Ρεπορτάζ Υγείας

Ο περιορισμός της διαφήμισης τυχερών παιχνιδιών θα μπορούσε να μειώσει τις σχετικές βλάβες, ιδίως σε ευάλωτα άτομα

Ο περιορισμός της διαφήμισης τυχερών παιχνιδιών θα μπορούσε να μειώσει τις σχετικές βλάβες, ιδίως σε ευάλωτα άτομα

"Τέτοιοι περιορισμοί θα μπορούσαν όχι μόνο να μειώσουν τη συνολική βλάβη, αλλά και να μετριάσουν τον αντίκτυπο της διαφήμισης στις ανισότητες που σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια". Η ίδια πρόσθεσε: "Η μελέτη μας έδειξε ότι οι στρατηγικές πρόληψης των βλαβών για τη δημόσια υγεία θα πρέπει ιδανικά να περιλαμβάνουν μια σειρά πολιτικών που περιορίζουν την έκθεση στη διαφήμιση, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων"

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στη διαφήμιση τυχερών παιχνιδιών και των στάσεων, προθέσεων και συμπεριφορών που μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο βλαβών που σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια, όπως χρέη, προβλήματα σχέσεων, προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας και εγκληματικότητα. Η ομάδα ανέλυσε οκτώ πρόσφατες ανασκοπήσεις στον τομέα αυτό που περιλάμβαναν δεδομένα από περισσότερες από 70 ερευνητικές εργασίες, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία ερευνητικών μεθόδων για να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της διαφήμισης και των τυχερών παιχνιδιών. Οι έρευνες σε αυτόν τον τομέα διαπίστωσαν σταθερά μια αιτιώδη σχέση μεταξύ της έκθεσης σε διαφημίσεις για προϊόντα ή μάρκες τυχερών παιχνιδιών και της μεγαλύτερης πρόθεσης για τυχερά παιχνίδια και της αυξημένης δραστηριότητας τυχερών παιχνιδιών. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Public Health, βρήκαν στοιχεία για ένα φαινόμενο δόσης-απόκρισης- η μεγαλύτερη έκθεση στη διαφήμιση αυξάνει τη συμμετοχή, η οποία οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο βλάβης.

Υπήρχαν επίσης ενδείξεις για τον αντίκτυπο στα παιδιά και τους νέους, καθώς και στα άτομα που βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο από την τρέχουσα δραστηριότητα τυχερών παιχνιδιών, με τα πιο ευάλωτα άτομα να επηρεάζονται περισσότερο. Η καθηγήτρια Elizabeth Goyder, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στη Σχολή Υγείας και Συναφών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Sheffield, δήλωσε: “Οι βλάβες που σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια αποτελούν σημαντικό παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει σε ανισότητες στην υγεία, διότι όσοι ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικά, κοινωνικά και ψυχικά μειονεκτήματα, διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να υποστούν βλάβες που σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια. Και όσοι ήδη κινδυνεύουν να υποστούν βλάβη από τα τυχερά παιχνίδια τους, έχει αποδειχθεί σταθερά ότι είναι πιο πιθανό να παρακινηθούν στα τυχερά παιχνίδια από την έκθεση στη διαφήμιση. “Τα σημαντικά στοιχεία που βρήκαμε σε όλες τις πρόσφατες επισκοπήσεις των στοιχείων στον τομέα αυτό υποστηρίζουν τη χρήση περιορισμών για τη μείωση της έκθεσης στη διαφήμιση τυχερών παιχνιδιών. Αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό να μειώσει τον κίνδυνο βλάβης για τα παιδιά και τους νέους και τους ενήλικες που είναι ήδη ευάλωτοι σε βλάβες που σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια.

