Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Ευρώπη: Μια άλλη επικίνδυνη παρενέργεια του καύσωνα: η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Ευρώπη: Μια άλλη επικίνδυνη παρενέργεια του καύσωνα: η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

«Πρέπει να σκεφτούμε να συνδυάσουμε προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη ζέστη», δήλωσε η συν-συγγραφέας Erika Garcia, επιστήμονας δημόσιας υγείας στο USC.

Ευρώπη: Ο καύσωνας της Ευρώπης προκαλεί αύξηση των ανθυγιεινών επιπέδων ρύπανσης του όζοντος Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνεται σε όλη τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη νότια Ευρώπη εν μέσω θερμοκρασιών ρεκόρ και πυρκαγιών. Επιστήμονες της EU Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) προειδοποίησαν την Τρίτη για ανθυγιεινά επίπεδα ρύπανσης από το όζον στη νότια και δυτική Ευρώπη, τα οποία θα μπορούσαν σύντομα να επηρεάσουν τις βορειοδυτικές περιοχές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει όριο έκθεσης στο όζον σε επίπεδο επιφάνειας οκτώ ωρών στα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Η Νοτιοανατολική Αγγλία, η βόρεια Γαλλία και η περιοχή της Μπενελούξ έχουν επί του παρόντος ημερήσιες συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 120 μικρογραμμάρια. «Οι επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα δεν είναι αμελητέες σε σχέση με αυτόν τον καύσωνα», δήλωσε ο Mark Parrington, ανώτερος επιστήμονας της CAMS.

Η ρύπανση από το όζον σχηματίζεται όταν η θερμότητα και το ηλιακό φως αλληλεπιδρούν με αέρια του θερμοκηπίου όπως το υποξείδιο του αζώτου, το μονοξείδιο του άνθρακα και οι πτητικές οργανικές ενώσεις που απελευθερώνονται κατά την καύση ορυκτών καυσίμων. Η παραγωγή όζοντος επιταχύνεται κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, είπε ο Parrington, καθώς αυτές οι χημικές αντιδράσεις συμβαίνουν πιο γρήγορα.

Οι επιστήμονες λένε ότι η ρύπανση από το όζον θα αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι τώρα περίπου 1,2 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και οι καύσωνες έχουν γίνει πιο συχνοί και πιο έντονοι.

Το όζον σε επίπεδο επιφάνειας είναι γνωστό ότι επιδεινώνει τις αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και έχει συνδεθεί με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας.

Η μακροχρόνια έκθεση στη ρύπανση του όζοντος ευθύνεται για 55.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στην Ευρώπη, σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 στο περιοδικό Environmental Research Letters.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ρύπανση του όζοντος θα μπορούσε να είναι 11% υψηλότερη σε ορισμένες χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης το 2050 λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, εάν μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι θάνατοι που σχετίζονται με το όζον προβλέπεται να μειωθούν.

Κίνδυνος πυρκαγιάς Η ρύπανση του όζοντος δεν είναι η μόνη ανησυχία για την ποιότητα του αέρα.

Οι πυρκαγιές που μαίνονται σε όλη την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Γαλλία τις τελευταίες ημέρες έχουν απελευθερώσει πνιγμό καπνού που περιέχει λεπτά, εισπνεύσιμα σωματίδια γνωστά ως PM 2.5.

«Τα σωματίδια καπνού είναι μια από τις πιο τοξικές μορφές σωματιδίων που μπορούμε να δημιουργήσουμε», δήλωσε ο Αθανάσιος Νένες, χημικός της ατμόσφαιρας στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Λωζάνης.

«Όταν τα αναπνέεις, αυξάνουν την πιθανότητα να πάθεις κάθε είδους καρκίνο».

Όσοι πάσχουν ήδη από καρδιαγγειακές ή αναπνευστικές ασθένειες διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο εξάρσεων.

Σε μια μελέτη του Ιουνίου 2022, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι ενώ οι ημέρες με υπερβολική ζέστη ή ακραία σωματιδιακή ρύπανση είχαν ως αποτέλεσμα 5% έως 6% αύξηση στον κίνδυνο θνησιμότητας, οι θάνατοι ήταν 21% πιο πιθανοί τις ημέρες που είχαν ταυτόχρονες ακραίες συνθήκες με πυρκαγιές.

«Πρέπει να σκεφτούμε να συνδυάσουμε προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη ζέστη», δήλωσε η συν-συγγραφέας Erika Garcia, επιστήμονας δημόσιας υγείας στο USC.

«Μια μέρα με έκθεση και στα δύο άκρα είναι πολύ πιο επιβλαβής από μια μέρα με μόνο ένα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εδώ είναι οι κίνδυνοι για την υγεία από την υπερβολική ζέστη

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Οδηγίες προστασίας των πολιτών από τον καύσωνα

Καύσωνας θερμοκρασία: προληπτικά μέτρα για προστασία των πολιτών

Προληπτικά μέτρα για τον καύσωνα

Έρχεται καύσωνας:συμβουλές για να προφυλαχθείτε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παρά τους βελτιωμένους κανονισμούς του ΠΟΥ, ο κόσμος παραμένει ανεπαρκώς προετοιμασμένος για την επόμενη πανδημία

Οφείλουμε στη μνήμη των περισσότερων από 27 εκατομμυρίων ανθρώπων που εκτιμάται ότι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής από τον COVID, και στις αυξανόμενες απειλές για τις μελλοντικές γενιές, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να πετύχουμε έναν ασφαλέστερο και πιο ασφαλή κόσμο.

Το ανθελονοσιακό φάρμακο δείχνει πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Σε εκείνο το σημείο, 12 από τις ασθενείς βρήκαν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους τους πιο τακτικούς και σχεδόν όλες οι ασθενείς είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους. Επιπλέον, η ανάπτυξη κύστης μειώθηκε.

Το κλειδί για την ανατροφή ασφαλών παιδιών: Γιατί η γονική ευαισθησία έχει σημασία για τους πατέρες και τις μητέρες

Η ανατροφή των παιδιών είναι ένα ταξίδι μάθησης. Συμμετέχοντας σε ευαίσθητη φροντίδα, βοηθάμε τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και αγαπημένα. Αυτές οι εμπειρίες διαμορφώνουν την εμπιστοσύνη τους στους φροντιστές, στους άλλους και στον κόσμο γύρω τους, κάτι που μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις στην ευημερία τους.

Διεξαγωγή του Εθνικού Προγράμματος ΠΦΥ σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας

ΚΙΜ: Σήμερα, το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ) θα είναι στην Ιστιαία για την τέταρτη φορά, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αποφευκτοί θάνατοι κατά τη διάρκεια του COVID-19 που σχετίζονται με χρόνια υποστελέχωση νοσοκομείων

Η θέσπιση ελάχιστων προτύπων στελέχωσης νοσηλευτών νοσοκομείων είναι προς το συμφέρον του κοινού. Το φτωχό περιβάλλον εργασίας των νοσηλευτών νοσοκομείων προϋπήρχε της πανδημίας και συνδέθηκε έντονα με την εξουθένωση των νοσηλευτών και την πρόθεση να εγκαταλείψουν τον εργοδότη τους.

Πώς η αντιλαμβανόμενη ηλικία επηρεάζει τους φροντιστές άνοιας και τους αγαπημένους τους

«Με την ενθάρρυνση των θετικών αλληλεπιδράσεων και της αμοιβαίας κατανόησης, μπορούμε ενδεχομένως να βελτιώσουμε την ψυχική και συναισθηματική υγεία τόσο των φροντιστών όσο και των ατόμων με άνοια».

Close Icon