Ρεπορτάζ Υγείας

Μέτρα κορωνοϊός μετάλλαξη: Καθηλωμένες στις καρέκλες διασκέδαση – Από σήμερα σε ισχύ τα μέτρα

Μέτρα κορωνοϊός μετάλλαξη: Καθηλωμένες στις καρέκλες διασκέδαση – Από σήμερα σε ισχύ τα μέτρα

Τις τελευταίες ώρες, με φόντο την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση λόγω της χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων καθώς και της κάμψης στον εμβολιαστικό ρυθμό, στο προσκήνιο επανήλθε η συζήτηση για το εάν, πέρα από αμιγείς εσωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους στην εστίαση, θα υπάρχουν και μεικτοί χώροι, καθώς και το σενάριο για καθολική χρήση μάσκας

Μέτρα κορωνοϊός μετάλλαξη: Με τη διασκέδαση να είναι από σήμερα «καθηλωμένη» στις καρέκλες και με τους επιχειρηματίες της εστίασης -και όχι μόνο να βρίσκονται για ακόμα μια φορά στα όριά τους ενεργοποιούνται τα νέα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν τα νέα μέτρα και μέχρι νεωτέρας, στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μόνο η παρουσία καθήμενων. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν δοθεί σαφείς εντολές για μπαράζ ελέγχων σε εστιατόρια και χώρους διασκέδασης προκειμένου να υπάρξει καθολική συμμόρφωση στα μέτρα. «Δεν είναι λουκέτο… αλλά είναι, για κάποιες επιχειρήσεις» αναφέρουν εκπρόσωποι της καφεστίασης, σημειώνοντας ότι «πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν απεριόριστο χώρο και μεγάλη δυνατότητα να αυξήσουν τα τραπεζοκαθίσματα. Η ύπαρξη μόνο καθήμενων περιορίζει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ενώ σε κάποιες τουριστικές περιοχές, όπως π.χ. στις Κυκλάδες, μια τέτοια εξέλιξη σχεδόν καθιστά απαγορευτική τη λειτουργία κάποιων καταστημάτων. Η κατάσταση γίνεται συνεχώς πιο ασφυκτική για τον κλάδο, ο οποίος παραμένει σε θολά νερά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί τον Αύγουστο, πολύ δε περισσότερο από Σεπτέμβρη».

Μπαράζ ακυρώσεων

Τα νέα μέτρα προκαλούν ακόμα ένα γερό «σοκ» στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διοργάνωση δεξιώσεων, συμπαρασύροντας μια σειρά από άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, από το catering έως τους γραφίστες προσκλητηρίων γάμων και βαφτίσεων. Και αυτό γιατί ο περιορισμός μόνο σε καθήμενους συνδαιτυμόνες προκαλεί μπαράζ ακυρώσεων τελετών και εορταστικών εκδηλώσεων.

«Η αγορά της εστίασης είναι κυκλική. Δεν αφορά μονάχα μια δραστηριότητα. Όλοι οι κρίκοι συνδέονται: από τις αφίξεις των τουριστών στα καράβια και στα αεροδρόμια, μέχρι τους γάμους και τα βαφτίσια. Ειδικά μετά το πολύμηνο λουκέτο του κλάδου, πολλά καταστήματα διεύρυναν τις υπηρεσίες τους προκειμένου όταν λειτουργήσουν ξανά να προσελκύσουν όσο το δυνατό περισσότερους πελάτες. Δεν είναι μόνο το delivery φαγητού μια επιπλέον υπηρεσία στο κανάλι της εστίασης. Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και η βιωσιμότητα πολλών καταστημάτων απειλείται. Είτε μικρά είτε μεγάλα, τα λειτουργικά κόστη εκτοξεύονται και καλούμαστε κάθε φορά να αναπροσαρμόζουμε σε χρόνο μηδέν τον τρόπο που θα διαχειριστούμε τις όποιες νέες συνθήκες» σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Μειωμένα ενοίκια

Σε αυτό το περιβάλλον ο κλάδος της εστίασης επιθυμεί τη διατήρηση του καθεστώτος μειωμένων ενοικίων, θέμα που ο Σύνδεσμος Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) θέτει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ παράλληλα την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριακού Μητσοτάκη, ώστε να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης και τα οποία είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που επέφερε η πανδημία και η επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων, ζητά με επιστολή που απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και κοινοποίησε προς τους υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας Κώστα Χατζηδάκη και στον υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο.

