Ρεπορτάζ Υγείας

Εξετάζεται επαναφορά μέτρων: Τα σενάρια για καθολική χρήση μάσκας – Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους

Εξετάζεται επαναφορά μέτρων: Τα σενάρια για καθολική χρήση μάσκας – Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους

Εξετάζεται επαναφορά μέτρων: Την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων εξετάζουν ειδικοί και κυβερνητικό επιτελείο μετά την υψηλή άνοδο των νέων κρουσμάτων στη χώρα την τελευταία εβδομάδα.

Τα πιθανά σενάρια κάνουν λόγο για επαναφορά της χρήσης μάσκας παντού, ενώ αλλαγές αναμένεται να δούμε στα σχέδια που είχαν αναγγελθεί αρχικά για το χώρο της εστίασης και τα οποία θα τίθεντο σε εφαρμογή από τις 15 Ιουλίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές, για να αναχαιτιστεί η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης δέλτα, η κυβέρνηση σκέφτεται να αναπροσαρμόσει τα ανακοινωθέντα μέτρα, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων να τεθεί εκ νέου σε ισχύ το μέτρο της καθολικής χρήσης μάσκας σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο.

Σύμφωνα πάντως με πηγή που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο τραπέζι συζήτηση για καθολική χρήση μάσκας. Η χρήση της ουδέποτε καταργήθηκε, δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική τόσο στους κλειστούς χώρους, όσο και σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό.

Σε χθεσινή της εμφάνιση στο σταθμό MEGA, η Βάνα Παπαευαγγέλου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας επιβολής μέτρων, ενώ αναφορικά με τη χρήση μάσκας δήλωσε τα εξής:

«Το συζητήσαμε εκτενέστερα και είπαμε ότι δεν συνιστούμε να βγει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους. Συνιστούμε να παραμείνει η μάσκα, γιατί η πανδημία είναι εδώ. Μπορούμε να βγάλουμε την μάσκα όταν δεν υπάρχει συνωστισμός». 

Ένα ακόμη σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι οι εσωτερικοί χώροι ψυχαγωγίας (μπαρ, καφέ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης) να γίνουν αμιγείς, δηλαδή να μπορούν να εισέρχονται μόνον οι εμβολιασμένοι. Με άλλα λόγια, από τις 15 Ιουλίου να λειτουργούν αποκλειστικά αμιγείς χώροι και όχι μικτοί, όπως είχε αρχικά εξαγγελθεί.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι ειδικοί εξετάζουν επίσης, το τι θα γίνει στην εστίαση εάν κάποιος νομός μπει στο κόκκινο. Σε μια τέτοια περίπτωση το επικρατέστερο σενάριο είναι να λειτουργεί η εστίαση μόνο στους εξωτερικούς χώρους, με λιγότερα άτομα ανά τραπέζι και χωρίς μουσική, ενώ τα μαγαζιά θα κλείνουν νωρίτερα.

Σε κάθε περίπτωση οι ανακοινώσεις αναμένονται την Πέμπτη στις 18:00 στην καθιερωμένη ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά, τη Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Γκίκα Μαγιορκίνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πρωτεΐνη-κλειδί στην ανακάλυψη φαρμάκου κατά του τρέχοντος Covid-19 και μελλοντικών κορωνοϊών

Στα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου παρέστη σήμερα (7/7) ο Πρωθυπουργός

07/07: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συστάσεις για τη διαχείριση της κόπωσης σε φλεγμονώδεις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Συλλόγων για τη Ρευματολογία EULAR ελπίζει ότι αυτές οι συστάσεις θα αποτελέσουν ένα σημείο εκκίνησης για τη διαχείριση της κόπωσης σε άτομα με φλεγμονώδεις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις και θα ενθαρρύνουν τις ομάδες υγειονομικής περίθαλψης να υποστηρίξουν τους ασθενείς τους στην αναγνώριση και αντιμετώπιση της κόπωσης.

ΣΕΙΒ : Επανεκλέχτηκε πρόεδρος ο Δημήτρης Νίκας

Επανεκλέχθηκε πρόεδρος του  Συνδέσμου  Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ) ο Δημήτρης Νίκας κατά  τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του συνδέσμου,σύμφωνα με πληροφορίες του www.healthweb.gr.

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην κατάχρηση αντιβιοτικών, στη μικροβιακή αντοχή και στους θανάτους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

ΙΣΑ: Η Ελλάδα συνεχίζει και το 2023, τη θλιβερή πρωτιά της, ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, ως προς την κατάχρηση των αντιβιοτικών και τα υψηλότερα ποσοστά αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Εμβολιασμός κατά της γρίπης και καρκίνος

Σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη του στομάχου, υπάρχει εμβόλιο για τη γρίπη. Αν και δεν είναι 100% αποτελεσματικό, το να εμβολιαστείτε για τη γρίπη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να μολυνθείτε από τη γρίπη, να μειώσει τη σοβαρότητά της και να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας σας σε περίπτωση που έχετε μολυνθεί.