Ρεπορτάζ Υγείας

Pfizer και BioNTech: Τρεις δόσεις του εμβολίου τους «εξουδετερώνουν» την παραλλαγή omicron

Pfizer και BioNTech: Τρεις δόσεις του εμβολίου τους «εξουδετερώνουν» την παραλλαγή omicron

Οι τίτλοι μετά την αναμνηστική δόση είναι συγκρίσιμοι με τίτλους που παρατηρούνται μετά από δύο δόσεις έναντι του ιού άγριου τύπου που σχετίζονται με υψηλά επίπεδα προστασίας», ανέφεραν οι εταιρείες σε κοινή ανακοίνωση.

Pfizer και BioNTech: Μια νέα μελέτη με επικεφαλής το Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας της Αφρικής φέρεται να υποδηλώνει ότι η παραλλαγή omicron COVID-19 ξεφεύγει από την ανοσία αντισωμάτων που προκαλείται από δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech. Τα αρχικά δεδομένα της Νότιας Αφρικής από 12 ασθενείς έδειξαν επίσης ότι διατηρείται σημαντική ανοσία σε άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα και είχαν μολυνθεί στο παρελθόν.

Έξι από τους συμμετέχοντες δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό μόλυνσης από SARS-CoV-2 ούτε ανιχνεύσιμα αντισώματα νουκλεοκαψιδίου ενδεικτικά προηγούμενης μόλυνσης. Παρατηρήθηκε μια μείωση 41 φορές στα εξουδετερωτικά αντισώματα που προκαλούνται από το εμβόλιο σε σύγκριση με το προγονικό στέλεχος του ιού, είπαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, εκείνοι με προηγούμενη μόλυνση που είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου ήταν ως επί το πλείστον σε θέση να εξουδετερώσουν την παραλλαγή και είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων.

Τα αποτελέσματα, έγραψαν οι διεθνείς συγγραφείς σε ένα διαδικτυακό χειρόγραφο, έδειξαν «πολύ πιο εκτεταμένη απόδραση» αλλά ελλιπή διαφυγή σε αυτούς τους ανθρώπους. «Προηγούμενη λοίμωξη, ακολουθούμενη από εμβολιασμό ή αναμνηστικό είναι πιθανό να αυξήσει το επίπεδο εξουδετέρωσης και πιθανότατα να προσφέρει προστασία από σοβαρή ασθένεια στη μόλυνση από την όμικρον», κατέληξαν.

Η μελέτη δεν συμπεριέλαβε άτομα που είχαν λάβει αναμνηστικές δόσεις.

“Οι κλινικές επιπτώσεις αυτών των σημαντικών εργαστηριακών δεδομένων πρέπει να προσδιοριστούν. Είναι πιθανό ότι το αποτέλεσμα θα ήταν μικρότερη προστασία από εμβόλια έναντι λοιμώξεων και ασθενειών.

Είναι σημαντικό ότι οι περισσότεροι εμβολιολόγοι συμφωνούν ότι τα τρέχοντα εμβόλια θα εξακολουθούν να προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες και θάνατο

Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμο να εμβολιαστούν όλοι», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Africa Health Research Institute Willem Hanekom σε συνοδευτική δήλωση.

Η έρευνα έχει υποβληθεί στον διακομιστή προεκτύπωσης medRxiv και τα αποτελέσματα δεν έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους. Απαντώντας σε tweet από τον καθηγητή του Africa Health Research Institute, Alex Sigal, που περιγράφει λεπτομερώς τα αποτελέσματα, ο επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) Soumya Swaminathan είπε ότι αναμενόταν πτώση της ανταπόκρισης αντισωμάτων των εμβολιασμένων ατόμων στην παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία.

“Όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλη πτώση στην εξουδετέρωση της #OmicronVirus από εμβολιασμένους ορούς Biontech. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν θα λειτουργήσουν – η ανοσία των Τ κυττάρων είναι πιθανό να επιμείνει. Περιμένετε περισσότερες μελέτες”, έγραψε στο Twitter.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής μετά την πτώση της Omicron στο έδαφος των ΗΠΑ Ο ΠΟΥ έχει πει ότι τα τρέχοντα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά, παρόλο που τα κρούσματα στη Νότια Αφρική έχουν αυξηθεί.

