Ρεπορτάζ Υγείας

Παιδιατρικές ΜΕΘ: Ανησυχητικά στοιχεία από τις πληρότητες των νοσοκομείων

Παιδιατρικές ΜΕΘ: Ανησυχητικά στοιχεία από τις πληρότητες των νοσοκομείων

Παιδιατρικές ΜΕΘ: Στο Αττικόν, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου, η πληρότητα φτάνει στο 100% και με την συνεχιζόμενη έξαρση των κρουσμάτων γρίπης, RSV αλλά και Covid η κατάσταση δεν αναμένεται να αναστραφεί σύντομα.

Ανησυχία προκαλούν οι πληρότητες στις παιδιατρικές ΜΕΘ, που κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα για πολλά νοσοκομεία της χώρας. Στο Αττικόν, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου, η πληρότητα φτάνει στο 100% και με την συνεχιζόμενη έξαρση των κρουσμάτων γρίπης, RSV αλλά και Covid η κατάσταση δεν αναμένεται να αναστραφεί σύντομα. Οι ελλείψεις σε φάρμακα όπως παιδιατρικά σιρόπια, αντιβιώσεις και εισπνεόμενα, ολοκληρώνουν ένα ανησυχητικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ουδέποτε έμεινε παιδί διασωληνωμένο εκτός ΜΕΘ, αλλά η κατάσταση είναι σοβαρή και απαιτείται μεγάλη προσοχή. Οι οδηγίες από το υγειονομικό προσωπικό αναφέρουν πως τα παιδιά  θα πρέπει να φορούν μάσκα σε περιπτώσεις συνωστισμού, ενώ το αντιγριπικό εμβόλιο είναι προτεινόμενο για ηλικίες άνω των 2 ετών.

Τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ δείχνουν τα εξής:

  • “Αγία Σοφία”: Λειτουργούν 9 κλίνες non Covid και νοσηλεύονται 6 παιδιά.
  • “Αγλαΐα Κυριακού”: 6 κλίνες non Covid και νοσηλεύονται 4 παιδιά. Λειτουργούν, επίσης, 5 κλίνες Covid, όπου δεν νοσηλεύεται κανένα παιδί.
  • Παίδων Πεντέλης: 6 κλίνες non Covid και νοσηλεύονται 3 παιδιά.
  • “Αττικόν”: 6 κλίνες non Covid και νοσηλεύονται 6 παιδιά.
  • “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης: 8 κλίνες non Covid και νοσηλεύονται 8 παιδιά. Λειτουργούν, επίσης, 2 κλίνες Covid, όπου νοσηλεύεται 1 παιδί.
  • Πανεπιστημιακό Ρίου: 5 κλίνες non Covid και νοσηλεύονται 4 παιδιά. Λειτουργούν και 2 κλίνες Covid, οι οποίες είναι κενές.
  • Πανεπιστημιακό Ηρακλείου: 5 κλίνες non Covid και νοσηλεύονται 5 παιδιά. Λειτουργεί και 1 κλίνη Covid, στην οποία νοσηλεύεται 1 παιδί.
  • Στα νοσοκομεία της Ανατολικής Μεκεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Νήσων (πλην Κρήτης) δεν διατίθενται (και δεν διατέθηκαν ποτέ) ΜΕΘ Παίδων. Όσα παιδιά χρειάζονται νοσηλεία, διακομίζονται με ασφάλεια σε ΜΕΘ, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως, εάν συνεχιστεί η έξαρση της γρίπης και των άλλων ιώσεων του αναπνευστικού, ίσως χρειαστεί η λειτουργία νέων κλινών ΜΕΘ. “Υπάρχουν εφεδρείες σε κλίνες, αλλά όχι σε προσωπικό”, σχολιάζει. Σημειώνει, πάντως, πως η δυνατότητα αυτή σπάνια ενεργοποιείται και πως τα χρόνια της πανδημίας δεν χρειάστηκε η λειτουργία περισσότερων κλινών σε παιδιατρικές ΜΕΘ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων (26 Δεκεμβρίου 2022-01 Ιανουαρίου 2023)

Η παιδική παχυσαρκία αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Η Διευθύντρια της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου παραιτήθηκε

Ιδρύεται Κέντρο Ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο "Η Σωτηρία"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιστημονική ομάδα παρέχει νέα ανάλυση της πνευμονικής υπέρτασης

Αν και η συνολική έκθεση σε ανοσοκατασταλτικά δεν συσχετίστηκε με το αποτέλεσμα, οι ανοσοκατασταλτικές στοχευμένες θεραπείες συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο νοσηρότητας-θνησιμότητας. Οι συγγραφείς κατέδειξαν αυτά τα ευρήματα με μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν τον κίνδυνο διαφόρων γεγονότων με την πάροδο του χρόνου.

Στο κόκκινο οι υγειονομικές ελλείψεις στα νησιά σε εξοπλισμό, υποδομές και προσωπικό, εν μέσω τουριστικής περιόδου

Σύρος: Έκλεισε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας γιατί οι δύο γιατροί καρδιολόγοι της ΜΑΦ μετακινήθηκαν στη καρδιολογική κλινική να καλύψουν τα κενά. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που εξυπηρετεί 25 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς έμεινε με δύο γιατρούς. Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν υπάρχει διευθυντής στη χειρουργική κλινική, δεν υπάρχει νευρολόγος, ούτε ψυχίατρος.

Θετικός στον κορωνοϊό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης Covid: Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, διαγνώστηκε με covid-19 και ως εκ τούτου ακυρώνεται η περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, αλλά και το διήμερο στο Άγιο Όρος όπου θα μετέβαινε με τον γιο του Κωνσταντίνο.

Περισσότεροι από 1 στους 6 ανεμβολίαστους αναφέρουν επιπτώσεις της COVID στην υγεία δύο χρόνια μετά την επιβεβαιωμένη μόλυνση

Ο σχεδιασμός μελλοντικών θεραπειών, κλινικών δοκιμών και παρεμβάσεων πολιτικής "θα εξαρτηθεί από ισχυρές μελέτες που βασίζονται σε υψηλής ποιότητας δεδομένα σε επίπεδο πληθυσμού", γράφει.