αυξανόμενα επίπεδα ανοσίας.

«Θα ήταν επικίνδυνο να ξεχάσουμε αυτή την πιθανότητα, όπως μας έχει πιάσει στο παρελθόν», είπε η Katriona Shea από το Pennsylvania State University, ηγέτης της ομάδας που συγκεντρώνει τα μοντέλα.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι προβλέψεις δείχνουν ότι 16.000 έως 98.000 περισσότεροι Αμερικανοί πεθαίνουν πριν περάσει το κύμα Omicron.

Ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 870.000.

«Ακόμα κι αν προβάλλουμε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον, αυτή τη στιγμή εξακολουθούμε να έχουμε μεγάλη εξάπλωση της COVID, μεγάλη πίεση στα νοσοκομειακά μας συστήματα και οι θάνατοι δεν έχουν φτάσει ακόμη στο αποκορύφωμά τους», δήλωσε η Lauren Ancel Meyers, διευθύντρια του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Κοινοπραξία Μοντελοποίησης COVID-19. «Υπάρχει ακόμη πολύς πόνος πριν η όμικρον να έχει την πορεία της», είπε, αλλά πρόσθεσε: «Είναι πολύ εύλογο ότι η όμικρον θα είναι ένα σημείο καμπής όσον αφορά τη σχέση μας με αυτόν τον ιό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στη Βρετανία από 27/01

Οι ανεμβολίαστοι προκαλούν κρίση στις αρχές της βιοηθικής

Αποφάσεις του Ιταλικού Υπουργείου Υγείας για την επέκταση της τρίτης δόσης του εμβολίου covid και στους εφήβους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι Αμερικανοί δοκιμάζουν πολλά πράγματα για να ανακουφίσουν τον χρόνιο πόνο στην πλάτη

Τελικά, «η ανταπόκριση στη θεραπεία είναι μεταβλητή μεταξύ των ασθενών και δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί τι λειτουργεί καλύτερα για κάθε ασθενή, εκτός από τη δοκιμή και το λάθος», λέει ο Cole.

Covid Αστικά λύματα 24/5: Μειωμένο ιικό φορτίο στη μισή χώρα

Κορωνοϊός Λύματα 24/5: Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Φλόριντα ερευνούν «υποτιθέμενη» υπόθεση ευλογιάς των πιθήκων

Ο Oyewale Tomori, ένας ιολόγος που προηγουμένως ήταν επικεφαλής της Ακαδημίας Επιστημών της Νιγηρίας και συμμετέχει σε συμβούλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι είναι «έκπληκτος» από το τρέχον ξέσπασμα.

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Ο νόμος "Γιατρός για όλους" θίγει την αξιοπρέπεια του γιατρού - Προσφυγή στο ΣτΕ

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ αποφάσισε τη διενέργεια νομικών ενεργειών κατά του νομοσχεδίου και προσφυγή στο ΣτΕ με σκοπό τη διασφάλιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.