Ρεπορτάζ Υγείας

ΟΗΕ: Περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά στο Αφγανιστάν ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρό υποσιτισμό

ΟΗΕ: Περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά στο Αφγανιστάν ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρό υποσιτισμό

Η UNICEF έχει ανοίξει περίπου 1.000 χώρους θεραπείας στο Αφγανιστάν, όπου οι γονείς μπορούν να φέρουν τα υποσιτισμένα παιδιά τους.

ΟΗΕ: Περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά στο Αφγανιστάν ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρό υποσιτισμό Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν διπλάσιος του 2018 Περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά από το Αφγανιστάν κάτω των 5 ετών θα αντιμετωπίσουν πιθανότατα τη σοβαρότερη μορφή υποσιτισμού φέτος, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ).

Ενώ ο οργανισμός μπόρεσε να βοηθήσει να αποτραπεί η πλήρης πείνα μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν το 2021, φέρεται να αγωνίζονται να συμβαδίσουν με τις επιδεινούμενες συνθήκες.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ παρέχουν τώρα επισιτιστική βοήθεια στο 38% του πληθυσμού και σχεδόν 23 εκατομμύρια άνθρωποι εκεί αντιμετωπίζουν πλέον οξεία επισιτιστική ανασφάλεια. Περίπου το 65% του αφγανικού λαού είναι παιδιά και νέοι.

Η φτώχεια και οι αυξανόμενες τιμές από τον πόλεμο στην Ουκρανία αποτελούν επίσης μέρος αυτής της πραγματικότητας, σύμφωνα με έκθεση αξιολόγησης του ΟΗΕ που εκδόθηκε τον Μάιο.

Στο Αφγανιστάν, 1,1 εκατομμύρια παιδιά αναμένεται να υποφέρουν από σοβαρή υποσιτισμό– σχεδόν διπλάσιος αριθμός από το 2018.

Περίπου 1,1 εκατομμύρια Αφγανά παιδιά κάτω των πέντε ετών θα αντιμετωπίσουν υποσιτισμό μέχρι το τέλος του έτους, καθώς οι θάλαμοι των νοσοκομείων είναι ήδη γεμάτοι από ασθενείς παιδιά.

Σοβαρή απώλεια συμβαίνει όταν τα παιδιά είναι πολύ αδύνατα για το ύψος τους, με αποτέλεσμα να εξασθενεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Είναι η πιο άμεση, ορατή και απειλητική για τη ζωή μορφή υποσιτισμού και τουλάχιστον 13,6 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό παγκοσμίως. Αντιπροσωπεύει 1 στους 5 θανάτους σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα παγκοσμίως.

«Ακόμη και πριν ο πόλεμος στην Ουκρανία ασκήσει πίεση στην επισιτιστική ασφάλεια παγκοσμίως, οι συγκρούσεις, τα κλιματικά σοκ και η COVID-19 είχαν ήδη καταστρέψει την ικανότητα των οικογενειών να ταΐσουν τα παιδιά τους», είπε σε δήλωση η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Ταμείου Έκτακτης Ανάγκης για τα Παιδιά (UNICEF) Κάθριν Ράσελ.

«Ο κόσμος γίνεται γρήγορα ένα εικονικό κουτί παιδικών θανάτων που μπορούν να αποφευχθούν και παιδιών που υποφέρουν από υποσιτισμό».

Ο αριθμός των παιδιών κάτω των 5 ετών που εισάγεται σε εγκαταστάσεις υγείας με σοβαρό οξύ υποσιτισμό αυξάνεται σταθερά. Διεθνώς, τουλάχιστον 2 στα 3 παιδιά με σοβαρό υποσιτισμό δεν έχουν ήδη πρόσβαση στην πιο αποτελεσματική θεραπεία έτοιμης προς χρήση θεραπευτικής τροφής (RUTF).

