Ρεπορτάζ Υγείας

Μέτρα τέταρτο κύμα: Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου – Σε επιφυλακή για τη μετάλλαξη Δέλτα

Μέτρα τέταρτο κύμα: Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου – Σε επιφυλακή για τη μετάλλαξη Δέλτα

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδα, για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

Μέτρα τέταρτο κύμα: Ώρα ευθυνών έχει σημάνει από νωρίς το πρωί για την κυβέρνηση, καθώς ενεργοποιήθηκε το πρώτο κύμα μέτρων ενθάρρυνσης του εμβολιασμού με κύριο πεδίο εφαρμογής τις μετακινήσεις, μπροστά στα νέα -και ανησυχητικά- δεδομένα στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊου. Αφενός η κατακόρυφη άνοδος των νέων κρουσμάτων και αφετέρου η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη κινητοποιούν στο έπακρο το Μέγαρο Μαξίμου, όταν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα πιθανό, τέταρτο κύμα χτυπούν ο ένας μετά τον άλλο οι επιστήμονες. «Είμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος που έρχεται με μεγάλη βιαιότητα», εκτίμησε ο ερευνητής Εθνικού Ινστιτούτου ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ενώ το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα σε τροχιά ενός τέταρτου και σφοδρότερου κύματος ακόμη και εντός Αυγούστου δεν απέκλεισε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής. Οι έντονες προειδοποιήσεις των ειδικών εδράζονται όχι μόνο στα αριθμητικά δεδομένα, αλλά και στην πιθανή χαλάρωση που μπορεί να επιφέρει το καλοκαίρι στα μέτρα κοινωνικής απόστασης και κυρίως στο ρυθμό προσέλευσης στα εμβολιαστικά κέντρα. Η οριακή, άλλωστε, επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας έγινε αισθητή το περασμένο Σάββατο, οπότε τα κρούσματα ανήλθαν σε 1.001, σε συνδυασμό με την πτώση του εμβολιαστικού ρυθμού σε πολλές περιοχές της χώρας.

Κινητοποίηση μέσω δήμων

Αξιολογώντας τα παραπάνω δεδομένα, σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 σήμερα με εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας μέσω τηλεδιάσκεψης και με τη συμμετοχή της ηγεσίας των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας. Αντικείμενο της σύσκεψης αναμένεται να αποτελέσουν αφενός οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία και αφετέρου η πορεία των εμβολιασμών, η οποία δεν εξελίσσεται με την ίδια ταχύτητα σε όλους τους νομούς. Για το λόγο αυτό, η συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτιμάται ως κομβική στο εξής αναφορικά με την ενημέρωση των πολιτών, αλλά και τη διευκόλυνση τους ως προς τη διαδικασία του εμβολιασμού. Στην κατεύθυνση αυτή, ξεκινά αύριο από την Κρήτη ο εμβολιασμός κατ’ οίκον από κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας με την οργανωτική υποστήριξη των οικείων δήμων, πρωτοβουλία που δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τοπική θεραπεία

Στο σχεδιασμό, άλλωστε, του Μεγάρου Μαξίμου οι όποιες αρρυθμίες στο εμβολιαστικό πρόγραμμα προβλέπεται να θεραπεύονται τοπικά, καθώς την πιθανότητα οριζόντιων μέτρων υπό τη μορφή lockdown για τρίτο συνεχή χειμώνα απέρριψε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. «Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ξεκαθαρίζοντας πως μια νέα έξαρση της πανδημίας «θα αφορά κατά κανόνα τους ανεμβολίαστους». Στον αντίποδα, ο κ. Μητσοτάκης υπέδειξε τον «μέσο δρόμο» με αφορμή τους περιορισμούς στην ψυχαγωγία από τα μέσα του μήνα, εξηγώντας πως θα υφίστανται «περισσότερες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους, αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα και για τους ανεμβολίαστους, εφόσον το κατάστημα το επιθυμεί, να τους εξυπηρετεί, αλλά με χαμηλότερες πληρότητες».

Τα πρώτα μέτρα

Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό επιτελείο θα αξιολογήσει την ανταπόκριση των πολιτών στα νέα μέτρα, αρχής γενομένης από σήμερα, οπότε και τέθηκαν σε εφαρμογή οι πρώτοι περιορισμοί στις μετακινήσεις προς τις νησιωτικές περιοχές. Συγκεκριμένα, οι μετακινήσεις με αεροπλάνα και πλοία με κατεύθυνση τα νησιά προϋποθέτουν για την επιβίβαση ενηλίκων:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού (με παρέλευση 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
  • πιστοποιητικό νόσησης (που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει 180 ημέρες μετά από αυτόν),
  • αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
  • αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες,

ενώ συμπληρώνεται και το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας από κάθε επιβάτη, πριν την επιβίβασή του στα πλοία.

Οι ανήλικοι 12-17 ετών μπορούν να ταξιδεύουν έχοντας πραγματοποιήσει self-test 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, ενώ τα παιδιά κάτω των 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Από το μέτρο εξαιρούνται:

  1. Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test,
  2. Επιβάτες σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test, σε εβδομαδιαία βάση, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
  3. Όσοι μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

"Οδικός χάρτης" για τις διακοπές - Οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι

Covid free μαγαζιά: Το νέο πλαίσιο κανόνων Δημόσιας Υγείας στις υπηρεσίες ψυχαγωγίας

Σε κατ’ οίκον εμβολιασμό αδύναμων κοινωνικών ομάδων προχωρά ο Δήμος Νίκαιας-Ρέντη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναισθησιολόγοι: Kοινή ανακοίνωση 5 επιστημονικών εταιρειών για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ

Αναισθησιολόγοι: Η ειδικότητα είναι αναγκαία για την απρόσκοπτη λειτουργία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και την ομαλή λειτουργία των χειρουργείων, των χώρων καταστολής, των ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής φροντίδας, αλλά και την αντιμετώπιση Επειγουσών καταστάσεων.

Το Σουδάν αναφέρει 5 ακόμη μολύνσεις από την ευλογιά των πιθήκων, υποδαυλίζοντας τους φόβους για μεγαλύτερη επιδημία

Το Σουδάν βρίσκεται υπό τεράστια πίεση για να θέσει υπό έλεγχο μια πρόσφατη επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων λόγω του γεγονότος ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει μια μεγάλη επιδημία.

Πρέπει να κάνετε το εμβόλιο για τη γρίπη φέτος; Οι γιατροί αποκαλύπτουν την απόφασή τους

Ο Zweig ελπίζει ότι η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού της γρίπης θα μειωθεί, δεδομένου ότι η COVID βρίσκεται ακόμη στο μυαλό των ανθρώπων και πολλοί άνθρωποι είναι προσεκτικοί.