Ρεπορτάζ Υγείας

Παρενέργειες Εμβόλιο: Γιατί είναι πιθανότερο να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη β δόση

Παρενέργειες Εμβόλιο: Γιατί είναι πιθανότερο να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη β δόση

«τα έντονα συμπτώματα μετά τη δεύτερη δόση δεν σημαίνουν πως κάτι πάει λάθος ή ότι έχει συμβεί κάτι κακό», προσθέτει. «Είναι μία αναμενόμενη αντίδραση στο εμβόλιο, η οποία σε αρκετούς ανθρώπους γίνεται εμφανής».

Παρενέργειες Εμβόλιο: Ένας Αμερικανός ειδικός στα εμβόλια εξηγεί γιατί είναι πιθανότερο να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη δεύτερη δόση από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ποιες είναι αυτές και τι μπορεί να σημαίνουν.

Η δεύτερη δόση από το εμβόλιο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός μπορεί να προκαλεί εντονότερες ανεπιθύμητες ενέργειες απ’ ό,τι η πρώτη και σε περισσότερους ανθρώπους. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Την απάντηση δίνει ο καθηγητής Ιατρικής Dr. Gregory A. Poland, διευθυντής στην Ερευνητική Ομάδα Εμβολίων της Mayo Clinic, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. Όπως εξηγεί, και ο ίδιος «διαλύθηκε» μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου που έκανε. Επί πέντε ώρες είχε ρίγη, ενώ ανέβασε πυρετό 38,3 βαθμούς. Είχε επίσης δυνατό πονοκέφαλο, ναυτία, «κουδούνισμα» στα αυτιά και πονούσε αφόρητα το χέρι του.

«Ουδέποτε κατά το παρελθόν είχα τόσο έντονη αντίδραση σε εμβόλιο. Ούτε με την πρώτη δόση από αυτό για τον κορωνοϊό», είπε. «Ήξερα όμως ότι ήταν πιθανό να συμβεί αυτή τη φορά. Ήδη από τις κλινικές μελέτες με τα εμβόλια mRNA είχαν παρατηρηθεί ανάλογα περιστατικά μετά τη δεύτερη δόση».

Όπως λέει, η δεύτερη δόση από το εμβόλιο ενισχύει τις «διδαχές» της πρώτης, η οποία έμαθε στον οργανισμό να αναγνωρίζει τον κορωνοϊό ως εχθρό. Με άλλα λόγια, «τα έντονα συμπτώματα μετά τη δεύτερη δόση δεν σημαίνουν πως κάτι πάει λάθος ή ότι έχει συμβεί κάτι κακό», προσθέτει. «Είναι μία αναμενόμενη αντίδραση στο εμβόλιο, η οποία σε αρκετούς ανθρώπους γίνεται εμφανής».

Το γεγονός ότι δεν εκδηλώνουν όλοι οι άνθρωποι συμπτώματα ή ότι αυτά δεν είναι σε όλους έντονα, επίσης δεν αποτελεί ένδειξη προβλήματος. «Ναι μεν τα συμπτώματα αποτελούν ένδειξη έντονης ανοσοποιητικής αντίδρασης, αλλά η απουσία τους δεν σημαίνει πως το ανοσοποιητικό δεν αντιδρά», διευκρινίζει ο Dr. Poland. «Απλώς σε μερικούς από εμάς το ανοσοποιητικό αντιδρά πάρα πολύ έντονα. Το γιατί, δεν το ξέρει κανείς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Απαντήσεις σε όλα όσα αναρωτιέστε για τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2

Pfizer: Ερευνητές ζητούν την καθυστέρηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου - Τα δεδομένα 

Οδηγίες επιστημόνων για εμβολιασμό με εμβόλια mRNA

Οι τελευταίες συστάσεις του CDC για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αιτίες πίσω από την εμφάνιση κιρσών

Τα κύρια συμπτώματα των κιρσών είναι οι εμφανείς, πρησμένες φλέβες στα πόδια. Μπορεί να νιώθουμε πέρα από το οίδημα, πόνο και βάρος. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να αναπτύξουμε και αποχρωματισμό. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι φλέβες μπορεί να αιμορραγούν σημαντικά και να δημιουργηθεί και έλκος.

Πάσχα στην πόλη και φέτος -Γιατί η κυβέρνηση απορρίπτει άνοιγμα μετακινήσεων από νομό σε νομό

Μετά από κάτι παραπάνω από έναν χρόνο lockdown η κυβέρνηση είχε τονίσει πως θα ήταν προς όφελος της κοινωνίας η απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων προκειμένου οι κάτοικοι των πόλεων να μεταβούν στα χωριά τους.

Επικίνδυνο το «Πάσχα στο χωριό» - Τα σενάρια πρόωρου ανοίγματος της εστίασης

Αρνητικός στην απελευθέρωση των μετακινήσεων το Πάσχα αλλά και σε άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς εμφανίστηκε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.