Η τιμή αυτής της θεραπείας αναμένεται να αυξηθεί έως και 16% τους επόμενους έξι μήνες λόγω της απότομης αύξησης του κόστους των συστατικών.

Η επίμονη ξηρασία είναι ο κύριος μοχλός της επισιτιστικής ασφάλειας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, και επιδεινώνεται από την έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό και ιατρική περίθαλψη.

Ενώ ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια μειώθηκε από 22,8 εκατομμύρια πέρυσι σε 19,7 εκατομμύρια τον Μάιο, η IPC –μια συνεργασία μεταξύ του ΟΗΕ και άλλων υπηρεσιών που αξιολογούν την επισιτιστική ασφάλεια– σημείωσε ότι οι μικρές μειώσεις «δεν υποδεικνύουν μια θετική τάση». Ανησυχητικά, η βοήθεια για τη σπατάλη προβλέπεται να μειωθεί απότομα τα επόμενα χρόνια.

Η IPC ​​είπε ότι το ποσοστό όσων λαμβάνουν επισιτιστική βοήθεια θα μπορούσε να πέσει σε μόλις 8% τους επόμενους έξι μήνες, επειδή μόνο 601 εκατομμύρια δολάρια από τα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια που χρειάζονται έχουν ληφθεί από την παγκόσμια κοινότητα.

Έχουν δεσμευτεί λίγο περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η UNICEF έχει ανοίξει περίπου 1.000 χώρους θεραπείας στο Αφγανιστάν, όπου οι γονείς μπορούν να φέρουν τα υποσιτισμένα παιδιά τους.

“Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο ένα παιδί θα πρέπει να υποφέρει από σοβαρή ασιτία – όχι όταν έχουμε τη δυνατότητα να την αποτρέψουμε.

Αλλά υπάρχει πολύτιμος λίγος χρόνος για να αναζωπυρωθεί μια παγκόσμια προσπάθεια πρόληψης, εντοπισμού και θεραπείας του υποσιτισμού πριν μια κακή κατάσταση γίνει πολύ – πολύ χειρότερη», είπε ο Ράσελ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πακέτο 8 δισ. δολαρίων από τον ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, όπου το 50% λιμοκτονεί

Η κατάληψη των Ταλιμπάν τον Αύγουστο έχει επιδεινώσει τη δυσκολία των Αφγανών σε ανεύρεση τροφής

Το ένα τρίτο του Αφγανιστάν αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια εν μέσω της εξαγοράς των Ταλιμπάν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το CDC συνιστά εμβόλια covid για μωρά και παιδιά κάτω των 5 ετών. Ακολουθούν 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Λιγότερος απολυταρχισμός και περισσότερη ταπεινότητα από τους υπαλλήλους της δημόσιας υγείας θα συνέβαλλε πολύ στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού.

Το ξέσπασμα μηνιγγιτιδόκοκκου στη Φλόριντα μεταξύ ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών είναι ένα από τα χειρότερα στην ιστορία των ΗΠΑ

Οι άνθρωποι μπορούν να βρουν ένα εμβόλιο για μηνιγγιτιδόκοκο επικοινωνώντας με το ιατρείο, το φαρμακείο, το κοινοτικό κέντρο υγείας ή το τοπικό τμήμα υγείας.

Κορωνοϊός Κρούσματα 24/06: 11.972 νέα κρούσματα - 13 νεκροί - 86 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός Κρούσματα 24/06: 11.972 νέες λοιμώξεις από τον ιό εντοπίστηκαν σήμερα στη χώρα. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 86, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 13 νέοι θάνατοι.

Σημειώνεται νέο μεγάλο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη

Αντίστοιχα, στην Ολλανδία τα κρούσματα αυξάνονται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, με το ινστιτούτο δημόσιας υγείας της χώρας να αναφέρει ως αιτία τις υποπαραλλαγές BA.4 and BA.5, όχι μόνο για την αύξηση των μολύνσεων στην χώρα, αλλά και ανά την υφήλιο.