“Τέτοιοι περιορισμοί θα μπορούσαν όχι μόνο να μειώσουν τη συνολική βλάβη, αλλά και να μετριάσουν τον αντίκτυπο της διαφήμισης στις ανισότητες που σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια”. Η ίδια πρόσθεσε: “Η μελέτη μας έδειξε ότι οι στρατηγικές πρόληψης των βλαβών για τη δημόσια υγεία θα πρέπει ιδανικά να περιλαμβάνουν μια σειρά πολιτικών που περιορίζουν την έκθεση στη διαφήμιση, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων”. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η βάση δεδομένων της μελέτης έχει περιορισμούς, καθώς χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από έρευνες και ποιοτικές μελέτες αυτοαναφερόμενης έκθεσης, στάσεων και συμπεριφοράς στον γενικό πληθυσμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σαρώνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ύποπτες διαφημίσεις σε παιδιά

Διαδικτυακά παιχνίδια : Η συμβολή τους στην υγιεινή διατροφή

Το Facebook επιτρέπει στοχευμένες διαφημίσεις για αλκοόλ, τζόγο και τσιγάρα σε ανήλικους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ισχυρές σχέσεις μεταξύ εφήβων και γονέων οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία των νεαρών ενηλίκων

"Το συνολικό μοτίβο αυτών των αποτελεσμάτων υποδηλώνει ότι οι ισχυρές σχέσεις μεταξύ των εφήβων και των μητέρων και των πατέρων τους οδηγούν σε καλύτερη υγεία και ευημερία στη νεαρή ενήλικη ζωή", δήλωσε ο Ford. "Οι προσπάθειες για την ενίσχυση των σχέσεων γονέων και εφήβων μπορεί να έχουν σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία".

Πεντάγωνο: Υψηλότερα ποσοστά καρκίνου για πιλότους & πληρώματα εδάφους

Πεντάγωνο: Οι στρατιωτικοί πιλότοι και τα πληρώματα εδάφους που τροφοδοτούν και συντηρούν τα αεροσκάφη τους έχουν υψηλότερα ποσοστά ορισμένων τύπων καρκίνου, δείχνει μια νέα μελέτη.

Μη ρεαλιστικές απόψεις για το άτμισμα: Σχεδόν το 50% των γονέων είναι σίγουρο ότι θα γνώριζε αν το παιδί του ατμίζει

Μη ρεαλιστικές απόψεις για το άτμισμα: Σχεδόν οι μισοί γονείς δηλώνουν ότι θα γνώριζαν σίγουρα αν το παιδί τους ατμίζει, παρά τα χαρακτηριστικά των συσκευών ατμίσματος που καθιστούν εύκολη την απόκρυψη ή τη συγκάλυψη της χρήσης τους, σύμφωνα με νέα εθνική δημοσκόπηση. Τέσσερις στους πέντε γονείς πιστεύουν επίσης ότι ο έφηβος ή η έφηβος τους […]

Νέο αυτοκόλλητο επίθεμα ικανό για τη θεραπεία του στοματικού λειχήνα και της υποτροπιάζουσας αφθώδους στοματίτιδας

Η μελέτη, με επικεφαλής τον David T. Wu της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, χαρακτήρισε ex vivo την προσκόλληση σε διάφορους στοματικούς ιστούς (γλώσσα, χείλη, ούλα, βλεννογόνος του βλεννογόνου) με μηχανικές δοκιμές

Η υπολειτουργία της ανοσολογικής απόκρισης μπορεί να εξηγήσει τη σχέση της παχυσαρκίας με τη σοβαρότητα της COVID-19

Όμως, τα παχύσαρκα άτομα έχουν ήδη χρόνια υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης και ο Clatworthy λέει ότι είναι πιθανό να μην παράγουν πλέον επαρκή πρόσθετη λεπτίνη ως απάντηση στη μόλυνση ή να μην είναι ευαίσθητα σε αυτήν, με αποτέλεσμα να μην διεγείρονται επαρκώς τα ανοσοποιητικά τους κύτταρα.

Ωνάσειο: Ελληνικά Προγράμματα Μεταμόσχευσης Συμπαγών Οργάνων

Ωνάσειο: Παρουσίαση των τριών Ελληνικών Προγραμμάτων Μεταμόσχευσης Συμπαγών Οργάνων, της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Γ.Ν.Θ. «Ιπποκρατείου», του Γ.Ν. «Λαϊκό» και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.