Όλα αυτά έρχονται μια μέρα πριν οι κατασκευαστές εμβολίων Pfizer και BioNTech ανακοινώσουν την Τετάρτη ότι τρεις δόσεις του εμβολίου τους «εξουδετερώνουν» την παραλλαγή και ότι δύο δόσεις «δείχνουν σημαντικά μειωμένους τίτλους εξουδετέρωσης». “Τα δεδομένα δείχνουν ότι μια τρίτη δόση BNT162b2 αυξάνει τους τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά 25 φορές σε σύγκριση με δύο δόσεις έναντι της παραλλαγής omicron.

Οι τίτλοι μετά την αναμνηστική δόση είναι συγκρίσιμοι με τίτλους που παρατηρούνται μετά από δύο δόσεις έναντι του ιού άγριου τύπου που σχετίζονται με υψηλά επίπεδα προστασίας», ανέφεραν οι εταιρείες σε κοινή ανακοίνωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Ιταλία κάνει τη ζωή πιο άβολη για τα μη εμβολιασμένα άτομα αυτές τις γιορτές

"Ασπίδα" για την Όμικρον ο εμβολιασμός - Πότε ανοίγει το πρώτο ραντεβού για τα παιδιά

Η παραλλαγή Omicron μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης με SARS-CoV-2 ισχυρίζεται νέα μελέτη

Η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή πιο θανατηφόρα ή και τα δύο, λέει επιστήμονας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί ορισμένες κοινότητες δεν έχουν εμπιστοσύνη στους γιατρούς και στις προσπάθειες δημόσιας υγείας

«Οι άνθρωποι εμπιστεύονται κυριολεκτικά στους γιατρούς την υγεία και τη ζωή τους», είπε ο Σαλέρνο. "Χωρίς εμπιστοσύνη, οι ασθενείς έχουν ελάχιστο λόγο να ακολουθούν τις συμβουλές των γιατρών τους. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί αυτό είναι ανησυχητικό."

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στις δοκιμές COVID-19

Ωστόσο, η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι η επίγνωση του πού μπορούν να αγοράσουν τεστ πλευρικής ροής παραμένει εμπόδιο (όπως η δυνατότητα αγοράς κιτ δοκιμών από μεγάλα σούπερ μάρκετ).

Προσωπικός  Γιατρός : Είναι ανάγκη να δοθεί παράταση στη διαδικασία εγγραφής γιατρών

‘’Είναι ανάγκη να οριστεί επακριβώς το ποιες θα είναι οι σχέσεις του προσωπικού γιατρού με τους εγγεγραμμένους σε αυτόν ασφαλισμένους και να δοθεί παράταση στη διαδικασία εγγραφής .’’ λέει ο τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής Μάριος Πυρπασόπουλος.

Nέα Βρετανική Επιστημονική Έρευνα προειδοποιεί τις γυναίκες για τους κινδύνους της φυτοφαγικής διατροφής

Η νέα μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να κατανοηθεί καλύτερα ο δυνητικός κίνδυνος από τις φυτοφαγικές δίαιτες σε βάθος χρόνου και τι μπορεί να γίνει για να μετριαστούν αυτοί οι κίνδυνοι».

Σεξουαλική δυσλειτουργία, απώλεια μαλλιών που συνδέονται με Μακρά COVID

Ο Haroon, αναπληρωτής κλινικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, λέει ότι ένας λόγος που φάνηκε ότι οι νεότεροι άνθρωποι είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα μακράς διάρκειας COVID μπορεί να είναι ότι οι ηλικιωμένοι με COVID ήταν πιο πιθανό να νοσηλευτούν και δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη μελέτη.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από ευλογιά των πιθήκων από άνθρωπο σε κατοικίδιο

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εξαπλωθεί μέσω στενής, προσωπικής επαφής, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης επαφής με εξάνθημα, ψώρα ή σωματικά υγρά από άτομο με τον ιό ή επαφή με υφάσματα ή αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από κάποιον που έχει τον ιό.