Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Όταν το βούτυρο είναι απαγορευτικό για κάποιον λόγο

Όταν το βούτυρο είναι απαγορευτικό για κάποιον λόγο

Το βούτυρο είναι ένα από τα πιο απαραίτητα και διαδεδομένα υλικά στην κουζίνα μας εδώ και χρόνια. Όμως, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι το αποφεύγουν για διάφορους λόγους. Κι όμως, μπορούμε να απολαύσουμε το φαγητό μας με διάφορους τρόπους χωρίς να χρειαζόμαστε το βούτυρο.


Γιατί μπορεί να χρειάζεται να αντικαταστήσουμε το βούτυρο

– Αλλεργία στο γάλα: Αν και το βούτυρο περιέχει ελάχιστη πρωτεΐνη, και πάλι βρίσκουμε ένα ποσοστό καζεΐνης, στο οποίο κάποιοι είναι αλλεργικοί.

– Δυσανεξία στη λακτόζη: Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν έντονη σωματική δυσφορία μετά την κατανάλωση λακτόζης.

– Προβλήματα υγείας: Υπάρχουν κι εκείνοι που αποφεύγουν το βούτυρο επειδή περιέχει κορεσμένα λιπαρά.

Λιπαρά και έλαια που μπορούν να αντικαταστήσουν το βούτυρο στο ψήσιμο

– Λάδι καρύδας: Μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο στο ψήσιμο σε αναλογία 1:1, αν και αλλάζει ελαφριά η γεύση. Οι πιο επεξεργασμένες μορφές έχουν λιγότερο έντονη γεύση, όμως δεν είναι τόσο υγιεινές.

– Βούτυρο ghee: Είναι μια πιο επεξεργασμένη «καθαρισμένη» μορφή βουτύρου, το οποίο έχει παραχθεί από αργό βράσιμο του βουτύρου αγελάδας και έχουν αφαιρεθεί μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και σακχάρων. Ιδανικό για το τηγάνισμα.

– Στις περισσότερες συνταγές, το ελαιόλαδο μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο σε αναλογία 3:4. Για παράδειγμα, αν η συνταγή αναφέρει 1 φλιτζάνι βουτύρου, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ¾ φλιτζάνι ελαιόλαδου. Καθώς το ελαιόλαδο είναι σε υγρή μορφή, δεν είναι η κατάλληλη επιλογή για περιπτώσεις όπου χρειάζεται το φαγητό να στερεοποιηθεί.

Άλλα υποκατάστατα του βουτύρου για το ψήσιμο

– Αβοκάντο: Τα αβοκάντο προσθέτουν θρεπτικά συστατικά και υγιεινά λιπαρά στις συνταγές σας.

– Λιωμένη μπανάνα: Με αυτό τον τρόπο παρέχετε έξτρα θρεπτικά συστατικά και μειώνετε την περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά.

– Γιαούρτι: Αν το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με τα γαλακτοκομικά, το γιαούρτι προσθέτει πρωτεΐνες στις συνταγές σας και ισορροπεί την πολύ γλυκιά γεύση.

– Φυστικοβούτυρο: Είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για γλυκά, καθώς κάνει πιο έντονη και πυκνή τη γεύση των αρτοσκευασμάτων. Έχετε όμως υπόψη σας ότι περιέχει περισσότερες θερμίδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου το ΓΑΟΝΑ «Ο Άγιος Σάββας» με την «σφραγίδα» του OECI

Δευτέρα 16 Ιουνίου ξεκινά η δωρεάν αποστολή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους «Κατ’ Οίκον»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στέγαση και εργασία: 1 εκ.€ για στέγαση σε ωφελούμενους του ΕΟΠΑΕ και τις οικογένειες τους

Ο Ε.Ο.Π.Α.Ε. ως εγκεκριμένος δημόσιος φορέας αντιμετώπισης των εξαρτήσεων υλοποιεί για πρώτη φορά ως Δικαιούχος έργο για την αντιμετώπιση της αστεγίας ή επισφαλούς στέγης των ωφελουμένων του μέσω του εγκεκριμένου Σχεδίου ΣΕ-25 στο πλαίσιο του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους ΙΙΙ» με συνολικό προϋπολογισμό 1.000.000€.

16 Ιουνίου ξεκινά η δωρεάν αποστολή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους 'Κατ’ Οίκον''

Νέα εποχή εξυπηρέτησης για όλους τους ασθενείς στην Ελλάδα.Η νέα, δωρεάν υπηρεσία «Κατ’ Οίκον» αποστολής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τον ΕΟΠΥΥ παρουσιάστηκε επισήμως την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025, στο Συνεδριακό Κέντρο του Οργανισμού στην Πεύκη, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, στο πλαίσιο της Ημερίδας Ενημέρωσης Ενώσεων Ασθενών.

Ασφαλείς Θάλασσες για Όλους: Πρόληψη & Αντιμετώπιση Πνιγμών

Ο πνιγμός αποτελεί την τρίτη κύρια αιτία θανάτου από ακούσιο τραυματισμό παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό κατά μέσο όρο 353 άτομα το χρόνο.

Close Icon