Η ΠΟΕΣΕ αναφέρεται σε έξι παρεμβάσεις από την πλευρά της πολιτείας ώστε οι επιχειρήσεις του κλάδου να μπορέσουν να επιβιώσουν. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία ζητά:

1. Την άμεση επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και του μειωμένου κατά 40% ενοικίου μέχρι το τέλος του 2021.

2. Τη μονιμοποίηση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ που παραμένει ως προσωρινό μέτρο στο 13% μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021.

3. Την επίσπευση των διαδικασιών και την άμεση ενεργοποίηση των εκταμιεύσεων του προγράμματος ΕΣΠΑ για την εστίαση.

4. Πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για τα Κέντρα Διασκέδασης – Αίθουσες εκδηλώσεων.

5. Να υπάρξει άμεσα επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την αγορά και τοποθέτηση μηχανημάτων καθαρισμού αέρα τα οποία θα καλύπτουν την ανάγκη δημιουργίας ασφαλών εσωτερικών χώρων, χωρίς τον διαχωρισμό μεταξύ των πολιτών.

6. Κάλυψη τουλάχιστον του 50% του μη μισθολογικού κόστους για τη διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού, που λόγω των περιοριστικών μέτρων (π.χ. δυναμικότητα) δεν έχει αντικείμενο εργασίας και κινδυνεύει με καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

O κλάδος ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο για την πορεία της αγοράς στις τουριστικές περιοχές όσο και για το τι μέλλει γενέσθαι από τον Σεπτέμβριο και δη στον βαθμό που επιβεβαιωθεί το νέο «κύμα» που ήδη ακούγεται ότι θα επιφέρει η μετάλλαξη Δέλτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επαναφορά περιοριστικών μέτρων: Ποια είναι τα πιθανά σενάρια

Πανδημία Κορωνοϊός : Έφερε στο φως τις αδυναμίες του συστήματος της παγκόσμιας υγείας

Νίκος Χαρδαλιάς: Αναστολή λειτουργίας σε μπαρ "παραβάτες" και πρόστιμο 10.000 ευρώ για 2η παράβαση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εμβολιασμός κατά της γρίπης και καρκίνος

Σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη του στομάχου, υπάρχει εμβόλιο για τη γρίπη. Αν και δεν είναι 100% αποτελεσματικό, το να εμβολιαστείτε για τη γρίπη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να μολυνθείτε από τη γρίπη, να μειώσει τη σοβαρότητά της και να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας σας σε περίπτωση που έχετε μολυνθεί.

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης είναι πιο συχνό από ό,τι δείχνουν παρελθοντικές μελέτες, λέει το CDC

Η έκθεση βασίστηκε στις αναμνήσεις των ασθενών, χωρίς να επαληθεύει τις διαγνώσεις τους μέσω των ιατρικών αρχείων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια υπεραρίθμηση, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι μόνο ένα κλάσμα των ατόμων με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης διαγιγνώσκεται, δήλωσε ο δρ Ντάνιελ Κλάου, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Χρόνιου Πόνου και Κόπωσης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Ρέντη: Νέο ιατρικό ανακοινωθέν - εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση του αστυνομικού

Ρέντη: Σε καταστολή ο αστυνομικός που τραυματίστηκε στα άγρια επεισόδια μεταξύ οπαδών. Υποστηρίζεται μηχανικά η αναπνοή του μετά από δεύτερο χειρουργείο στο οποίο υπεβλήθη.

Τα χρόνια τραύματα αποτελούν σημαντική επιβάρυνση για την υγεία και την οικονομία - Κοστίζουν 350 δολ. ετησίως στη Σιγκαπούρη

Για να συμβάλει στον περιορισμό αυτού του προβλήματος, ο Οργανισμός Επιστήμης, Τεχνολογίας και Έρευνας A*STAR αναπτύσσει επί του παρόντος μια ψηφιακή πλατφόρμα με γνώμονα τα δεδομένα, η οποία έχει σχεδιαστεί για τον εξορθολογισμό της αξιολόγησης των τραυμάτων, την παροχή διαστρωμάτωσης κινδύνου, την εμπλοκή των ασθενών και, κυρίως, τη διευκόλυνση του συντονισμού της περίθαλψης.