Ρεπορτάζ Υγείας

Παιδική Ηπατίτιδα: Τα κρούσματα δεν υπερβαίνουν τα προ της πανδημίας covid επίπεδα

Παιδική Ηπατίτιδα: Τα κρούσματα  δεν υπερβαίνουν τα προ της πανδημίας covid επίπεδα

Το CDC σημείωσε επίσης ότι το μικρό μέγεθος του δείγματος μπορεί να καθιστά δύσκολο τον προσδιορισμό μικρών αλλαγών στη συχνότητα εμφάνισης, επειδή οι περιπτώσεις ηπατίτιδας είναι σπάνιες.

Παιδική Ηπατίτιδα: Η έρευνα του CDC δεν προτείνει σύνδεση μεταξύ της εστίας παιδικής ηπατίτιδας και της πανδημίας. Σε απάντηση στο τρέχον ξέσπασμα παιδιατρικής ηπατίτιδας που πιθανώς συνδέεται με τον αδενοϊό, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διαπίστωσαν ότι τα τρέχοντα δεδομένα δεν υποδηλώνουν αύξηση των περιπτώσεων παιδικής ηπατίτιδας ή των τύπων αδενοϊού 40/41 από τη στιγμή που ξεκίνησε η επιδημία σε σύγκριση με τα επίπεδα προ πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με πρόσφατη εβδομαδιαία αναφορά νοσηρότητας και θνησιμότητας.

«Τα δεδομένα από τέσσερις μεγάλες διοικητικές βάσεις δεδομένων αναλύθηκαν για να αξιολογηθούν οι τάσεις στην παιδιατρική ηπατίτιδα και το ποσοστό δειγμάτων κοπράνων θετικών για αδενοϊό τύπου 40/41», ανέφερε το CDC.

«Αν και αυτή η οικολογική ανάλυση δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να αντικρούσει οριστικά μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της παιδικής ηπατίτιδας και του αδενοϊού, παρέχει χρήσιμο πλαίσιο για τη συνεχιζόμενη έρευνα».

Το CDC συνέκρινε τα δεδομένα κατά την τρέχουσα περίοδο έκρηξης της ηπατίτιδας από τον Οκτώβριο 2021 έως τον Μάρτιο 2022 με μια βασική γραμμή πριν από την πανδημία της COVID-19, επειδή η συμπεριφορά αναζήτησης υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να έχει αλλάξει κατά το 2020-21 ως απόκριση στην πανδημία.

Αφού άρχισαν να εντοπίζονται παιδιατρικά κρούσματα ηπατίτιδας στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν είχαν ξεκάθαρη αιτιολογία, το CDC εξέδωσε μια υγιή συμβουλή τον Απρίλιο του 2022 για την αναφορά επιπλέον περιπτώσεων. Διαπίστωσαν ότι πολλές από τις αναφερόμενες περιπτώσεις είχαν επίσης αποτελέσματα δοκιμών θετικών για αδενοϊό τύπου 41, έναν ιό που είναι γνωστό ότι προκαλεί γαστρεντερίτιδα, αλλά δεν είναι γνωστό ότι προκαλεί ηπατίτιδα σε παιδιά με άθικτο ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με τον οργανισμό. «Επειδή ούτε η οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας ούτε ο αδενοϊός τύπου 41 αναφέρονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι σαφές εάν κάποια από τα δύο έχει αυξηθεί πρόσφατα πάνω από τα ιστορικά επίπεδα», ανέφερε το CDC.

Έτσι, ο οργανισμός ανέλυσε δεδομένα από τέσσερις πηγές: το Εθνικό Πρόγραμμα Επιτήρησης Συνδρομικών (NSSP), την Ειδική Έκδοση της Βάσης Δεδομένων της Premier Healthcare (PHD-SR), το Δίκτυο Προμήθειας Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων (OPTN) και τη Labcorp.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Επιτήρησης Συνδρομικών NSSP συλλέγει ηλεκτρονικές πληροφορίες υγείας από τμήματα έκτακτης ανάγκης σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ και την Περιφέρεια της Κολούμπια, αντιπροσωπεύοντας το 71% των μη ομοσπονδιακών χωρών έκτακτης ανάγκης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το PHD-SR περιλάμβανε αρχεία από περίπου 1.000 νοσοκομεία, ενώ δεδομένα παιδιατρικής μεταμόσχευσης ήπατος ελήφθησαν από το εθνικό μητρώο, το οποίο διαχειρίζεται η OPTN.

Τα δεδομένα Labcorp περιελάμβαναν αποτελέσματα για δείγματα κοπράνων που δοκιμάστηκαν για τύπους αδενοϊού 40/41, αλλά δεν μπορούσαν να διακρίνουν αν ο αδενοϊός ήταν τύπου 40 ή 41, αλλά το CDC σημείωσε ότι περίπου το 90% όλων των περιπτώσεων αδενοϊού που ανιχνεύθηκαν στις ΗΠΑ με γαστρεντερίτιδα είναι τύπου 41.

Δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στα νοσοκομεία που σχετίζονται με επισκέψεις ηπατίτιδας ή παιδιατρικών επειγόντων περιστατικών κατά την περίοδο της επιδημίας από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 σε σύγκριση πριν από την πανδημία COVID-19. Επίσης, δεν υπήρξε σημαντική αύξηση στον αριθμό των μηνιαίων μεταμοσχεύσεων ήπατος ή αύξηση του ποσοστού των θετικών δειγμάτων για τύπους αδενοϊού 40/41 κατά τον Οκτώβριο 2021–Μάρτιο 2022 σε σύγκριση με τα προπανδημικά επίπεδα.

