Ρεπορτάζ Υγείας

Οι 5 μεγάλοι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ θα χορηγούν μέχρι την Δευτέρα ραδιοφάρμακα

Οι 5 μεγάλοι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ θα χορηγούν μέχρι την Δευτέρα ραδιοφάρμακα

‘’ Παγώνουν ‘’ προσωρινά οι πάροχοι Ιατρικό Αθηνών, Ιατρόπολις, Metropolitan, Βιοιατρική και το Υγεία την απόφαση , να μην χορηγούν στους ασφαλισμένους τα ραδιοφάρμακα και τα οποία θα πρέπει ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ να φροντίσει για την προμήθειά τους, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα20 Μαΐου.

Να σημειώσουμε , ότι άμεση λύση στο πρόβλημα ζητούν τις τελευταίες ημέρες οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ που πραγματοποιούν Ιατρικές Πράξεις Πυρηνικής Ιατρικής για τις οποίες απαιτείται χρήση ραδιοφαρμάκων (ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ, METROPOLITAN, ΥΓΕΙΑ), με επιστολή που έστειλαν την προηγούμενη Παρασκευή (10/05/2019), στον πρόεδρο του Οργανισμού, Βασίλη Πλαγιανάκο τονίζοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ να φροντίσει για την προμήθεια του ραδιοφαρμάκου από τον παραγωγό, καθότι «αδυνατούν πλέον να αγοράζουν οι ίδιες» το σκεύασμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιωτικές μονάδες καλύπτουν σχεδόν το 90% των αναγκών του πληθυσμού για την εξέταση PET/CT και ότι το  clawback του ραδιοφαρμάκου το επωμίζονται οι πάροχοι που εκτελούν την εξέταση. Στην επιστολή τους, οι πάροχοι επισημαίνουν ότι η δαπάνη για το 2019 θα είναι επίσης αυξημένη καθότι το ραδιοφάρμακο υπάγεται πλέον σε ΦΠΑ 24% ενώ έως τον Ιανουάριο του 2019 υπαγόταν σε ΦΠΑ 6%. Με δεδομένη τη ζήτηση των 11.500 εξετάσεων σε ετήσια βάση, το συνολικό κόστος για την προμήθεια του ραδιοφαρμάκου θα φτάσει στα 10.000.000 ευρώ, ποσό διπλάσιο από τα όρια του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Οι πάροχοι Ιατρικό Αθηνών, Ιατρόπολις, Metropolitan, Βιοιατρική και το Υγεία, δείχνοντας καλή πρόθεση είναι διατεθειμένοι να περιμένουν έως και την ερχόμενη εβδομάδα για να λάβουν σοβαρές δεσμεύσεις από το υπουργείο Υγείας. Αναμένουν μέχρι αύριο συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό. 

Πρόκειται να συναντηθεί την Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εκτάκτως με τις δύο εταιρείες που παρέχουν το ραδιοφάρμακο προκειμένου να γίνει μείωση της τιμής του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ν. Σύψας: Οι περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες έχουν μεγαλύτερο R

Τοποθέτηση Μόσιαλου για τους 23 θανάτους ηλικιωμένων μετά το εμβόλιο covid-19

Από σήμερα ανοιχτό το λιανεμπόριο

Πότε ανοίγουν τα μαγαζιά: Από σήμερα ανοιχτά τα καταστήματα.  Σηκώνουν τα ρολά τα καταστήματα του λιανεμπορίου και μαζί με αυτά τα κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, διαιτολογικές μονάδες με εξαίρεση τα γυμναστήρια και ΚΤΕΟ.

Εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα στην Ιταλία

Κορωνοϊός-Ιταλία: Μέχρι αυτή την στιγμή, η πλειοψηφία των προέδρων των ιταλικών περιφερειών, αποφάσισε ότι η επιστροφή των μαθητών στα λύκεια θα πρέπει να αναβληθεί, με επανέναρξη των μαθημάτων στις 25 Ιανουαρίου ή και στις αρχές Φεβρουαρίου, ανάλογα με την περιοχή.

Συναγερμός: Τα 2/3 τροφίμων οίκου ευγηρίας στο Βέλγιο με μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού

Βέλγιο: Η προέλευση της μόλυνσης δεν έχει καθοριστεί, ωστόσο πρόκειται για μια «έμμεση πηγή», καθώς κανένα πρόσωπο γνωστό δεν ταξίδεψε στη Βρετανία, σύμφωνα με το δήμαρχο.

Πρωταθλητής του τέννις θετικός στον COVID επιβιβάζεται σε αεροπλάνο

Ο παίκτης του τέννις Tennys Sandgren έχει επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για το Australian Open στη Μελβούρνη, παρά το γεγονός ότι ήταν θετικός  στον Covid-19 τη Δευτέρα. Ο Αμερικανός ήταν άρρωστος με τον ιό τον Νοέμβριο, αλλά έκανε κι άλλο θετικό τεστ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ,ενώ αισθανόταν «εντελώς υγιής»