Ρεπορτάζ Υγείας

ΠΟΕΔΗΝ PCR: Τα Νοσοκομεία αγοράζουν PCR από ιδιωτικά διαγνωστικά πολύ πιο φθηνά από 47 ευρώ

ΠΟΕΔΗΝ PCR: Τα Νοσοκομεία αγοράζουν PCR από ιδιωτικά διαγνωστικά πολύ πιο φθηνά από 47 ευρώ

ΠΟΕΔΗΝ PCR: Τα Νοσοκομεία αγοράζουν PCR από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα πολύ πιο φθηνά από το πλαφόν των 47 ευρώ, όπως κατέδειξε σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ.

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στην εφαρμογή πλαφόν για μοριακό PCR test στα 47 ευρώ εκ μέρους της Κυβέρνησης, την στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες διατίθενται δωρεάν τεστ για τους πολίτες ή σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Ηυπερασπιστιτική γραμμή της Πολιτείας υπήρξε από την αρχή το γεγονός ότι οι χαμηλότερες τιμές δεν θα έκαναν συμφέρουσα τη διενέργεια των τεστ από μεριάς των διαγνωστικών κέντρων και φαρμακείων στη χώρα. Σας αποτέλεσμα, μόνο τα πολύ μεγάλα διαγνωστικά θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν και αυτό θα ζημίωνε τους ίδιους τους πολίτες. Ωστόσο, όπως φαίνεται και από την σημερινή ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχει σημαντικό περιθώριο διαπραγμάτευσης στις τιμές.

Τι δήλωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ

Αφενός, η ΠΟΕΔΗΝ έθιξε το γεγονός ότι όλες οι νοσοκομειακές δομές θα έπρεπε 2 ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας να διαθέτουν μοριακό αναλυτή, έτσι ώστε να μπορούν να διεξάγουν τα δικά τους τεστ χωρίς να χρειάζεται σύμβαση με ιδιωτικά εργαστήρια. Ωστόσο, αυτές οι συμβάσεις εμφανίζονται να καλύπτουν πολύ χαμηλότερο κόστος για τη διενέργεια μοριακού τεστ (PCR test) σε σχέση με το πρόσφατο πλαφόν των 47 ευρώ. Ως παραδείγματα δίνονται τα εξής:

  • Το Νοσοκομείο ΓΝΑ Γεννηματάς κατοχύρωσε από τις 27 Απριλίου 2021 τιμή 25,90 ευρώ όταν μάλιστα η λιανική τιμή ανήρχετο σε 60 ευρώ.
  • Ακριβώς την ίδια τιμή κατοχύρωσε και το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης.
  • Τα εν λόγω νοσοκομεία ανήρτησαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ διαγωνισμό για τη διενέργεια μοριακού τεστ κάτω των 18 ευρώ (17,97 ευρώ).

Ταυτόχρονα, στο δελτίο τύπου της η ΠΟΕΔΗΝ επεσήμανε πως με ενδεχόμενη συνταγογράφηση του PCR test από τον ΕΟΠΥΥ, η τιμή θα ήταν γύρω στα 20 ευρώ, δηλαδή σύμφωνα με τις τιμές που ισχύουν για τα νοσοκομεία. Επομένως, το πλαφόν χαρακτηρίζεται εξαιρετικά υψηλό και σαφώς ευνοεί τα ιδιωτικά διαγνωστικά.

Κλείνοντας, από την ΠΟΕΔΗΝ ήταν πολύ επικριτικοί ως προς το ρόλο του ΕΟΔΥ: “Ο ΕΟΔΥ δεν είναι Στατιστική Υπηρεσία για να καταγράφει τα κρούσματα και μόνο. Που είναι οι Κινητές Ομάδες Υγείας να βρίσκονται σε κάθε γειτονιά για να λαμβάνουν δείγματα δωρεών για τεστ κορωνοϊού; Η εξέταση PCR θα πρέπει να συνταγογραφείται και να παρέχεται δωρεάν. Σήμερα παρατηρείται κοσμοσυρροή στα ΤΕΠ των εφημερευόντων Νοσοκομείων, πολλοί εκ των οποίων μόνο και μόνο να κάνουν το τεστ επειδή δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν. Επιτέλους σοβαρευτείτε.” 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στα 47 ευρώ από την Πέμπτη το πλαφόν για PCR test

Ανακοινώσεις αύριο ως προς το πλαφόν των PCR test

Δημοσιεύτηκε η νέα ΚΥΑ με τα έκτακτα μέτρα

Περιορισμούς στη διασκέδαση και στα γήπεδα από 3 Ιανουαρίου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς οι φροντιστές ατόμων με άνοια μπορούν να περιηγηθούν στις διακοπές

Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο με απώλεια μνήμης και στους φροντιστές του είναι η παρουσία σας. Οι φροντιστές συχνά δεν βγαίνουν έξω και νιώθουν μοναξιά - μια κατάσταση που επιδεινώνεται με το να είναι όλη μέρα στο σπίτι με ένα άτομο που δεν μπορεί να ασχοληθεί μαζί τους.

Οι νέοι επιζώντες από καρκίνο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου - παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αυτόν τον κίνδυνο

Επίσης, το εισόδημα του νοικοκυριού <$50Κ/έτος αύξησε δυσανάλογα τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου στους επιζώντες σε σύγκριση με τους χωρίς ιστορικό καρκίνου.

Το ιατρικό ανακοινωθέν του Γ. Ν. Σερρών για την τραγωδία στο 9ο Δημοτικό Σχολείο

Σέρρες: Το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών έβγαλε ιατρικό ανακοινωθέν, σχετικά με την προσκόμιση του άτυχου 11χρονου που έχασε τη ζωή του από την έκρηξη στο 9ο δημοτικό σχολείο, καθώς και των άλλων 2 παιδιών που διέφυγαν τον κίνδυνο.