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε αύξηση στον αριθμό των δειγμάτων κοπράνων θετικών για αδενοϊό σε παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία, αλλά ο οργανισμός σημείωσε ότι τα δεδομένα για τα συνολικά δείγματα που δοκιμάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι διαθέσιμα, επομένως το πραγματικό ποσοστό των θετικών δειγμάτων για αδενοϊό είναι άγνωστα.

Το CDC αναφέρει ότι τα δεδομένα έχουν περιορισμούς, επειδή η ανάλυση αξιολόγησε τις τάσεις της ηπατίτιδας έμμεσα μέσω ηλεκτρονικών δεδομένων υγείας, επειδή τα κρούσματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτία δεν μπορούν να αναφερθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, επομένως η ακριβής βάση αναφοράς είναι άγνωστη επί του παρόντος. Σημειώνουν επίσης ότι, παρόλο που οι μεταμοσχεύσεις ήπατος είναι “καλά τεκμηριωμένες”, υπάρχει μια περίοδος καθυστέρησης δύο έως τριών μηνών για την υποβολή αναφορών, επομένως τα δεδομένα του Μαρτίου 2022 ενδέχεται να υποδηλωθούν ελάχιστα.

Επιπλέον, επειδή η πανδημία COVID-19 πιθανότατα άλλαξε τη συμπεριφορά αναζήτησης υγείας, τα δεδομένα πριν από την πανδημία περιορίζονται στο 2017-2019 και είναι άγνωστο εάν αυτά τα δεδομένα αποτελούν ακριβή βασική γραμμή.

Το CDC σημείωσε επίσης ότι το μικρό μέγεθος του δείγματος μπορεί να καθιστά δύσκολο τον προσδιορισμό μικρών αλλαγών στη συχνότητα εμφάνισης, επειδή οι περιπτώσεις ηπατίτιδας είναι σπάνιες.

“Τέλος, αυτά τα αποτελέσματα προορίζονται να παρέχουν μια επισκόπηση των τάσεων στην παιδιατρική οξεία ηπατίτιδα απροσδιόριστης αιτιολογίας και τους τύπους αδενοϊού 40/41 στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συνάγουν ή να διαψεύσουν μια αιτιώδη σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο ασθενειών.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι επιστήμονες ακόμη αναζητούν τα αίτια πίσω από την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Παιδική ηπατίτιδα: Βαθαίνει το μυστήριο, όσο η έρευνα συνεχίζεται

Το CDC ανέφερε 109 κρούσματα ηπατικής νόσου σε παιδιά και 5 θανάτους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η υψηλή υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία άλλαξαν την εξάπλωση της COVID-19 στη Βραζιλία, αλλά μόνο ελαφρώς, σύμφωνα με μελέτη

Αν και η μετεωρολογία παίζει μικρό ρόλο στην εξάπλωση της COVID-19, οι συγγραφείς τονίζουν ότι πιο αποδεδειγμένα μέτρα μετριασμού, όπως τα εμβόλια και άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, είναι πιο πιθανό να μειώσουν τη μετάδοση της νόσου. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό GeoHealth.

Να αποκατασταθεί η αδικία στις παιδιατρικές φυσικοθεραπείες ειδικής αγωγής

ΕΕΝΑ: Την άμεση αποκατάσταση μιας αδικίας, που στερεί από χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής θεραπευτή, ζητάει από τα αρμόδια υπουργεία η Ελληνική Εταιρεία Νευροεξελικτικής Αγωγής.

Η απώλεια κιλών μπορεί να ωφελήσει την καρδιά σας - ακόμη κι αν ανακτηθεί κάποιο βάρος

"Αυτό που είναι ακόμη άγνωστο είναι εάν αυτές οι προσωρινές βελτιώσεις στο βάρος και στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου μετά από παρέμβαση απώλειας βάρους (συμπεριφορικής ή φαρμακολογικής) οδηγούν σε μακροπρόθεσμο κλινικό όφελος. Με άλλα λόγια, είναι καλύτερο να έχεις χάσει και να ανακτήσεις παρά να μην έχεις χάσει ποτέ καθόλου;"

Το αλλεργικό άσθμα και το έκζεμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας

"Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στήριξη στην ιδέα ότι τα αλλεργικά μονοπάτια μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας. Εάν αυτό είναι πράγματι αληθές, οι μη ατοπικοί ασθενείς μπορεί επίσης να επωφεληθούν από τη χρήση θεραπειών που αναστέλλουν τα μαστοκύτταρα και τις αλλεργικές κυτταροκίνες για τη θεραπεία ή την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας".

Ευεργετικά βακτήρια στο βρεφικό έντερο χρησιμοποιούν το άζωτο από το μητρικό γάλα για να υποστηρίξουν την υγεία του μωρού

Το επόμενο βήμα είναι να εξεταστεί η διαδικασία στο ανθρώπινο σύστημα, "εξετάζοντας το μητρικό γάλα, την ανάπτυξη και την εξέλιξη των βρεφών και τη λειτουργία του μικροβιώματος όσον αφορά τη χρήση της ουρίας", λέει ο Sela.